Фалшиви курсове = реални убийци: Всеки четвърти с книжка – участва в ПТП

Сивият сектор в тази област се разраства, съобщава експерт
22 май 2017 09:00, Петя Славова
40

Всеки четвърти, взел книжка, участва в ПТП, показват статистиките на "Пътна полиция". Причините – фалшив изпит, фалшив курс, фалшива книжка.

"Необходимо е да бъдат въведени реформи, тъй като в момента огроромен проблем се оказват часовете, отредени за практическо обучение на курсистите. По закон те са 31 часа, но реално много от автоинструктурите пренебрегват това правило и се оказва, че кандидат-шофьорите в някои случаи се обучават в рамките на 15-16 часа", заяви в студиото на "България сутрин" Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Пред Bulgaria ON AIR автоинструкторът Красимир Георгиев допълни, че сивият сектор в тази област се разраства все повече и достига до почти 90%. Той е на мнение, че дори тези 31 часа, които са записани в закона, са крайно недостатъчни, имайки предвид интензивното движение по пътищата на страната ни.

"Трябва да се въведе електронен контрол, с който да се следи реалното време, в което всеки кандидат е шофирал преди изпита. За това трябва да се погрижат от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на транспорта.

В момента има работна група, която работи по тези въпроси със заповед на министъра. Проблемът е, че трябва да се промени учебната документация, но това на практика е невъзможно да се случи, защото в Министерството на образованието няма кадър, който да разбира", категоричен бе Красимир Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той коментира още, че ако бъдещите шофьори са добре подготвени, няма да се стига до търсене на вратички за купуване на изпити и книжки.

Все още огромен проблем, по думите му, се явява обаче мързелът и нежеланието от страна на курсистите, които с "малко повече пари в джоба" и слабият контрол от страна на автомобилна администрация заобикалят законите и стават потенциални убийци на пътя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и 150 часа да ги направят все тая, по вашата логика таксиметровите шофьори , шофьорите на микробуси са най -добрите, защото карата постоянно и имат най-много часове кормуване.
6
2
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Никой не се е научил да шофира добре на шофьорски курс. Там научаваш правилата и малко как се шофира, но истинското обучение започва след като вземеш книжката и реално започнеш да шофираш. При това основната причина да не се спазват правилата е КАТ, който не работи, а като не работи контролиращия орган, правила не се спазват. Това е навсякъде по света. Тези току-що излюпени шофьори виждат какви масови нарушения се правят и как КАТ никакъв го няма започват и те, но нямат опит и често правят ПТП.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да ни губите времето с подобни простотии се хванете и задавайте важни въпроси:Какво стана с двете съдийки и СРС-то им за боко? Къде изчезна едно тефтерче докато му се правеше експертиза? намериха ли го? ако не защо още не е намерено и уволнени ли са некадърниците който още не са го открили? защо партии и министри назначават хора без дипломи и после тези хора махнати ли са от държавния апарат? храните като в Европа ли са или продължават да си пращат *** тук и ако да кой им позволява
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шведите" са част от хранителната верига. По тази причина се толерира вземането на книжки по "втория начин". Със своите закононарушения те поддържат, а дори и генрират заетост. Борят се с безработицата един вид. Представете си седмица с нулево количество ПТП. Обречени на глад са застрахователи, адвокати, дознатели, лекари, рехабилитатори и т.н. Това са все хора, които "отчисляват". Кой в бюджета, кой директно за партията...
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През последните години всички министерства станаха статистически агенции.Толкова % се е увеличило, намалило, спадове, бумове....а реално нищо. Защото единственото, което ми е ясно, че там се самовъзпроизвеждат некомпетентни, алчни и безскруполни същества (не са и хора дори).
2
0
 
11
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Всичко е навързано..... някой със истински книжки и курсове пак бъркат.
1
2
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Забравихте и фалшива диплома, някой да е виждал швед в учебен автомобил?