Диагноза българин: Толериращ насилието и примирен към агресията

Когато моралът е наличен законите са излишни, коментират експерти
18 май 2017 10:30, Петя Славова
100

Толерантността и търпимостта ни към насилието стана прекалено голяма. Затова имаше хора, които просто гледаха възрастната жена, ритната на спирка в Бургас, а след това се качиха в автобуса. Ние сме едно силно маргинализирано общество. Чувството на безнаказаност оставя хората да правят каквото си искат, коментираха в студиото на "България сутрин" казаха Калина Крумова, бивш депутат, Христо Монов, психолог и Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg.

Още по темата

Поводът за коментара им бе освобождаването на мъжа, който нападна възрастна жена на автобусна спирка в Бургас. Пострадалата е със счупен таз. От прокуратурата твърдят, че извършителят - 26-годишният Живко Кючуков, е болен от шизофрения. Той е бил на лечение в месния Център за психично здраве от свободен тип, а от вчера следобед е при майка си.

Според Крумова грозният случай няма бърз отговор: "Това е многопластова ситуация. Съгласна съм, че имаме много високи нива на търпимост. Възможно е той да е купил диагнозата си, за да не бъде класифициран като хулиган. Проблемът е, че хората с наркотична зависимост или шизофрения са изоставени от обществото и родителите им".

Христо Монов даде по-песимистична оценка на обществото ни: "Ние сме сбор от оцеляващи индивиди. Нямаме никакво чувство за съпричастност към другите. Не можеш да вземеш един модел на заведение за психично болни, който върши работа в добре развитите общества и да го приложиш у нас".

Бившият депутат допълни пред Bulgaria ON AIR, че нямаме налице нужните морални устои и поради това се случват подобни неща.

"Диагнозата трябва да я поставяме не на въпросния Живко, а на нас. Когато моралът е наличен - законите са излишни, когато не е - те са неприложими", поясни Крумова.

Главният редактор на Dnes.bg Златко Желев посочи, че решението на проблема с агресията не е още агресия.

"Далеч съм от мисълта, че на агресията трябва да се отвръща с агресия. Вината е изцяло в родителите, за това, че оставят децата си когато имат някакво увреждане или зависимост", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
11
 
! Отговори
Горан преди 6 години
С вашето маргинализиране, дотам я докарахме! *** да употребявате "купешки" думички, да си рекат хората: "Ей, ученото си е учено, глей кви сме ние прости!" Ама, всъщност сте по-зле и от хората, за които пишете, че не били реагирали! Напомняте герои от "Криворазбраната цивилизация!" на Добри Войников, а ако се сетите тя откога е, ще ви стане лошо, но всъщност е по-вероятно да не ви стане нищо!
43
1
 
10
 
! Отговори
Роб преди 6 години
С две думи чудесно създадено робско съзнание.Робството продължава 650г, само робовладелеца се сменя.
42
0
 
9
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Вижте какво! Спрете да поставяте диагнози, и прочее! Експерти, такива! Ако хора бяха скочили и пребили този от бой, пак щяхте да виете, но наопаки! Диагнози ще поставят, нашите експерти, разбираш ли!
41
1
 
15
 
! Отговори
До БПФ преди 6 години
Не разбираш, че проблемът е в това, че хората трябваше да помогнат на жената. Те не го направиха - това е пълно оскотяване и бездушие.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно този не е тих луд,а луд хулиган посегнал на възрастна жена от района,възможно и на други преди,но как околните да проверят диагнозата му,че да ги обвиняват в бездушие,кат ето пак няма проверка,кои да го проверяват на место,значи да се свързват с луд,ако не го познават и се оказали ей така там щот са на път минавайки на тази спирка,гара,в магазин,понякога даже не могат да разберат какво и защо става,обикновено потърпевшия ще извика-видя ли какво направи,най-малкото-разля ми кафето луд ли си,
39
4
 
15
 
! Отговори
Петко Славейков преди 6 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас....Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме....Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BG 9 А политиците от къде са, от Афганистан ли? Да не ти ги е спуснал някой от небето. Народът си ги е избрал и той си е виновен. Проблемът е само в нас.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали останаха българи с чест в България? Отговори си сам на тази дилема!
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доагнозата българин съществува още от турското робство. Алеко го е описал много подробно! А сега берем едни едри и 'узрели плодове та чак и космоса цъкат. Тургайте още под рогозките като щрауси!
35
3
 
5
 
! Отговори
Бе преди 6 години
някои нещо много ги е срам,че са българи...Като е така,понеже други няма как да станат,да постъпят както са постъпвали самураите и хората с чест при такъв срам!Няма да е голяма загуба!
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами - бол юридически факултети , адвокати - бол, даже и в училищата за някой сополанко ходят родители с адвокати да плашат директора, адвокати - на път и под път - и кого защитават тези адвокати - бандитите , мутрите , крадците , които пък грабят парите на потърпевшите... адвокатите богатеят и престъпниците - също...за сметка на изрядните граждани , които го отнасят- крадени , грабени, бити...
33
6
 
3
 
! Отговори
welcomme to huarez преди 6 години
v mexico takiva pomqrcheta s brysnati gllavi visqt na mostove obezaglaveni samo zaradi vynshniq si otvrat vid - viziram Huarez naprimer
32
14
 
9
 
! Отговори
кака ти преди 6 години
Долно племе е българина..... повръща ми се......
31
0
 
24
 
! Отговори
същото ми се случи преди 6 години
преди време ми се случи същото, но от леко пийнал мъж. нахвърли ми се с обиди, ругатни и посегна. Целия този ужас продължи около 15 мин. имаше хора (не къзвам мъже защото за мен те вече не са такива) които наблюдаваха отстрани и даже не реагираха. Когато дойде полицията, зяпачите казаха, че не искат да се занимават. Имали си работа и не им се ходело до полицията, а пък и нищо не били видяли. Така, че авно сме си такива и сме си го заслужили
30
0
 
4
 
! Отговори
Ей преди 6 години
доживях да сложа + на прокажения!
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е - до това доведе мутромодата и мачкането на съдебната система и репресивния апарат на МВР от политиците... политическата каста доведе държавата до това състояние....
28
2
 
12
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Най добрия вариант е следния.След като в България живота е като в дивия запад,във всеки град и село да ае назначат полицаи и съдии с неограничени правомощия и съдещи по бързата процедура за 24 часа.Да се въведе и смъртно наказание.Всичко ще си дойде на място за един месец.
27
1
 
10
 
! Отговори
Корава корупция преди 6 години
Не само че няма да го осъдят, но даже ще получи пенсия поради инвалидност. А в момента се забавлява...Наркоманите, шизофрениците и пр. са армия от терористи, които свободно се разхождат по улиците.Крайно време е и всички ние да се освидетелстваме.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със назначаването на служебно правителство България умишлено пропуска срока да си върне от ГАЗПРОМ надпалтените МИЛИАРД И ПОЛОВИНА.До кога ще търпим руските грабециии,до когаа?Собствениците на Българската телекомуникационна компания (БТК), водени от Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ, вече са успели да изпомпат 30 млн. евро от телекома. Това показват данните от тримесечния отчет на БТК към края на март 2017 г
25
2
 
6
 
! Отговори
Алън Дълес преди 6 години
Простащина и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг, и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ - всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и всичко това ще разцъфне с кичести цветове. Сега малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става...