"Човекот е настанал во Македония" може и да излезе вярно!

В търсене на люлката на човечеството екип ще копае и там
Обновена: 23 май 2017 14:56 | 23 май 2017 14:36, Веселина Йорданова
75

Снимка: НПМ - БАН

Хипотезата, че първият предчовек е живял на Балканите преди 7,2 млн. години, ще бъде представена на геологически конгрес в Атина в началото на септември. Това каза проф. Николай Спасов на пресконференция в Българската академия на науките.
Още по темата

Проф. Спасов от Националния природонаучен музей при БАН и проф. Мадлен Бьоме от университета в Тюбинген ръководят международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, който обосновава твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите преди 7,2 милиона години.

Научното списание PLOS ONE публикува две статии, представящи новата гледна точка. Тя се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и в България (местността Азмака край Чирпан).

Според екипа грекопитекът е най-старият хоминин (предчовек), чиято възраст надвишава с няколкостотин години тази на сахелантропа (Sahelanthropus), открит в Чад и смятан досега за най-древен.

Първите реакции от научната общност на представената информация е, че данните са малко, каза проф. Спасов в отговор на въпрос. Вярвам, че постепенно хипотезата ни ще бъде възприета, коментира още той.

Спасов допълни, че данните, на които се основават, действително са малко, но палеонтологията никога не разполага с много данни. Професор Мадлен Бьоме, която се включи в пресконференцията чрез телевръзка от Тюбинген, посочи, че такива фосили като хоменините не са толкова малки, предаде БТА.

За предстоящите дейности на екипа Спасов каза, че още в началото на юни ще продължат разкопките в находището Азмака. Същевременно се работи по възобновяване на изследванията в района на Пиргос Василисис, посочи Бьоме.

Спасов допълни, че техният екип смята през есента да посети Република Македония и да започне разкопки в едно находище, което според фаунистичните данни, би трябвало да има същата възраст.

"Така че нашите братя македонци ще се окажат прави, че "човекот е настанал во Македония", каза проф. Спасов.

Тепърва екипът ще установява как грекопитекът е стигнал от Балканите до Африка. Най-вероятно придвижването на юг се е случило по климатични причини, коментира проф. Спасов. Имаме данни, че в района е имало силно овлажняване, дали това е причината за преместванията все още не може да се каже, допълни той.

Природата преди около 7,2 млн. години на Балканите е била засушлива саванна обстановка, което се установява както от фауната, така и от растителността, коментира Николай Спасов.

Според него саванната обстановка на тогавашната балкано-иранска зоогеографска провинция би трябвало да предшества африканската савана, която виждаме днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: БалканиПредчовек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
21
 
! Отговори
az tam преди 6 години
И Чирпан и Атина са древни македонски територии. Вече е ясно и чий ще е следващият паметник на скопския площад до Александър - на македонопитека.Така става ясно и защо ни сполетява заедно с братята съдбата на динозаврите - най-древните видове все някога им идва реда и си отиват.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разликата м/у двата вида не е няколко стотин години, а около 200 000 години!
35
9
 
11
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Яяяя..бОрисов и мАгггарешки биле македонци!
34
1
 
19
 
! Отговори
Jv преди 6 години
И за съжаление не се развил много, седейки по съвременните населяващи грекопитеци.
33
4
 
5
 
! Отговори
Тя има лош дъх преди 6 години
Местя го...
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ния тва много добре го знаеме, гръците исто тако! ния сме пръвете!
31
6
 
8
 
! Отговори
Наша гордост преди 6 години
А българинът е по-стар от слънцето, което е светило на поляната, на която е расло дървото, което е правило сянка на тревата, която е пасла патката, от която са взели перото за да напишат библията!
30
3
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Присмял се хърбел на щърбел. Защото огромна част от тези които казват "и ние сме дали нещо на света" никога не са дали и никога няма да дадат нещо на въпросния свят. Разбира се това не намалява значението на факта че има българи които наистина са дали нещо на този свят. Но поне на тази огромна част от българите трябва да им се признае че спазват традициите на пословичната българска скромност защото поне не казват "ние сме дали всичко на света"
29
2
 
5
 
! Отговори
маке преди 6 години
нещо па ми се припи кат секи ден по тва време и скоросмъртница сме варили у македонско преди дватриста иляди годин
28
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Човекот е настанал во Македония" може и да излезе вярно! "".................та нима някой някога се е съмнявал ... проблема е, че съвременните македонци не са еволюирали особено от първобитния си прародител
27
4
 
14
 
! Отговори
младен преди 6 години
"Така че нашите братя македонци ще се окажат...."Не ще се окажат ми те са си прави - от македония е произлязла ВСЕЛЕНАТА :)
26
4
 
16
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Ако "човекот" е това от снимка 1 ,нищо чудно да се е появил в Македония...Че май и още си е там...
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между първа снимка и трета - сходството е поразително.Хипотезата направо удря джак-пота.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е, в мънкедония какво друго да настане, освен маймуни?
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и защо не са еволюирали във вардарско другарите сърбомани орангутански и горилович?
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ово на първо фото е баш македонец. Нема сомнеж.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе от кога говоря, че макепитеците са настанали първи, ама никой не ми вярва. Но трябва да се научат да говорят на разбираем изик, крайно време е.
20
4
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Човекот е настанл во Банкя, изначало е бил под формата на обла Тиква!
19
2
 
19
 
! Отговори
ГОЦЕ преди 6 години
Професоре, професоре какво ти трябваше да споменаваш за разкопки в Македония? На македонците само това им трябваше "че ЧОВЕКОТ е настанал в Македония" и да пуснат жълто отзад! В крайна сметка може действително да са наследници на предчовеците, защото и досега мисленето им е като на такива....!
18
1
 
6
 
! Отговори
маке преди 6 години
думам ви я ама не вервате