Няма място в детската? До 1000 лв. месечно на частно

По-евтино е в малките градове, там частните грижи са "едва" 300 лв.
15 май 2017 08:52,
24
Няма място в детската? До 1000 лв. месечно на частно
Снимка: архив, Reuters

До 1000 лева месечно за частна бавачка трябва да извадят родителите, чиито деца не са приети в общинска ясла или градина и в същото време нямат баби, на които да ги поверят. Двойно по-евтино може да излезе решението им да заложат на частна детска градина.

Според данни на Министерството на образованието и науката у нас има 94 частни детски градини 73 от които са в София.

Месечните такси вървят средно около 500 лева, като може да се намерят и забавачки срещу 300 лева. Тарифата обаче може да скочи и до 800 лева, в зависимост от услугите, които се предлагат.

Платените детски заведения разполагат със собствена кухня и спортна площадка, постоянен медицински контрол и консултации с психолог и логопед. Ученето се редува със занимания по музика, танци, изкуства и спорт. Частните заведения осигуряват чуждоезиково обучение и транспорт от врата до врата, но в повечето случаи това вдига месечната такса. В по-малките градове в частните забавачки или парти клубове цената излиза по-тънко от 200 до 300 лева, но децата са настанени в малки помещения, без спортни съоръжения, а родителите носят храна от вкъщи или доплащат най-малко 5 лева за закуска и обяд.

В Пловдив семействата трябва да заделят около 400-500 лева за частна детска градина, пише "Монитор".

Във Варна пък руснаци цакат по 1000 лева на месец на професионални забавачки, за да гледат отрочетата им. Наред с възпитанието на хлапетата обаче те искат лелките да говорят родния им език, а понякога им връчват метли и ги карат да готвят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 лв и да ги имам няма да ги дам,при възможност до 500лв за ЧДГ без екстри е временен вариант до освобождаване на място
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що лентички се прерязаха, в същото време имаме и отрицателен прираст!?Не разбирам :/
18
4
 
0
 
! Отговори
До до 7 преди 6 години
1372 е средната брутна заплата за София(град) според данните на НСИ за декември 2016. Не претендирам, че са верни акуратни и прочие. Нямам поглед върху целия трудов пазар в столицата затова съм се позовал на НСИ където би трябвало да постъпват данни от НОИ и НАП за внесени осигурвки и данъци. Това е Брутна заплата. Ако ти зимаш 840 нето, означава че си с 1080 бруто. Отделно работодателя плаща осигуровки за теб. Т.е, разликата пак е голяма.
17
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До imeАко селяните си отидат по домовете вие кореняците ще *** от глад защото. 1. Няма кой да ви купува/наема апартаментите в сградите, които сами построихте върху зелените си площи. 2. Няма да има кой да пазарува в кварталните ви магазинчета. 3. Няма да има кой да се вози в такситата ви. 4. Ще трябва да с търсите нормална работа, но понеже за нищо не ставате никой няма да ви наеме. 5. Заплатите ви ще падната на около 100лв месечно, защото няма да има достатъчно тоалетни за миене.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15С какво образование си и какво работиш ми е интересно
15
6
 
22
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
И къде е тая заплата от 1400 лв в София.Защото аз съм роден в София, целият си живот съм прекарал и работил в София и към момента взимам 840 лв.Повечето ми познати вземат около тази сума, че и по-малко.Аман вече от герберастки лъжи и платени драскачи по форумите,които да насаждат как цъфтим и процъфтяваме под мъдрото управления на Еднокнижника от Банкя.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И при Борисов като беше кмет имаше тотална корупция, но Фандъкова го надмина десетократно. Е то е ясно, че парите се отчитат пак в Банкя де.
13
5
 
10
 
! Отговори
ime преди 6 години
ако селяните си отидат по градовете, ще има места в градините. а селската кметица фандъкова, да вземе да построи градини в новите селски квартали Манастриски ливади, витоша и студ град, а в горубляне...
12
2
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Тук не говорим за задължителен прием, а за осигурени места. Ако има места има и избор. Когато няма място в яслата нямаш избор. А една частна ясла от 1000лв месечно е неатрактивна защото огромна част от заплатата ти отива за таксата. Да любовта не може да се измери с пари, но храната може. Водата, тока и дрехите също. Трябва да е въпрос на избор - т.е да има осигурени места, а ти ако искаш си гледай детето и до 20 години и го обучавай по индивидуална програма. Въпрос на избор!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но пък ако " приемен родител" гледа чуждо дете си е трайно на работа. Нещо изначало е сбъркано тука...
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен всичко друго, когато един родител е принуден да си гледа детето да 6-7 годишна възраст, после остава трайно безработен. Само пълен нефелник на общинска служба може да остави дори едно дете извън детска градина.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sante_dogно пък детето печели, защото майка му си го гледа, бихте ли го сметнали в левове?
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ни занимавате с глупости? Пишете повече за Бойко, Путин и Ердоган!
7
7
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Една проста сметка показва, че ако едно дете не е прето в ясла и единият от родителите не се върне на работа, държавата губи МНОГО пари. Например за София:средна заплата 1400 (бруто). От нея на работника се взимат 300лв (осигуровки, данъци и т.н.). Работодателя заплаща още около 450. Т.е. в бюджета не влизат 750лв. Нещо повече - родителят получава майчински - 340 които се вадят. Отделно при нетен доход 1100 и 340 ДДС-то за потревление е с разлика 150лв.Т.е 1250 лева на месец за едно дете.
6
2
 
19
 
! Отговори
Оня преди 6 години
за 1000 лв не само деца ще гледам ,но и майките им
5
3
 
41
 
! Отговори
Fat преди 6 години
Държавата поне като не може да осигури достатъчно места да върне парите за градина под формата на отстъпки от данъците на родителите, които плащат за частна, защото така плащат два пъти!
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 шта набия аз теб едно хубаво *** с пишлеметата
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валери Симеонов нали има и другите останали нали имат декари хотели да ги направят детски градини да го ***
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей така се бори демографската криза,която става демогравска катастрофа!!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бия деца след родителска срещаевтино