Ръстът на минималната пенсия засяга 800 хил. възрастни

НОИ одобри увеличението на две стъпки от юли и от октомври
Обновена: 22 май 2017 20:36 | 22 май 2017 20:26, Веселина Йорданова
40
Ръстът на минималната пенсия засяга 800 хил. възрастни
Снимка: архив, БулФото

Двукратното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще има отражение върху размерите на пенсиите на около 800 000 пенсионери. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ.

Още по темата
На заседанието бе утвърден проект на промяна на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, с която се предлага минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане от 1 юли 180 лева, а от 1 октомври 200 лв. Одобрен бе и проект на Постановление на Министерския съвет за увеличаване на социалната пенсия за старост от 1 юли с 2,4 процента от 118,14 лв. на 120,98 лв.

Министър Петков уточни, че в тези 800 000 са не само минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, а свързаните с тях минимални размери на пенсиите за инвалидност, които са обвързани с размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Двукратното увеличение на минималната пенсия е съгласно обявените приоритети на сегашното управление.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че ще подкрепи предложението, защото всяко увеличение на пенсиите е добро. Ако не можем да решим изцяло въпроса, не бива да се отказваме частично да го решим, аргументира се Манолов, цитиран от БТА.

По думите му може да се мисли за увеличение на минималната работна заплата по различен начин, като тя се обвърже с минималната пенсия, както сега максималната и максималния осигурителен доход са обвързани. Според него дори и да се запази съотношението между максималната пенсия и максималния осигурителен доход 1 към 3, което е в момента, но по думите му не е справедливо, то тогава минималната работна заплата трябва да е 600 лв., а не 460.

Истинското съотношение е 1 към 4 и минималната работна заплата трябва да е 800 лв., за да има пенсия от 200 лв., допълни Манолов.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков каза, че няма да подкрепи предложението за увеличаване на минималната пенсия. Според него трябва да се знае, че се прави една сериозна крачка в промяна на пенсионносигурителния модел и как това ще се отрази на мотивацията на осигурените, които сега работят и внасят, за да получават в бъдеще пенсия. Той допълни, че отчита и социалната необходимост да бъдат подкрепени получателите на минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст.

Те по думите му обаче са много различни категории, пенсионирани по различни режими и с много големи различия в осигурителния принос. Хора, които са се пенсионирали в средата на 80-те години, са получавали тогавашни пенсии с 30-40 на сто по-големи от средния тогавашен размер, а в момента получават минимална пенсия, каза Бранков. По думите му приносът на тези хора към осигурителната система е в голяма степен подценен от получателите на минимална пенсия, които са се пенсионирали последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е: 1.Депутатските и т.н. заплати на управляващите да са функция на минималните заплати! 2.Заплатите на всички изборни длъжностни лица трябва да са договорени като месечни заеми и само при изпълнени поети ангажименти в края на мандата да се изплащат от бюджета! 3.Наследниците на управлявалите трябва да получават в наследство и "активите" ,и "пасивите"им и при престъпни действия на родителите им като управляващи да носят съдебна отговорност !
28
0
 
12
 
! Отговори
плач преди 6 години
Майка ми е с 43г стаж и взема великите 161лв. Направо нямам думи. Днес ми звънна да ми каже че има нужда от някакви спецялни хапчета от чужбина но кутията е $50. Какво да кажа на жената ... плаче ми душата. Взех и 3 кутии че миналата седмица и откраднали портмонето в църквата. Нямам думи!А тези нашите 240 в НС-то дето окрадоха народа дано до горят в ада.
27
1
 
12
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Изравниха ми пенсията с чистачката в училище, както и с етноса работил нискоквалифицирана работа. Браво на управляващите, по този начин искат да унищожат интелигенцията... Само да кажат кога ще връщат и комунизма тиквениците...
26
1
 
4
 
! Отговори
гол и бос преди 6 години
Аз не мога да разбера, защо не се видят сметките на долуписалите и да не фалираме за няма и половин година. Защо да се мъчим да изкочим от блатото, като можем да потънем за един миг.
25
0
 
20
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Вземете ни обвържете с пенсията на фалиралата Гърция поне. Та да живнат и нашите пенсионери които са работили цял живот, а сега се подигравате с тях. Картофи ли трябваше да садят или това беше друга изцепка за друга аудитория
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до гурбетчия за винаги! Абе, защо да ме храни бьлгарина! Бабите ромлянии и дядовците повечето не получават пенсии! А да не гов0рим за пенсионерите воени полицаи учетели другите професии какви пенсии получават Бьлгарите!
23
2
 
8
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Един съсед - 50-тина годишен - беше с призната инвалидност и пенсия взимаше и си живееше в къща , гледа си градината , жена му си работеше нещо и се оправяха , докато един ден не получи някакво прозрение и си хвана пътя за чужбина , намери си не лека работа след няколко месеца прибра жената и детето. Скоро ще се пенсионира с минималната , но ЗАПАДНА пенсия . Та такива ти ми работи относно голяма част от инвалидните пенсии в бг.
22
4
 
17
 
! Отговори
Гурбетчия ЗАВИНАГИ преди 6 години
800 хиляди възрастни работили дълги години да хранят бай Тошко и комунистите. Днес когато трябва да вземат ЗАСЛУЖЕНА С ТРУД ПЕНСИЯ ЩЕ ХРАНЯТ бате Бойко, мутру и Циг***ни. Бедни ми, бедни български възрастни хора.
21
2
 
23
 
! Отговори
УРАААА УРАААА преди 6 години
УРАААААА робството и геноцида продължава с пълна сила след 141 години "освобождение" и то от българи гъзопродажници......какво чакаме още народееее,на РЕВОЛЮЦИЯ и да изметем националните предатели и убийците на народа
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БалигоКакъв смисъл влагаш в думата "рибари"?
19
3
 
16
 
! Отговори
Да! преди 6 години
До ДидоПодкрепям те!Който не е внасял осигуровки, трябва да получава социална помощ, а не пари от пенсионния фонд и така да ощетява трудовия пенсионер! Нека подаянието да е в сегашния размер на социалната пенсия.Откъде да се вземат пари? Сто пъти го повтарям: Спиране на помощите за здрави хора под 60 г. и въдворяването им на принудителен труд, ако отказват предлаганите им работни места /такива има!/. Принудителен труд и за неосигуряваните, които раждат - сами да изкарват хляба на децата си!
18
1
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Управляващите трябва да знаят, че социална пенсия няма никъде по светаПенсия се получава за стаж и плащани осигуровки. За тези без стаж има социална помощ. Но парите ще се плащат от бюджета, а не от пенсионния фонд. Така всички работещи и работили пенсионери издържат тези, които са лежали на гърба на хоратаМинималната пенсия се изравни с пенсиите на работилите по 30гКак ще възпитаваме младите, като политиците показват, че няма смисъл да плащаме осигуровки.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато тези изм..ници са начело, не очаквайте нищо добро за България и обикновения българин. Последователен и систематичен геноцид. Най-висока смъртност, най-ниски доходи! Много ефикасно! Браво.
16
1
 
17
 
! Отговори
Найдже преди 6 години
В България ще останат бате Бойко, Айше, Ахмед... Сидеров, Мустафа... Каракачанов...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балиго, какво ли щеше да стане, ако някой реши, че ти отговаряш на критериите за вреден елемент и реши, че трябва да отърве България от тебе?
14
0
 
12
 
! Отговори
Будала преди 6 години
Евала на бате Бойко и Обединената престъпн@ м***фия. 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ Вече се замислям да си стягам багажа за Българията.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще увеличават пенсийте на циг***ните. Пенсийте на българския пенсионер който е работил 35-37 години ще остане същата.Благодаря на Обединените п..... Който ни излъгаха с предизборните си обещания.
12
2
 
5
 
! Отговори
Балиго преди 6 години
Всичко е мафия!Чули ли сте някога на парламентарен контрол някой да попита колко от депутатите са рибари? Никога! Крият се един друг, обвързани са като свински черва, а всъщност вдички до един са рибари!
11
4
 
2
 
! Отговори
Hurka преди 6 години
Bg isliamska darjava s burka.
10
5
 
0
 
! Отговори
Балиго преди 6 години
Ако България се беше отървала от вредните си елементи, най-вече от рибарите, още преди сто години, сега пенсиите и другите доходи щяха да са космически!