Abitorient, Luwow most... Moje6 li da pro4ete6 tova?

Вижте как изглежда "Прощално" на Вапцаров на маймуница
Обновена: 19 май 2017 13:29 | 18 май 2017 14:45,
26

 Снимка: Dnes.bg

Jiweq w Bylgariq i ejednewnoto pisane na bylgarski ezik bi trqbwalo da e mongo wajno za men. Dwadeset i 4etwurty mai e otli4en powod wsi4ki da pomislim wyrhu towa...Moje6 li da pro4ete6 tova? :0 

Този надпис "краси" кулоарите на парламента от днес като част от изложбата #ДайНаКирилица. Плакатите с надписи на кирилица и на маймуница са изложени по иницатива на АСОРИ, а целта е по повод наближаващия 24 май да се подкрепи кирилицата. 

24-те пана от изложбата представляват двойни експозиции с идентични текстове - стихотворения, част от песни и др. 

Едно от тях е класиката на Никола Вапцаров "Прощално". На "маймуница" то изглежда така: Рoniakoga 6te idwam vuv sunia ti kato ne4akan i dale4en gost... Не почувства нищо, нали? Zashtoto e na maimunica, пише под стиха.

Това е и надписът под повечето от паната в изложбата. 

При откриването на изложбата бе припомнено искането на патриотите от миналата година за петиция до Европейския парламент в защита на кирилицата. Инициативата за това е на Асоциацията за социална отговорност, а крайната цел е да се въведе задължение за производителите на дигитални и електронни устройства да ги пригодят за използване на кирилица като равноправен език. 

Изложбата бе открита от шефа на парламента Димитър Главчев. Той призова да използваме кирилицата, освен, защото е наша и заради това, че е естетически красива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Хладилника ми е пълен. Фризера също. Това ли е най- важното - да ти е пълен стомаха. Бих се притеснил повече ако ми е празна главата. Няма да ме разбереш. Сигурен съм. Хапни си и се успокой.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маймуницата се използва от незнаещите Българския език. Неграмотността се скрива зад криволиците, които всеки може да си измисли. Официална транскрипция не е приета и дано никога не се стигне до там.
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kato ste golemi bulgari,hladilnika vi pulen li e??Ako da e dobre,ako ne suvsem po vajno e da jiveete dobre,otkolkoto da sushtestvuvate s kirilicata
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Че кой пише смс-с в днешно време?? Запознай се с технологиите малко, вместо да се мъчиш.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смс ите на телефона ги пиша на маймуница . причината ли ? написаните съобщения на кирилица ги таксуват двойно ...
12
1
 
5
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Често коментарите на латиница въобще не ги чета, а направо им слагам минуси. Може да са мои съмишленици, но първо да се покажат че са българи. Според мен това е по малкия проблем. По големия е че фирмите в България масово са с измислени английски имена, най малкото на латиница. От там трябва да се почне: С главни букви- фирмата на български, може отдолу, с по дребен шрифт, превод на някакъв език, с латински букви. Все още съм оптимист, че това ще се случи.
11
2
 
8
 
! Отговори
Това е... преди 6 години
Маймуницата или идиотицата е подигравка с българския език и азбука. Безумна измишльотина, която за жалост е набрала популярност. Представете си книга написана на маймуница? Харесва ли ви?
10
3
 
10
 
! Отговори
БК преди 6 години
Интересното е, че повечето от защитниците на кирилицата не знаят, че Кирил и Методий не са нейни автори. Смятат, също така, че двамата братя са българи. Забравят, че славяните - поляци, чехи, словаци, пишат на латиница. Кой знае, може би мислят, че монголците са прабългарски славяни?!
9
24
 
7
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Време е да се замислим, имаме ли изобщо нужда от кирилицата, или е по-добре да се глобализираме и да въведем най-после латиницата като наша азбука. В 21 век сме вече, а още пишем на някакви измислени букви, вместо да се глобализираме.
8
2
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
До Анонимен 8Това със *** е толкова глупаво изказване, че нямам думи. Само не разбирам как от три думи една си сбъркал? По-добре пиши на маймуница!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8, и за маймуницата ли Сорос е виновен?
6
12
 
3
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
Баси, това ли ни е проблема?
5
5
 
7
 
! Отговори
Верт преди 6 години
Преди логото на Кока кола беше на кирилица, а сега .... дали защото гърци бутилират?В Русия всичко е на кирилица - Пепси (а у нас те са отскоро, но пак на латиница), МакДоналдс и т.н. Май ние сме тук меките. Ако тръгнем всички да ги бойкотираме открито , всички доставчици и търговци ще клекнат.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далеч по-голям проблем е неграмотността, която често се вижда и в журналистически статии. Да се научи масово народът да ползва пълен член е изгубена битка явно, иначе всички много си обичат и уважават родната реч...
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4-ките и 6-ците наистина са ужасни. Иначе в интернет и на неофициални места не виждам нищо лошо да се пише на НОРМАЛНА латиница, ако някой така предпочита. Пък и в крайна сметка всеки сам преценява кое да чете и кое - не. Имаше един закон за транслитерацията, но не се наложи, а и доколкото помня имаше необосновани решения там.
2
7
 
16
 
! Отговори
Хахото преди 6 години
Какво означава "да включат кирилица" бе? По всички телефони, компютри и таблети вече има кирилица, както и менюта на кирилца. Писането на шльокавица не е до това, че потребителите нямат възможност да пишат на кирилица (по дяволите, инсталирането й на Уиндоус отнема 1 минута), а опира до това, че потребителите не искат да я използват.
1
1
 
22
 
! Отговори
дебилтриоти преди 6 години
И на маймуница не могат да пишат! Sluchevo !?!