ОмбудсМая настоя: Незабавно затваряне на интернатите

Децата да бъдат върнати в семейната им среда
23 май 2017 16:22,
31
ОмбудсМая настоя: Незабавно затваряне на интернатите
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова настоя за незабавно затваряне на социално-педагогическите интернати в страната. В Сливен тя се срещна с представители на различни институции, с които търсеха как да се разреши закриването на интернатите.

Още по темата
От образователното министерство заявиха, че вече има разработена стратегия, но тя би могла да стартира през следващата година.

Интернатът в Драгоданово ще бъде първият закрит по пилотна програма възможно най-рано, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева, като децата временно ще бъдат пренасочени към други социални заведения.

Повод за срещата в Сливен беше инцидент с убит мъж в село Драгоданово, след което бе инициирана подписка на жителитите на селото за закриване на интерната, след като за убийството на 63-годишния мъж бе замесена 13-годишна възпитаничка на интерната.

Според жителите на селото, настанените там деца безконтролно излизат от сградата, извършват кражби, държат се непристойно, проституират, нападат възрастни хора и животни. Към момента са настанени 37 деца - 7 момичета и 30 момчета, като една част от тях са "в бягство".

Манолова припомни, че посещава за четвърти път Сливен и още преди година и половина, след проверка в СПИ "Христо Батев" в с. Драгоданово, е настояла за незабавно закриване на интерната. Тя подчерта, че в такива институции като СПИ и ВУИ битовите условия са изключително лоши, учебният процес е занемарен, децата нямат лично пространство, джобни пари, храна, липсва им адекватна психологическа и педагогическа подкрепа, както и смислени възможности за уплътняване на свободното време, а същевременно са подложени на нерегламентирани наказания и са жертви на бедност и насилие.

"И продължаваме с останалите интернати. Като под затваряне на интерната и извеждане на децата не разбирам механичното им пренасочване към останалите такива. За част от децата твърдя, че е възможно да бъдат върнати в семейната им среда. Други са готови да бъдат настанени в приемни семейства или в центрове за лица лишени от родителска грижа", каза Манолова пред БНТ.

"България е единствената европейска държава, в която деца до 14-годишна възраст се въдворяват в подобни институции и че деца до 14-годишна възраст прекарват детството си зад решетки, че в тези интернати, също зад решетки, се настаняват деца до 18-годишна възраст. Забележете, не за извършени престъпления, а за постъпки, за които възрастните не носят отговорност – бягства от дома и институции, за скитничество, за просия, за проституция, за кражба на списание или сладолед. Децата в с. Драгоданово са принудени да извършват сексуални услуги за по 5 лв., защото нямат джобни и алтернативата пред тях е или да откраднат от селския магазин, или да си "заработят" парите", категорична е Манолова.

По думите й, бездействието на институциите е довело до ситуацията, в която към насилието, лошото отношение и битови условия, липсата на образование и подкрепа, се добавя и граждански протест на възрастни срещу деца.

Според омбудсмана, децата в конфликт със закона трябва да бъдат настанени в институции само като крайна мярка, където да има грижа, корекционно-възпитателни мерки, образователен процес, подкрепа за техните семейства и нормален живот, както на всички останали деца, предаде "Фокус".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще се промени, като ги ,,извадите'' от Драгоданово!?? Ще имат ,,джобни'' без да им се налага да надуват бузи. Не ми се вярва.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подаряват им свободата. Свободни на улицата.