Черни балони и ковчег пред НС: Искаме грижа, а не "пари на кило"

Родители и хора с увреждания настояват за Закон за личната помощ
17 май 2017 17:30, Василия Пейчева
13

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Родители и хора с увреждания се събраха на пети пореден протест пред сградата на Народното събрание с искания да им бъде осигурена адекватна грижа, а не "пари на кило".

С черни балони и ковчег, на който пишеше: "ЧРД 18", те блокираха движението по бул. "Цар Освободител", за да бъдат чути.

Още по темата

Основните им искания са Закон за личната помощ, както и електронен регистър на хората с увреждания, за да може да стане ясно какъв е броят им и какви са потребностите им. Според протестиращите не е достатъчно само да са ясни процентите негодност, а да се отрази медицинската нужда от компенсиране на уврежданията. Друго искане е конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания да започне да се реализира.

"Искаме всякакви видове механизми и средства, които да компенсират уврежданията на тези хора", коментира пред Dnes.bg една от организаторите на протеста Шенай Мустафа от Габрово и допълни, че не трябва да се говори за помощи.

"Помощи се отпускат на социално слаби. Не може признак увреждане да е причина един човек да е социално слаб. За съжаление хората с увреждания са част от бедните", коментира тя.

Отпуснатите 930 лева за деца с над 90% увреждания също са предизвикали хаос според протестиращите. Обществото е останало с впечатлението, че сумата е голяма и проблемите са решени. Но за да получиш тези средства, спират достъпа до всички оперативни програми, осигуряващи лични асистенти, обясни Шенай Мустафа и допълни, че сега не е регламентирано коя част от тези пари са за лична помощ и коя за компенсиране на уврежданията. Другият проблем е, че тези 930 лева се отпускат само до 18-годишна възраст.

"Страшното предстои след навършването на 18 години. Представете си едно непораснало дете, грижите са същите, дори повече. Родителите остаряват, силите им намаляват, а децата остават с подпомагане 135 лева и 80 лева за придружител. С тях живеят двама, защото задължително единият родител остава у дома", допълни Шенай Мустафа.

Тя наястоя, че не иска пари, а държавата да осигури асистент, на който да се плаща и родителят да упражнява професията си. Шенай Мустафа повдигна и въпроса колко много хора не могат да работят заради увреждания.

"Един програмист не може да работи, като е с увреждания на долни крайници. Защо го принизяваме, слагаме му проценти негодност и никой не се интересува за какво е годен този човек", даде пример тя.

Мария Христова от шуменското село Стан е пътувала 400 км, за да дойде пред парламента заедно с 28-годишната си дъщеря.

"Тя е на 28, но има същите нужди като дете на 5-10 години. Има хора, които са на количка, но са ментално запазени. Не могат да сложат всички под един знаменател", обясни тя и настоя за регламентиран закон.

"Не ние да ходим, да плачем, да се молим. В Европа те идват да те питат от какво имаш нужда. Чувстваме се унизени, ощетени, забравени...", сподели протестиращата.

Друга майка също коментира, че трябва да се следва европейския модел, при който всеки човек с увреждания си има бюджет, с който разполага.

"Този бюджет се отпуска след експертни решения. Идва експерт, преценява какви нужди има той и му се отпускат парите по предназначение", допълни Лена Стойчева.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Emo преди 1 година
До 7:

Защо пишеш в трето лице? Толкова ли не ти стига акъла, че утре​ и на теб може да се случи? Тогава може би друга песен ще запееш, на жълтите павета...
8
0
 
6
 
! Отговори
до 10 Анонимен преди 1 година
Въпросът е да се спрат пенсиите на фалшивите инвалиди, за да има за истинските инвалиди. В този смисъл да има за другите.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На един програмист крака не му трябват. Хем ще работи повече и няма да бяга.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестираха за пари на кило, дадоха им пари на кило, сега не искат. Искали да работят и асистенти. Ами да плащат 930 лева на асистент и да работят.
5
4
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Какво очаквате от Тиквата, освен да намали заплатите и пенсиите с цел икономия, че да има за него и за жадните Патриоти. Уж щяха да увеличава заплатите тази Тиква, а днес научаваме, че минималната заплата се намалява. Същото е и с учителските заплати, които Тиквата щеше да ги увеличава двойно. Днес те също паднаха на същото равнище преди увеличението им. Пенсиите също щяха да скачат, а вече виждате на какво ниво са, с тенденция да падат. Няма как, Тиквата трябва да дели с Патриотите.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, ГЕРБ преди малко отмениха и увеличението на минималната работна заплата на 460 лв, гласувано от Кабинета Герджиков.
Върнаха минималната работна заплата на 420 лв и оттам всички слизаме с два етажа надолу.
Завидяха и на сиромасите или може би от Брюксел така им нареждат.
3
2
 
12
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Ами като гласувате за ГЕРБ така ще бъде. Не се оплаквайте сега и не ревете. По-спокойно с протестите. Бойко няма да ви обърне внимание колкото и да пискате, а нови избори ще означават вече пълно мнозинство за ГЕРБ и още по-лошо от сега.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е, че вного хора вземат инвалидни пенсии без реално да са инвалиди. Ако се спрат пенсиите на тези хора, ще има повече за останалите. А сега истинските инвалиди не получават нищо, заради шмекерите.
1
3
 
12
 
! Отговори
ИВО преди 1 година
ХОРА ВИЕ ИСКАТЕ И СТЕ СИ В ПРАВОТО ДА ИСКАТЕ.АМА БОКО И (ГОЛЕМИЯ ПАТРИОТ) СИМЕОНОВ НЕ ГИ ЛИ ЧУХТЕ КАКВО КАЗАХА,ЧЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ ВАС НА НЯКОЙ ЦЯЛАТА ПЕНСИЯ ЗА ДА УВЕЛИЧЪТ РЕДОВНИТЕ ПЕНСИ ДО 200 ЛВ.ИНВАЛИДИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ВИНАГИ СА ОРЕЧИЛИ НА БОКО.ДЯНКОВ ПО НАРЕЖДАНЕ НА БОКО СПРЯ СУМА ТИ ИНВАЛИДНИ ПЕНСЙ.СЕГА ПАК ЩЕ ГО ПРАВАТ.ДОКЪТО НЕ ОСТАНЕ НИКОИ.ТОВА Е БАТЕ ВИ БОКО И ПАТРИОТИТЕ.БИЛИ МНОГО.АМИ ТАКЪВ ЖИЖОТ ИМ Е ПРЕДОСТАВИЛ БОКО ЗА ТОВА СА БОЛНИ ХОРАТА