Родна медицина ли? Не, благодаря, казва всеки втори млад лекар

Като не им дават като специализанти 1000 лв. - бягат зад граница
124
Родна медицина ли? Не, благодаря, казва всеки втори млад лекар
Снимка: Булфото, архив

Всеки втори млад медик не е мотивиран да се реализира в България. Това съобщиха от Българския лекарски съюз /БЛС/, цитирайки данни от анкета сред 515 млади лекари, извършена през май.

Още по темата
Допитването е направено с подкрепата на здравна платформа и Асоциацията за развитие на медицинската общност.

86 на сто от запитаните от участвалите в допитването са категорични, че местата за специализация не са достатъчни.

Младите лекари посочват, че предпочитат връщането на конкурсния изпит, вместо събеседването, което се практикува към момента.

Над 67% от младите специализанти изразяват виждането си, че университетската болница е най-подходящото място за следдипломните обучения, а 20, 8 на сто заявяват, че искат болницата, в която специализират, да е многопрофилна.

Повече от половината анкетирани посочват за предпочитана начална заплата 1000-1500 лв. по време на специализацията.

Всяка година около 500 специалиста напускат държавата ни, за да намерят по-добри условия на труд.

Основна причина за миграцията е ниското заплащане, което не компенсира инвестициите, вложени за обучението по медицина и не кореспондира с полагания лекарски труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 10 евро правят ядреномагнитен резонанс ако имаш лекарско направление. Чака се, обаче е безплатно. В БГ мисля че може да умреш от старост преди да ти дойде реда за тази процедура?
30
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно дали, ако децата ви пожелаят да следват медицина ще сте на същото мнение. Макар и държавна поръчка таксите не са съвсем символични, както е в други университети, а за съвместна с ученето работа и дума не може да става, защото наистина се учи, вместо да се виси в кафенцата по цял ден. Съгласна съм, че държавата губи, но може да се постарае да задържи лекарите, не е като да няма възможности.
29
4
 
3
 
! Отговори
да се махат навреме преди 6 години
За експерти подмяната на личноста в телата на лекарите се вижда и чува отлично вкл на записи.Ограбват вече над пет милиард а повече в сравнени с до 2005 година подават чрез въздуха с възмущение.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея от 15 години в Германия и при лекаря има 10 евро праксис такса (личен лекер или болница), айде недей да ми обясняваш точно на мен тея неща моето момче.
27
9
 
8
 
! Отговори
да се махат навреме преди 6 години
Много е страшно нарко мафията вече владее над 70 % от производството и пласирането на тн"ликарства"..Събира на семинарчета лекарки и лекари бутат им дрога облъчват ги през презентационни екрани с пси препрограмиращи клипчета насложени над уж доклади..СЛедва масово отравяне на милиони БЪлгари с цел ограбване на милиарди годишно за тн "здраве".Лекарите са много отровени осакатени завинаги подменят ги в телата на ключови думи. Продалите най много нарколекарства ги водят за награда в Дубай
26
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като отида до непознат лекар, първата му работа е да ме пита какво работя, а не от какво се оплаквам.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скапна държава.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Точно програмистите остават тук. Взимат 4х средната заплата и живеят като царе. Това с 4х средната заплата го няма на запад за програмистите
23
3
 
18
 
! Отговори
21 преди 6 години
Колко пъти си бил в Западна Европа или Щатите на доктор? Нека позная! Нито веднъж.Парите са си пари не само в България. Повярвай ми.
22
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя па щял с кирливите пари за обучение дето се дават да наема немски лекари, абе вие на кой свят живеете бе?
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки млад учител, всеки млад програмист, всеки млад, честен и умен човек не иска да се реализира тук. Защо ли?
20
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що в нормалните държави лекарят не те крънка за пари и не гледа с каква кола идваш??? Що само в Кен.ефа всичко е зле след 27 години блажена демокрация?
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отиват да лекуват на Запад, но да внимават да не помислят жълтите за болни от жълтеница, черните за болни от чума, белите за болни от витилиго.
18
27
 
23
 
! Отговори
:( преди 6 години
Време е да се обвързва безплатното обучение с 10 годишен договор с Република България. Не искаш да работиш в Родината? Няма проблем? Плати си образованието и изчезвай! За какво плащам данъци??? За да образовам лекари за "бедна" Германия? Или физици за френските атомни централи? С парите, които даваме за тези неблагодарни тиквеници, можем да си наемем немски лекари и да си поддържаме болниците на световно ниво.
17
12
 
21
 
! Отговори
Цеко от с.Хрисовул преди 6 години
Докторчетата от първия ден служба в българска болница усвояват най-важното в професията- по-важно от диагнозата е с каква кола са дошли близките на болния, как са облечени, с какви телефони са, скъпи часовници, и т.н. - ЗА ДА знаят колко кинти могат да изпросят / изрекетират.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е бизнесменчето да обясни как трябва тея дето са недоволни от заплащането да емигрират, за да може той да кара дебел мерцедес?
15
1
 
6
 
! Отговори
ПФФФ преди 6 години
До Анонимен 8:Ей заради такива *** като тебе сме в това положение. Пълно е с такива *** като тебе ........ Неадекватност и некомпетентност блика от всякъде !!!
14
15
 
23
 
! Отговори
Конь преди 6 години
По времето на диктатора масов убиец Живков, лекарите вземаха колкото шофьор на мотокар, но и избор нямаха, защото посмееш ли да избягаш от соц *** цялата ти рода останала тук я чака затвор и трудов лагер
13
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са толкова кадър ни защо не отиват да се изучат в Англия примерно. А тук ги учим без пари всички данъкоплатци о после бягат. Кой плаща?
12
2
 
22
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Ще те лекуват, не бой се..."Ходжа гледа на коран, разваля магии..."