От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!

Горди сме с историята си, кирилицата е обща, написа Захариева
Обновена: 24 май 2017 19:57 | 24 май 2017 19:54, Веселина Йорданова
149
От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!
Снимка: БТА

"Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика, предаде "24 часа". Така Борисов отговори задочно на руския президент Владимир Путин, който заяви, че кирилицата е отишла до Русия "от македонска земя".

Още по темата
Външният ни министър Екатерина Захариева пък отговори на Путин от социалната мрежа Facebook.

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия", посочва Захариева.

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността, допълва Захариева.

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", посочва външният министър.

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", завършва коментара си Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
da wajno e otkade ste mine trubata-e, 4uli be mutref prez makedonia ste mine. prz v gzabvdtib vgz
51
5
 
24
 
! Отговори
всичко е тип топ преди 6 години
Несъществуващата през средноврковието Македонска държава и несъществуващият тогава мскедонски народ, били дали на несъществуващата тогава Московия, нвкаква несъществуваща славянска азбука.Нема лошо :)
50
4
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Абе най важното е че баце е взел награда!
49
25
 
13
 
! Отговори
Кирил и Методи преди 6 години
Захариева е некомпетентна. Прилича ми в разсъжденията си на изнервена ученичка. Тя не става за външен министър. Не и достига интелект, далеч е от реалностите. Ще ни докара гафове в дипломацията.
48
6
 
20
 
! Отговори
А и до преди 6 години
Московията тая азбука е стигнала през Киев.И те така :).Македонскиот пезидент се прави че през средновековието е съществувала македонска държаваМосковския че Московията и Киевска Рус е едно и също.Има си и днеска държава със столица КиевТова някаква алтернативна история ли е?
47
3
 
19
 
! Отговори
тука некакви славяни преди 6 години
Ми говорят че славянската азбука не била българскаАбсолютен факт.Българската азбука е едно. Пишем на нея от 10 векСлавянската още не сте я измислили, ама дерзайте. Има времеСмешно е московец и антички македон да съчиняват историята на българската азбука. Малко срама имайте
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааам, господа управляващи, а вие направихте всичко възможно населението на тази държава да е неграмотно почти колкото папуаските канибали.
45
6
 
16
 
! Отговори
Истинска история преди 6 години
Невежата путин не знае че македонска земя е България и русия тъпче времено 2/3 Българска Земя.
44
3
 
4
 
! Отговори
тияго преди 6 години
Така е,май никой не казва по кой път са пренесли букварчето,през Румъния или през Македония ,кво значение има ,а пътя ако е бил по хубав що не >>>
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много са тъпички горките герберчетаами той ви казва че провинция македония е част от българската държавакоето е истината- а не от македонската държава каквато тогава не е съществувалаами от македонската земя - не от тракийската , не от мизийската ами то - акъл трябва и по-малко подскачане- и да се сетите да кажете на макетата че тогава са били част от нашата държава
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин не беше ли президент?А българският къде е?Аа той е наши й!
41
3
 
7
 
! Отговори
с преди 6 години
Това найважно какво каза путин тойзабрави на секунда а тук новина номер 1 бг народ който замина от бг децата не знаят български това пишете
40
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се наведе на македонците.
39
6
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Путин вече не знае на кой свят еДо миналата година плещеше че азбуката е отишла в Русия направо от Великоморавия днрс от Македония.Става жалък.Цяла Европа поздравява нас дрогарю.След загубата на Черна гора тотално издивя
38
6
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 31Не не си правС кого сме се скарали че не разбирам нещоАааа ти имаш предвид родината ти Росия.Да прав си.Скараха се с всички
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това добре,Бойко,ама защо *** не те е научила на правилния български език,а не да говориш на уличен жаргон.
36
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тя,македонската замя тогава си беше българска.
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пука ми за китайския път на коприната! Важно е, чв българският път минава през Трансилвания - Буда, Прага, Берлин... Фрийдъм рийшли!
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РуснакРоссии скоро хана!
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остави руснаците! Ама и китайците не ни броят за живи и ни заобикалят с техният Път на Коприната. Който ще минава през Гърция и МАКЕДОНИЯ ! Благодарение на този пън на снимката!