Каракачанов иска 1000 лв. заплата за редник: Армията ни не е само за парада!

"Момчетата са добре натренирани", похвали той 68-ма бригада
131

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проблемите с оборудването и заплащането могат да бъдат решени само по един начин - като се отделят необходимите средства. Това каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в Пловдив.

Той и заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Пламен Атанасов посетиха 68-ма бригада "Специални сили" в града. Те наблюдаваха демонстрация на занятия от ежедневната бойна подготовка на формирования от Силите за специални операции и се запознаха с учебно-материалната база.

Каракачанов уточни, че започва обиколката си във военните формирования неслучайнио от 68-ма бригада - частта, на която може да се наложи да действа и при други обстоятелства.

Видях, че момчетата са добре натренирани, морално мотивирани и за мен ще бъде удоволствие да ги видя в условията на реално учение, каза още военният министър.

Относно заплащането той уточни, че е необходимо на първо място разбиране в българското общество, защото има и други сектори, където парите не достигат. Трябва да се разбере, каза още Каракачанов, че армията не е институция само за паради на 6 май, тя трябва да защитава териториалната цялост и суверенитета на България и живота на българските граждани.

С уговорката за лично негово мнение, той каза, че за да отговаря на рисковете на професията, един редник трябва да получава поне 1000 лева вместо сегашните 608 лева. С колко ще може да се увеличи обаче възнаграждението, според министъра, ще стане ясно, когато започне подготовката на бюджета за следващата година. Ще се целим в максимума, добави той, цитиран от БТА.

Каракачанов каза, че отпуснатите от предишния кабинет "Борисов" 3 000 000 лева за ремонт на базите на бригадата в Пловдив и на полигона в Црънча не са били усвоени, но ще бъдат осигурени отново.

Запитан за новия многоцелеви изтребител, той отговори, че най-напред ще се запознаят с трите оферти, след което ще ги обсъдят в МС. Става въпрос за една огромна сума и не трябва да се бърза, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нормално, то се видя че за 600лв няма кой да дава дежурства, стреля, кара танкове, виси по границата и т.н.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари има и за БА,МВР,учителите,лекарите ит.. Въпроса е ,че се краде прекалено много от Пеевски,Златев,Енергийната мафия,политиците и техния калинкин антураж.100 милиарда отива БВП ,а заплатите не са мръднали от 10 години.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле майко, една иска да ги учи от малки на секс, тоя да ги учи да убиват.не бе , емиграцията в друга държава няма да помогне.На друга планета е спасението.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според максималната заплата в НАТО трябва да е, защото бг войниците работят в по-тежки условия близо до ИДИЛ и т.н.
1
4
 
27
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
нищо не е 1000лв ... то една секретарка в по-читава фирма взима около 2500-3000.