Медицинската сестра – един изчезващ вид в България

За проблема се говори от 10 години, но никой не го чува
17 май 2017 09:37,
25
Медицинската сестра – един изчезващ вид в България
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Броят на медицинските сестрите продължава да намалява, а това може да бъде фатално за здравната ни система.

Главните проблеми в сектора са заплащането и стимулът на младите кадри да запишат специалността и след това да останат в държавата.

"Има реален недостиг на медицински сестри. От десет години насам говорим за този проблем с всички министри, но те отказват да ни чуят. Срещнахме се с новия здравен министър професор Николай Петров и очертахме проблемите в сектора, но сме се наслушали на обещания", каза професор Станка Маркова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред Bulgaria ON AIR.

"Махнаха задължителното съотношение на един лекар да се падат 4 сестри, това беше задължителен критерии за акредитация на медицинското заведение, а сега съотношението е 1 лекар на 0,9 сестри. В цялата страна работят 25,714 медицински сестри, а бяха 56 хил. през 1990 година", обясни професор Маркова.

Тя добави още, че средната възраст на медицинските сестри е 53 години, а има и сестри на по 70 години.

Професор Чанева от Факултета за медицински сестри към Медицинския университет посочи, че все още има достатъчно студенти, за да се направи катедра.

"Последната година увеличихме с 50% приема на студенти - от 100 на 150", поясни тя.

А според студентите образованието у нас е на изключително високо ниво. Но управляващите трябва да уважават кадрите така, както и в чужбина ги ценят, смятат те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари