Детските домове намаляват, социалните услуги са повече

Домове за деца с увреждания у нас вече няма
8
Детските домове намаляват, социалните услуги са повече
Снимка: архив, БулФото

42 са институциите за деца, а преди 5 години те са били 122, отчитат от Агенцията за социално подпомагане.

Тенденцията децата, настанени в специализираните заведения, да намаляват, е устойчива, като целта е всички детски домове да се закрият.

Плановете на държавата предвиждат до 2025 година да се закрият още 25 дома за деца, лишени от семейна грижа и 17 - за медико-социални грижи, в които се настаняват децата до тригодишна възраст.

Преди 5 години в домовете за лишени от родителска грижа и в тези за деца с увреждания са пребивавали 5 300 деца. В края на миналата година 500 малчугани, лишени от родителска грижа, остават в институциите, а такива за деца с увреждания вече не съществуват.

Последните шест учреждения за деца с умствени увреждания затвориха врати през 2016 г.

В анализа се посочва, че процесът на закриване е динамичен, съпътства се с откриването на нови услуги, които са алтернативата за закритите домове.

За периода услугите са се удвоили като брой, а местата в тях са над 13 000. Това са преходни жилища, кризисни центрове, приюти, центрове за настаняване от семеен тип, както и дневните центрове за услуги в общността.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
19
 
! Отговори
Учител преди 1 година
И за теб "НЯМА пенсий", неграмотнико...
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми става ясно каква е разликата, освен че битовите условия са добри. Ако не е семейство - осиновители или приемно, не е ли все дом, наречен по друг начин?
5
0
 
29
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
До анонимен 2
Родител който няма възможности да си гледа деца да не ги прави
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 2:
Тези Родители на 2, 3 ,4, 5.....малчугана от СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ ДА ИМ РАЗДАВАТ- ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ по евтино ще излезе на държавата. А бедните родители да работят повече и по малко заешки секссс
3
0
 
20
 
! Отговори
777 преди 1 година
ЦИТ: "Това са преходни жилища, кризисни центрове, приюти, центрове за настаняване от семеен тип, както и дневните центрове за услуги в общността."
Всички тези са услуги в общността, разликата е, че цндт, зж, преходни са социални услуги от резидентен тип!
2
0
 
32
 
! Отговори
! преди 1 година
тЕЗИ ЦЕНРОВЕ - СОЦИАЛНИ УСЛЕГИ СА ПЪЛНА ПАРОДИ! нАПРАВЕНИ СА ТОЛКОВА НЕДОМИСЛЕНИ, ЧЕ ПЕРСОНАЛА Е 5-8 ЧОВЕКА НА 24 ЧАСОВА ГРИЖА, И ДЕЦАТА/МЛАДЕЖИТЕ/ВЪЗРАСТНИТЕ СА НЕГЛИЖИРАНО КАКТО В ДОМОВЕТЕ! еДИН -ДВАМА СЛУЖИТИЛЕ КАТО ИЗЛЕЗНАТ В БОЛНИЧЕН И СТАВА АД ЗА ОСТАНАЛИТЕ! дА НЕ ГОВОРИМ ЗА МИЛИОНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ, И ДОКУМЕНТАЦИИ, КОИТО СЕ ВОДЯТ.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто некадърността на държавата, се потулва с прехвърляне на отговорност, върху т.нар. приемни семейства, или родители. Като последните, в по-голямата си част са толкова зле,че те самите не могат да се отгледат, камо ли някой друг, имащ нужда от специализирана помощ. Вземат парите които им се полагат и това е.