Диагноза българин: Толериращ насилието и примирен към агресията

Когато моралът е наличен законите са излишни, коментират експерти
18 май 2017 10:30, Петя Славова
100

Толерантността и търпимостта ни към насилието стана прекалено голяма. Затова имаше хора, които просто гледаха възрастната жена, ритната на спирка в Бургас, а след това се качиха в автобуса. Ние сме едно силно маргинализирано общество. Чувството на безнаказаност оставя хората да правят каквото си искат, коментираха в студиото на "България сутрин" казаха Калина Крумова, бивш депутат, Христо Монов, психолог и Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg.

Още по темата

Поводът за коментара им бе освобождаването на мъжа, който нападна възрастна жена на автобусна спирка в Бургас. Пострадалата е със счупен таз. От прокуратурата твърдят, че извършителят - 26-годишният Живко Кючуков, е болен от шизофрения. Той е бил на лечение в месния Център за психично здраве от свободен тип, а от вчера следобед е при майка си.

Според Крумова грозният случай няма бърз отговор: "Това е многопластова ситуация. Съгласна съм, че имаме много високи нива на търпимост. Възможно е той да е купил диагнозата си, за да не бъде класифициран като хулиган. Проблемът е, че хората с наркотична зависимост или шизофрения са изоставени от обществото и родителите им".

Христо Монов даде по-песимистична оценка на обществото ни: "Ние сме сбор от оцеляващи индивиди. Нямаме никакво чувство за съпричастност към другите. Не можеш да вземеш един модел на заведение за психично болни, който върши работа в добре развитите общества и да го приложиш у нас".

Бившият депутат допълни пред Bulgaria ON AIR, че нямаме налице нужните морални устои и поради това се случват подобни неща.

"Диагнозата трябва да я поставяме не на въпросния Живко, а на нас. Когато моралът е наличен - законите са излишни, когато не е - те са неприложими", поясни Крумова.

Главният редактор на Dnes.bg Златко Желев посочи, че решението на проблема с агресията не е още агресия.

"Далеч съм от мисълта, че на агресията трябва да се отвръща с агресия. Вината е изцяло в родителите, за това, че оставят децата си когато имат някакво увреждане или зависимост", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българин е диагноза, а не националност. Благодарение на еврoатлантиците ние всички заобичахме Русия и намразихме НАТО и ЕС.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диагноза българин: Толелиращ непрекъснато мачкане, унижение и деградация вече 27 години без никакъв хабер и желание за отърване от това.
2
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народ, който си избра облъчен комунист-самальотчик за президент, няма как да е читав!
1
14
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
С други думи българинът (с малки изключения) е синоним на женски репродуктивен орган!Срамувам се, че съм се родил тук и също се причислявам към тази маса индивиди!