Ръстът на минималната пенсия засяга 800 хил. възрастни

НОИ одобри увеличението на две стъпки от юли и от октомври
Обновена: 22 май 2017 20:36 | 22 май 2017 20:26, Веселина Йорданова
40
Ръстът на минималната пенсия засяга 800 хил. възрастни
Снимка: архив, БулФото

Двукратното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще има отражение върху размерите на пенсиите на около 800 000 пенсионери. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ.

Още по темата
На заседанието бе утвърден проект на промяна на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, с която се предлага минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане от 1 юли 180 лева, а от 1 октомври 200 лв. Одобрен бе и проект на Постановление на Министерския съвет за увеличаване на социалната пенсия за старост от 1 юли с 2,4 процента от 118,14 лв. на 120,98 лв.

Министър Петков уточни, че в тези 800 000 са не само минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, а свързаните с тях минимални размери на пенсиите за инвалидност, които са обвързани с размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Двукратното увеличение на минималната пенсия е съгласно обявените приоритети на сегашното управление.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че ще подкрепи предложението, защото всяко увеличение на пенсиите е добро. Ако не можем да решим изцяло въпроса, не бива да се отказваме частично да го решим, аргументира се Манолов, цитиран от БТА.

По думите му може да се мисли за увеличение на минималната работна заплата по различен начин, като тя се обвърже с минималната пенсия, както сега максималната и максималния осигурителен доход са обвързани. Според него дори и да се запази съотношението между максималната пенсия и максималния осигурителен доход 1 към 3, което е в момента, но по думите му не е справедливо, то тогава минималната работна заплата трябва да е 600 лв., а не 460.

Истинското съотношение е 1 към 4 и минималната работна заплата трябва да е 800 лв., за да има пенсия от 200 лв., допълни Манолов.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков каза, че няма да подкрепи предложението за увеличаване на минималната пенсия. Според него трябва да се знае, че се прави една сериозна крачка в промяна на пенсионносигурителния модел и как това ще се отрази на мотивацията на осигурените, които сега работят и внасят, за да получават в бъдеще пенсия. Той допълни, че отчита и социалната необходимост да бъдат подкрепени получателите на минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст.

Те по думите му обаче са много различни категории, пенсионирани по различни режими и с много големи различия в осигурителния принос. Хора, които са се пенсионирали в средата на 80-те години, са получавали тогавашни пенсии с 30-40 на сто по-големи от средния тогавашен размер, а в момента получават минимална пенсия, каза Бранков. По думите му приносът на тези хора към осигурителната система е в голяма степен подценен от получателите на минимална пенсия, които са се пенсионирали последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
4
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Никакаквао вдигане на пенсии и заплати за просто смъртните българи,трябва нови депутатски лимузини с повече екстри да се купуват.Беден и неук народ лесно се управлява.
8
0
 
10
 
! Отговори
най-алчното преди 6 години
същестнво на земята е българина -то да трупа и да крадне пари и нищо да не дава .е в дясно има обява -търсят работник в траурна агенция в София с хиляди умения 600 лв заплата !!! това е истината за "големите" заплати в София
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и за циг***нитe. Ликуй народе за Айшето има увеличение.
6
13
 
3
 
! Отговори
Леле мале! преди 6 години
Да има да хвърлят повече на ало-измамници и да дават за врачки.
5
3
 
2
 
! Отговори
Ало-измамник преди 6 години
Добра новина!Докато ги обиколим, ще минат 2-3 благодатни години!
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е много лоша новина. Това означава, че има повече от 800 000 възрастни хора трудили се години наред едвам свързващи двата края.
3
9
 
3
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
За да има повече пенсии повече работещи трябва да хранят един пенсионер. А в България 7 работещи хранят 10 пенсионера и 1 куп *** покрай тях. За да има високи пенсии и ниска пенсионна възраст трябва да има раждаемост. Обаче българите сме заспало племе, забравихме как ставаше множенето. Знаем само да ревем, да се оплакваме, да търсим някой да ни е виновен, да чакаме на готово, някой да ни е длъжен и т.н. Нищо не разбирате от икономика, политика или каквото и да е!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
би било правилно, управниците ни да получават, колкото един пенсионер, за да имат поне някаква представа, защо България се обезлюдява!
1
7
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Пенсиите вдигнахме на нашите майки и бащи, на учителите заплатите вдигнахме двойно дето се грижат за нашите деца, на полицаите дадохме да има сигурност, от контрабанда само милиарди взехме, даваме за инфраструктура пътища където има идват инвестиции, от Катар казаха колкото агнета произведем ще ни ги изкупят всичките, институциите ни уважават канят ни в Брюксел, границата пазим на цяла Европа, от контрабанда милиарди взехме,Браво!