Силен старт за кабинета "Борисов 3", 32% от българите го харесват

Все пак песимистите за бъдещето остават повече: 53% на 30%
96
Силен старт за кабинета "Борисов 3", 32% от българите го харесват
Снимка: "Галъп интернешънъл"

Кабинетът "Борисов 3" започва своята работа при 32% доверие, което е горе-долу на нивото от предходния мандат на ГЕРБ. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл". Проведено между 4 и 11 май.

Още по темата

Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%.

Според социолозите това дава на новия кабинет известен начален комфорт.

По традиция у нас негативните оценки за институциите надвишават позитивните, но пък в началото на нов мандат ситуацията винаги е по-благоприятна.

Служебното правителство е успяло да внесе известно успокоение – недоверието в правителството е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат "Борисов" до нива от около и над 50%.

Същата тенденция личи и по стойностите доверие в парламента. И там с идването на служебното правителство, отношението към институцията на Народното събрание става по-благосклонно – отрицателните оценки „слизат“ от нива над 70% в края на предходния мандат до нива чувствително под 70%. Парадоксално, тези по-благоприятни стойности на одобрение в парламента идват в период, когато той на практика отсъства.

Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа на фона на последните години, макар че се запазва цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание.

И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката, посочват от "Галъп интернешънъл“. 

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти.

Според социолозите, макар че песимизмът по традиция да преобладава, като че ли в последните месеци и години има укрепване на позитивните оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При реални над 70процента неодобрение, Тиквата ходи по много тънак лед, ,,Борисоф 3",е издевателство над огромното болшинство българи и въпреки слонското ни търпение, накрая, ще стане страшно !Включително и за Странджи, Манджи и други платени ***.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко го харесват, 32%???? Кой каза? Едва ли повече от 7-8%, тези които крадат чрез управлението. Кой плати да се пише тази поръчкова статия? Защо не са писали, че 90% харесват Винету, другите 10% се колебаят но ите харесват. Значи стават 100%. Е, значи всичко в наред, целокупният Български народ харесва управлението.
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Силен старт за кабинета "Борисов 3", 32% от българите го харесват"Това означава че 68% от българите не го харесват. Ако това е силен старт, какъв трябва да е слаб старт?
29
3
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
Ако пф не бяха вътре щеше да е 15 процента но и това ще стане след 1 г
28
2
 
14
 
! Отговори
ASd преди 6 години
Е, то това не е в действително, а само на картинка - като полицаите във всяко село.
27
3
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Правителството е по...добро от предното Боково,защото ги няма...вътре Лукарски,Москов,Ненчев,Кунева,но е по...лошо от същото,защото премиер е пак Боко.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бих казал,силен фалстарт за правителство, скоро от благодарностите на ,,доволните", ще им излязат бая големи цицини.
25
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа подкрепя правителството процента е поне 90-95 процента. Има и разни престъпници които са против а също и продажни журналисти, но ще им се търси сметка на тези предателите!
24
19
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Доволен съм, че позитанци са недоволни...
23
2
 
17
 
! Отговори
se преди 6 години
Никога няма да съм доволен от дясно правителство.Те защитават интересите на българските чорбаджии заради които народа все повече напуска страната.Десните са алчни и арогантни и се опитват със красиви приказки да ни обещават чудесно бъдеще.Да ама не.Заради Борисов и Домусчиев никога ГЕРБ !
22
1
 
12
 
! Отговори
Алф преди 6 години
Голям майтап, бе, Уили!
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе дайте снимка на някой доволен, бре. Може и адрес, че да му пратим специализирана медицинска помощ. Давам само пример който ми е в къщата - майка ми е "доволна" след 42 години учителски стаж с 212 лева пенсия, баща ми е още по-доволен след 37 години стаж в БДЖ с 265 лева пенсия. Имам съседка, която щял живот е работила в пощата и е с пенсия 180 лева. Не ми се изреждат още колко "доволни" познавам и съм сигурен, че и вие познавате много.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ка.лъп интернейшънъл май са провеждали "допитването" си само между държавните "служители".
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не се разровите за производствената авария в Стомана Перник,да видите работниците при кви условия работят!Или вчерашният бал на КРИБ,ви е по интересен,шото лично банкянският нарцис го е открил!!Ходете и питайте,защо минйори металурзи и енеегетици ,оше не са си получили заплатите за март месец!!Та не знам кой толкова му одобрява управлението! :-)!
18
1
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
32% доверие и 55% недоверие ...И на това му казвате "силен старт" ?Ако такова е доверието в правителството в началото какво ли ще е в края на управлението му ?
17
1
 
27
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Социологията е точна наука. Всеки получава толкова за колкото си е платил.
16
2
 
24
 
! Отговори
Простичък въпрос преди 6 години
Колко струва тази "обективна" публикация?Моята елементарна "социология" на база съседски приказки, роднини, познати, приятели и колеги показва близо 100% неодобрение. Възможно ли е всички да грешат?
15
2
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До НЕ ЛЪЖЕТЕКои са тези 32% ли! Ми, поне 20% имат от държавната и общинската администрация... Там са в дълбок окоп и само танк (или павета) могат да ги разколебаят.... Останалите 12% се ловят на голата кукичка на баце мачка комунязите и Путин!!!
14
2
 
11
 
! Отговори
НЕ ЛЪЖЕТЕ преди 6 години
И КОИ СА ТИЯ 32%??? СИГУРНО Е ОТ АГЕНЦИЯТА НА РУМЯНА БЪЧВАРОВА, МАКАР ДА ЦИТИРАТ ГАЛЪП. БОРИСОВ КУПИ ТЯХ. ОСОБЕНО ОНЯ ПЪРВАН СИМЕОНОВ - ЗА НЕГО ТИКВАТА Е ЯВЛЕНИЕ???
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това проучване е майтап, не разбрахте ли...