Плевнелиев пита: Кой пише историята? Путин, Тръмп, Ердоган...

Президентът с книга за геополитическите промени: "Студен мир"
222
Плевнелиев пита: Кой пише историята? Путин, Тръмп, Ердоган...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Ще видите много силни лидери. Те искат зависими медии, пропагандират. Но не е важно какво ще направят силните лидери, а какво показва историята, че се случва след края на тяхното водачество – разрушение. Силни лидери са тези, които градят силни институции". Това каза президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по време на интерактивна дискусия в Американския университет в България, на която присъстваха над 100 души.

Пред тях той сподели, че историята се случва пред очите ни и кой би си представял, че милиони мигранти ще прекосяват границите и ще стигнат до сърцето на Европа или че Великобритания ще поиска да излезе от Европейския съюз.

"Големият въпрос е кой пише историята – Путин, Тръмп, Ердоган? Ние сме свидетели на рекорден брой кризи, сред които миграция и терористични атаки, създаващи нова геополитическа обстановка. За да има мир, трябва да има правила, които да са еднакви за всички. Живеем в интересни времена, във времена на студен мир", продължи той.

Според него, ние в момента нямаме истински мир, но не искаме и война.

"В такива времена няма война, но има конфронтация и дестабилизация. Много страни са в студени конфликти. Според него това е много удобен, евтин и ефективен начин да подчиниш една държава. Ето защо, ние трябва да тръгнем в друга посока.

За да има устойчив мир, трябва да има правила и регулации, за чието спазване да се грижат добре работещи международни институции. Проблемите не се решават с политически двустранни споразумения. Само две страни няма как да разрешат глобални проблеми. Днес ние трябва да разберем, че имаме нужда от многостранни спогодби, за да има устойчив мир. Толкова е лесно да дестабилизарш, а толкова е трудно е да градиш. Лесно е да спечелиш война, трудно е да спечелиш мир", заяви той пред участниците.

Плевнелиев обърна поглед към успешните държави, които се делят на два типа – или притежават природни ресурси, или силни институции. Ключът към устойчив мир, според него, е интеграцията между нациите, а тогава няма как да има война. Международните институции играят ключова роля за устойчив мир.

Той смята, че създаването на Европейския съюз е най-уникалният проект в историята на човечеството за осигуряване на траен мир.

"ЕС не е бюрокрация. Това са институции, които следват правилата и ги прилагат. Ние сме свидетели на най-дългия период в историята на Европа без война", настоя той.

"За мен правилната посока на България е още от времето на Левски – да бъдем равни в Европа. Но това зависи от всички нас. Трябва да мечтаем и да работим здраво. Трябва да споделяме знанията си. Трябва да бъдем подготвени за промени. Технологиите се развиват, след 10 години ще живеем по съвсем различен начин, много хора ще останат без работа, неравенството ще нарасне, което е предпоставка за конфликти. Ето защо имаме нужда от силни лидери, силни институции и силни граждански общества", каза в заключение Росен Плевнелиев.

Мащабните геополитически промени бяха тема на дискусия в Американския университет в България, в Центъра за образование и култура "Илиев" в София, пише "24 часа". На събитието Плевнелиев разкри пред присъстващите, че в момента пише книга, озаглавена именно "Студен мир".


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
demograph преди 1 година
Днес.бг сайта ви започва да губи смисъла на съществуването си. Скоро ще се окажете само вие администраторите и рушняците, които ви рушат.
142
5
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 година
браво, един достоен бивш президент, с топки - за разлика от сегашния чехлю
141
0
 
0
 
! Отговори
Vie nne преди 1 година
Ami i po sultansko vreme na Levski si biahme hepten ravni v Europa...daje mladost, nadejda i vrajdevna beha savsem ravni v ravno pole, g-n kavaler..:-)
Nemashe lidal, nemashe peni...
140
3
 
5
 
! Отговори
Финансиран преди 1 година
Всички знаем че е финансиран от САЩ или ако не знаете го прочетете. Пише го в Уикиликс и как САЩ прави всичко възможно да увеличи присъствието си в БГ чрез него. Само се замислете защо има паметник на Рейгън, защо кръщават парк на него, детска градина на някакъв друг Американец, почваме да празнуваме Хелойн, има базирани Американци, искаме да купуваме Ф-16 и т.н
В Уикиликс всичко си го пише
139
0
 
1
 
! Отговори
Hase novakr epost преди 1 година
G-n Rozen, pokajete video kakvo i kolko kvadratni metra nadgradihte v republika bg za 5 godini s besekato i ban, s kakvi materiali, instrumenti, tehnika, tehnologii, maistori, ucheni...pokriv...turnahte li?....ili durugia velikolepen vek sha go otkrivame?
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плевенлиев отговаря на дефиницията за неплътен екскремент, а когато изригне вече се появява и вентилатор в картинката.
137
1
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
"Силни лидери са тези, които градят силни институции"...а GESTAPO не беше ли силна институция...а WEHRMACHT...а SS...a LUFTWAFFE...
136
3
 
5
 
! Отговори
молитва преди 1 година
Боже, опази ни от този ,който никога не знае за какво и как говори!Амин.
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Istiriata na mutrite v bg mafiata 4engetata i velikite vojdove v bg kak e prokopiev zazarov rosene? Kae e bijkov 4erepa i kompanuata mu ksk sa milionerite v bg ot kakvo sabogatjaha rosene ti kak si
134
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Чехлю може да направи само едно полезно нещо за родината - да си тегли куршума.
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз питам - кой финансира тази гнусна твар, която има наглостта отвреме навреме да излиза и да плещи дивотии?
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ти кой беше бе - мекотело
131
3
 
5
 
! Отговори
иванова преди 1 година
този смешко докога ще го показват..............
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е по зле и от Желю *** ! Сигурно и книгата му ще е по-*** от "Фашизмът" !/то каква ли книга е .../
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ И като,, изпреварил времето си ,,пръв и единствен протестирал с ,,тапета ,,на 10 ноември 1989година при свалянето . на Т.Ж. Уникален случай за рекордите Гинес или по вярно за психиатрията . Тази лъжа ,типична за днешните ,, демократите ,, показва колко му е умственият багаж . Противен човечец ,предизвикващ с появите си погн.уса и отвращение .
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма спасение от този ***!!!
Колко, още трябва да се навежда за да го назначат някъде .
Сор.ос явно не го забелязва вече
127
3
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Какъв фарс, човека отработва хонорар, заработва си честно заплатата.
Назначили са го на позиция промоутър и той си отработва.
Същото е като с момичетата в МОЛа, които ви бутат в ръцете ненужни хартийки, само че тук рекламата е по-сериозно подплатена.
Срам ме е за вас г-н Плевелен.
126
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зоологическата злоба, която русофилите демонстрират към Плевнелиев само показва колко е прав.
125
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ти пишеш историята....
124
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шшшшш, алооо ти пак ли изпълзя? Недоразумение , скрий се!