Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?

Ако се открие разминаване, ще искаме санкции за производителя
22 май 2017 12:00,
167
Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?
Снимка: Reuters

Агенцията за безопасност на храните започва анализ на качеството и съставките на някои продукти, които се продават у нас, в Австрия и в Германия. Сред тях ще бъдат щоколади, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни.

Проверката трябва да бъде направен до края на юни. Това обяви д-р Камен Николов от Агенцията пред БНР.

Анализът стартира след серия данни, че западни компании предлагат продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Храната второ качество била предназначена за държавите от Източна Европа.

Още по темата

Скандалът избухна преди няколко месеца след като стана ясно изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. За резултатите тогава алармира кабинетът в Будапеща, който обяви, че големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира тогава и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

Служебният министър на земеделието на България Христо Бозуков също постави въпроса в Брюксел през март и обяви, че ако това е вярно, е недопустимо.

Заради скандала Чехия, Словакия, Унгария и Полша, подкрепени от България, поискаха да се сложи край на тази практика.

Днес д-р Николов от Агенцията по храните обяви, че ако се установи несъответствие в някои от проверяваните продукти, страната-производител ще бъде санкционирана от компетентния там орган, след подаване на информация от нас.

"Ако има разминаване, това вече е несъответствие и онзи, който го е произвел, ще бъде санкциониран", каза Николов.

Той прогнозира, че ако се установят разминавания в някои продукти, при предлагането им в различни страни, е възможно да се приемат решения за законодателни промени на ниво Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Царевични пръчици с подарък вътре, вкуса им е пластмасов от торбичката на играчката .Яко тровят децата. Кога ще се събудят контролните органи ?
142
0
 
4
 
! Отговори
Р преди 6 години
До ОБУВКИ -3Научете се кога се използва "й" и "и". То бива, бива, ама тази неграмотност минава всякакви граници.
141
1
 
2
 
! Отговори
Обувки 4 преди 6 години
До ОБУВКИ -3Да не съм ги свършил аз тия простотии, та аз да им плащам сметката?! Има си индивидуална отговорност. Нищо, тя Африка сега ще им го върне тъпкано на всички тия западняци. Ще видят какво значи групова отговорност. Има да плащат за греховете си покрай колонизациите и дивата експлоатация.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно качеството, под цитираният повод - качеството, ще се разгони фамилията на утвърдени малки и средни производители. Важно е да се освободят един нишички за един фирмички...
139
2
 
5
 
! Отговори
Южен паток преди 6 години
Абе пак, че не ядеме камъни като в русия...
138
0
 
0
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
виновен е пострадалия...
137
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и вие българите не сте като хората! Вие на кучето си давате ли да яде същото което консумирате? Кафе и варена ракия давате ли му! Пържени яйца и друсан кебап също си ги хапвате сами, както и бобена супа. Така ви третират и вас културните народи! Вчера се спасихте от комунизма, днес искат вече да са като хората!
136
1
 
9
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Все едно преди години не ядяхме ***, а собственото ни качествено производство не беше за "братския" съветски народ!
135
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай тоя гнусен ЕС!
134
4
 
2
 
! Отговори
Starfleet Command преди 6 години
Хехе, *** вие си мислите че ще бъдете със същото качество като в Германия ли? Доообре. Не само, че в Бг са ***, ами и по-скъпи. Нормално, второ качество народ все пак.
133
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нескафето в Гърция и нескафето в България нямат нищо общо. Така е и със замразените зеленчуци, яйцата и прочее...-----В Гърция доколкото знам,не приеха да се произвеждат ГМО зеленчуци или плодове,сега не знам как е,но преди им бяха чисти зеленчуците и плодовете.
132
2
 
4
 
! Отговори
men преди 6 години
ми че нали нестле е най големия получател на субсидии в ЕгС. ше фанете дедовия с вашите проби. и да намерите нещо по сакатлък и да се опитате да наказвате някого още на другия ден ше ви пратят някой мастит комисар да раздаде шамарки и да издърпа ушаги както си трябва.
131
2
 
3
 
! Отговори
ivailo1403 преди 6 години
Да видим тая комисия ще си свърши ли работата, или ще установи , че всичко е точно и "честните и чисти " западни фирми не ни пробутват ***.
130
2
 
5
 
! Отговори
ОБУВКИ -3 преди 6 години
Малко ли простотий , българите свършиха в Италия...Я СИ СПОМНИ..!!???
129
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
qdem bolkucite na Evropa,karame starite im taralqsnici ,nosim drexi vtora upotreba ot tam pak i tova te go nari4at Evropa na dve skorosti
128
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
vie kvo iskate da qdete 4isti xrani li nali nqma da ima klienti za bolnicite deto stanaxa pove4e ot bankite
127
3
 
6
 
! Отговори
Обувки 2 преди 6 години
Едната с цялата си грубост и нахалство започна да ни пробутва ТРЕТИ чифт да купим и чак тогава щяло да има намаление за НАС. Дискриминация в чист вид. Не мога да проумея какво точно лошо съм им сторил, че заслужих подобно отношение. Пред очите ми да се промотират едни условия, но лично за нас, понеже сме от България, те да са по кофти. На всичкото отгоре да ти се мусят все едно си им сторил зло. Проклети да са, щом на доброто отвръщат със зло.
126
5
 
7
 
! Отговори
Обувки 1 преди 6 години
Истинска случка: В Италия сме в никак не евтин магазин за обувки и си харесахме да купим два чифта. Подочухме продавачките, че промотират на другите клиенти намаление, ако си купят повече от един чифт. След малко ги попитахме за нас, но ни отговориха с въпрос "Откъде сте?". Щом чуха България и моментално се намусиха физиономиите им и се промени отношението им към кофти. Все едно се канехме да обираме махазина. ...
125
4
 
7
 
! Отговори
ПРОСТО И ЛОГИЧНО! преди 6 години
НИКОЙ НЕ ВИ ДАВА ДАРОМ , ЗАПАДНИТЕ ХРАНИ -----ВИЕ СИ ГИ КУПУВАТЕ САМИ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА !!!НИМА , НАИСТИНА СИ МИСЛИТЕ --ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ВИ ПОДАРЯВА ПЪРВОКЛАСНА И ЕКСТРА СТОКА ---ЗА "БЕЗ ПАРИ"...??!ЗАБРАВЕТЕ !!!! ЩОМ ИСКАТЕ ЕВТИНО------ЩЕ ЯДЕТЕ ***!!ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
124
0
 
7
 
! Отговори
Какви са цените? преди 6 години
Де не се окаже, че тук купуваме на по-високи цени онези храни, които в Западна Европа се считат за по-некачествени?Спомняте ли си онзи материал със снимка на щанд за шоколади в Холандия? Имаше и етикети с цените. Оказа се, че там нашият шоколад "Своге" се продава почти два пъти по-евтино, отколкото у нас.Не се съмнявам, че на Запад много качествената храна е по-скъпа от това, което плащаме ние.Интересувам се каква е там цената на храните с качество като тези, които купуваме тук?