Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?

Ако се открие разминаване, ще искаме санкции за производителя
22 май 2017 12:00,
167
Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?
Снимка: Reuters

Агенцията за безопасност на храните започва анализ на качеството и съставките на някои продукти, които се продават у нас, в Австрия и в Германия. Сред тях ще бъдат щоколади, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни.

Проверката трябва да бъде направен до края на юни. Това обяви д-р Камен Николов от Агенцията пред БНР.

Анализът стартира след серия данни, че западни компании предлагат продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Храната второ качество била предназначена за държавите от Източна Европа.

Още по темата

Скандалът избухна преди няколко месеца след като стана ясно изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. За резултатите тогава алармира кабинетът в Будапеща, който обяви, че големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира тогава и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

Служебният министър на земеделието на България Христо Бозуков също постави въпроса в Брюксел през март и обяви, че ако това е вярно, е недопустимо.

Заради скандала Чехия, Словакия, Унгария и Полша, подкрепени от България, поискаха да се сложи край на тази практика.

Днес д-р Николов от Агенцията по храните обяви, че ако се установи несъответствие в някои от проверяваните продукти, страната-производител ще бъде санкционирана от компетентния там орган, след подаване на информация от нас.

"Ако има разминаване, това вече е несъответствие и онзи, който го е произвел, ще бъде санкциониран", каза Николов.

Той прогнозира, че ако се установят разминавания в някои продукти, при предлагането им в различни страни, е възможно да се приемат решения за законодателни промени на ниво Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Запад само субсидирани *** може да получим. Най-хубави са китайските стоки на Запада.
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка от тези държави вместо да се вайка, оплаква и какво ли не, да вземе да си вдигне икономиката и стига само запада им бил виновен.Ми да! Предлагам да произвеждаме стоки и коли и машини и да конкурираме Фолксваген, БМВ, Мерцедес, Филипс, БОШ, Сименс и всички западни фирми - сега сме в ЕС, построяваме заводите, вдигаме я икономиката, завладяваме пазара и почвама да продаваме високотехнолигични стоки на запад, стига сме се оплаквали че западът ни бил виновен!
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия в Кауфланд се продават турски консерви и произведени в Турция продукти,а няма български.А български продукти се намират в малки количества по турските и руските магазини.Виждам,че и по-качествените полски колбаси се продават пак в руските магазини.И как Европа иска да просперира?Ако крайниците ѝ не се оросяват с кръв,т.е. не се стимулира производството в ЦЯЛА Европа?Нали щяха да правят био производство в България?Какво стана? България вместо да търгува с Европа,търгува с Турция,няма
80
8
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Истината е, че нашите по-старши западни парньори ни продават качествени стоки, но путинските хибридни хакери с помоща на нашите комунисти бесепари хакват стоките на границата и ги подменят с евтини руски ментета за да компроментират демокрацията в България. Ако искаме качествените западни стоки да идват в България трябва да се изчистим от комунистите и русофилите! Гласувайте само за ГЕРБ!
79
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България още с приемането си в ЕС по дизайн беше проектирана като пазар за западните бykлyци и нискотехнологични стоки, а в замяна българите получиха свободата да пътуват на запад и мият улиците и да слугуват на богатите.
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До многото тук, неразбиращи проблема: изобщо не става въпрос за това да произвеждаме всички сами, такива глуп0сти (нарича се автаркична икономика, между другото) има и в икономическата теория, и например соц-страните навремето се опитваха да го правят и никога не е действало. Става въпрос за двойно стандарти и дискриминация - на вас ще ви продаваме *** с половината себестойност от оригинала, затова пък на двойна цена.Примерът долу с кетчупа Хайнц - забравих да спомена и че у нас струва двойно
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друг пример: кетчуп Хайнц, на Запад на етикета има като съставки домати, оцет, захар и най-много още една или две. И пише, че 100 грама се правят от 150 грама домати. У нас със същата опаковка, никакви количествени данни (само домати пише 60 и няколко процента - сравни с предното), изброени 20-30 съставки и накрая - правен във филиал в Чехия. Уакаримас?
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат да се дадат хиляди примери за разликите. Ето само един: яйца. В ЕС има 4 категории: 0(био), 1(от свободно ходещи кокошки), 2(от клетка), 3(от супер тясна клетка, кокошка връз кокошка). В Германия и другите западни страни през последните години се продават само 0 и 1, много рядко 2. У нас почти само 3, и то на цената на най-скъпите в западните страни. Тази категория 3 смърдят, често са с 2 жълтъка, мръсни, а представете си кокошките с какво са хранени...
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мързела убива !Държава чието население разполага с повече обработваема земя на глава от населението отколкото в повечето европейски страни се оплаква, че яде "*** на ЕС" не е за жалене.Та нали един от мотивите за влизане в ЕС беше именно да продаваме качествени земеделски продукти на индустриалните държави, а не да купуваме от тях !
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия никога няма да си смъкне гащите и да се наведе на Запада както България.
73
2
 
4
 
! Отговори
ко са пените преди 6 години
сякаш ядете западни храни... Сал една Кола май... Излишни прения...
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 82: "Дори в страна като Русия контролът по качеството на храните е десетократно по - завишен от този в БГ!"Например, "Бояришник" се оказа най-висококачествен с 100% ефективност !!!
71
2
 
10
 
! Отговори
до 64 преди 6 години
Такива ментета няма дори и в Африка. Къде спят тези от контрола по храните не ми е ясно. Ако не бяха Унгарците да вдигнат врява едвали щяхте да разберете.---------------------------Аз съм го почувствала много преди унгарците да заговорят за този проблем! Но не проумявах и не проумявам как 90%от българите не го осъзнават и защо си траят и примиряват с очевадните измами. Дори в страна като Русия контролът по качеството на храните е десетократно по - завишен от този в БГ!
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова животно "храни от ЕС", а има - мошеник купува от мошеник, той препродава на мошеник, който пък плаща на избран мошеник и накрая Суверена в панелката яде каквото са му надробили, докато градината му на село е отдавна е потънала в бурен.
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка от тези държави вместо да се вайка, оплаква и какво ли не, да вземе да си вдигне икономиката и стига само запада им бил виновен. Ами това е. Оправяш се и налагаш своето, а не да им хленчиш. Естествено, че всеки гледа да прецаква, няма идеални общества.
68
1
 
13
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Щом Чехия и Унгария ядат ***, значи тук ни внасят абсолютни фашкиихаха
67
1
 
13
 
! Отговори
НЕ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРИ преди 6 години
Шпек Бургас-***,русенсо варено(горчица,соя,царевица).. ***,кренвирши *** без месо,сирене *** без мляко,натурален сок куйнс български *** без плодове само бой и подсладители -румънски сок капи много добър,германски и швейцарски шоколади фантастичен вкус български своге ***,германски хляб екстра качество български бял хляб-по черен от черния е за какво говорим олио български като пържиш с него то цвърчи демек има вода в него...кайма,кебапчета и кьофтета no coment...!!!
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не ви(ни) харесва храната от ЕС и къде ли не, всеки да си отива на село, да взима 2-3 декара земя, да си гледа зеленчуци, плодове, животни и т.н. И много много да не се оплаква.
65
2
 
6
 
! Отговори
ЕС живот преди 6 години
Месото е от диви животни и лисици, шоколад от преработени с химикали изпражн-я, а швепс от преработена ури-а.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, като не искате да ядете *** на ЕС...яжте пасти !