Почитаме делото на светите братя. Честит 24 май!

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Обновена: 24 май 2017 07:41 | 24 май 2017 07:30, Александър Попов
42
Почитаме делото на светите братя. Честит 24 май!

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, създадена от Кирил и Методий. Той се отбелязва като църковен празник още през 11 век.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в град Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.

Светите братя Кирил и Методий са родени в град Солун. През 855 г. те създават глаголицата - славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

През 1892 г. е написан химнът на Деня на българската просвета и култура. Автор на текста на "Върви, народе възродени" е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание "Мисъл". През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

По повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, българският патриарх Неофит ще отслужи празничния молебен за 24 май - Деня на българската писменост, духовна просвета и култура в катедралния храм "Св. Александър Невски". Литургията ще започне в 10:00 ч.

Президентът Румен Радев ще вземе участие в честванията в столицата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Държавният глава ще се включи в традиционното празнично шествие за 24 май до паметника на светите братя Кирил и Методий. Към празничното шествие ще се присъединят и председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители

Пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" президентът Румен Радев ще присъства на тържествения водосвет за 24 май и ще произнесе слово.

От 18:30 ч. в Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев ще бъде домакин на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост.

По повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от 17.00 часа днес председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще връчи ежегодната награда в областта на културата "Ловешки меч" на церемония на пл. "Тодор Кирков" в Ловеч.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети днес Тополовград, където ще участва в тържествата по повод на празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Тя ще разговаря с кмета на Тополовград и ще поздрави учениците в НУ "Св. Св. Кирил и Методий". /ТЦ/

Тържествата в Пловдив по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започнат в 10:00 часа днес на пл. "11-и май". Преди това в актовата зала на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" по повод на празника ще бъдат връчени Почетен знак и Почетна значка на града и грамоти.

В черквата "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде отслужена празнична Света литургия, пред паметника на Светите братя равноапостоли ще бъдат положени цветя. От 10:30 ч. ще тръгне шествие на ученици, културни дейци и граждани, което ще завърши на пл. "Централен".

Празничният 24 май ще започне в Плевен от 10:00 часа днес с шествие и полагане на цветя пред барелефа на Светите братя Кирил и Методий. Акцент в програмата е флашмоб, наречен "Да изпеем заедно "Върви народе възродени", от 11:00 часа до сградата на Областната администрация. След това за първи път в града ще се състои Празник на книгата - на алеята пред Военния клуб. Там ще има и Сцена на приказките.

С шествие на ученици в 10:30 часа днес ще бъде поставено началото на празничната програма в Русе по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Два часа по-късно в Доходното здание ще се състоят празничен концерт-спектакъл и тържествена церемония за връчване на наградите "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец".

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Ловеч ще започне в 9:45 часа днес с молебен в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий". След това пред черквата ще се състои церемонията по връчването на ежегодните награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието. Ще бъдат връчени барелеф "Св. Св. Кирил и Методий", плакет "Св. Св. Кирил и Методий" и юбилеен плакет по повод на 180 години от рождението на Васил Левски.

От 17:00 часа на сцената на пл. "Тодор Кирков" ще е церемонията по връчването на ежегодната награда в областта на културата "Ловешки меч".

С шествие на представителните блокове на учебните заведения от 10:30 часа днес пред Дома на културата в Кърджали ще започнат честванията за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Тържественият ритуал за 24 май ще е от 11.00 часа пред Паметника на освободителите в Градската градина. На същото място от 11.45 часа е подготвена празнична програма.

С тържествен концерт Смолян ще отбележи днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Концертът - с участието на триото "Тенорите", започва в 10:30 часа в зала "1" на Родопския драматичен театър. На тържеството ще бъдат връчени и годишните награди на Община Смолян на изтъкнати дейци на образованието, науката, културата и журналистиката.

Празнично шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се състои днес в Златоград. Учители, ученици, творци, самодейци и граждани ще се включат в празничната колона, която ще тръгне в 10:00 часа от Централния площад в града. Шествието ще се отправи към Взаимното училище, където е експонирана музейната сбирка "Просветното дело в Средните Родопи". На церемония във Взаимното училище ще бъдат връчени годишните награди на Община Златоград, които се дават на изявени педагози и самодейци.

С церемония по издигането на знамената на България и на Котел в 10:30 часа днес на площад "Възраждане" в Котел ще бъде отбелязан 24 май.
Пред паметника на Георги Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Ще бъдат наградени ученици, постигнали отлични резултати в училище. Ще се състои и концерт на танцовия състав "Изворче".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почитаме го, всеки ден без да пропуснем! С чалга и кючек за да ни върви по мед!
27
1
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
И в Русия го празнуват. Обаче нито дума не споменават за това, че Кирилицата е създадена в Средновековна България. Нито дума за Преславската и Охридската Книжовни школи, нито дума за Презвитер Козма, за Черноризец Храбър, за Климент Охридски, за Киприан и Григорий Цамблак, които са в ОСНОВАТА на славянската култура. Срамуват се явно братушките.
26
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
а,б,в тире запетая - една по-различна, НО много бълраска азбука - https://behance.net/gallery/52897567/May-24th
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник!И да не забравяме основоположниците извършили това добро дело - Кирил и Методий,Наум,Климент Охридски,цар Борис 1!
24
1
 
5
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Ако си знаеше историята щеше да знаеш че "византийци" не съществуват. Това е понятие измислено 16 век. На всякъде в историческите документи, а и в българските учебници по които учех '90-те твоите византийци се казват ромеи.Почети малко и тогава се заяждай.
23
6
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛОС ВАНГЕЛИС преди 6 години
Кириллос и Методиас са гърци-Византо-РОМЕЙ..МАЙКАТА И БАСТАТА ИМ СА ГЪРЦИ ОТ ТЕССАЛОНИКИ .И ВТОРО---КИРИЛИТЗАТА Е 20 ГРЪЦКИ БУКВИ + 10 ДРУГИ НЕИЗВЕСТНИ . И ТЯ Е КОМПИЛИРАНА ОТ КЛИМЕНТ ОТ ОХРИДА - ВЕЛИК СЛАВЯНО-МАКЕДОНЕЦ .КИРИЛЛОС И МЕТОДИОС НИКОГА НЕ СА СЪЗДАВАЛИ АЗБУКА. ДОРИ И ГЛАГОЛИЗАТА.
22
2
 
1
 
! Отговори
Лойко преди 6 години
СЛАВЯНСКАТА писменост е Велико дело,но Българската култура ......
21
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 6 години
Честит празник, българи!Да са ни живи и здрави истинските дейци на просветата и културата!
20
0
 
7
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Честит празник!
19
2
 
7
 
! Отговори
BG преди 6 години
Днес е ден на българската просвета и култура и на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ !!! Най -накрая .... "български" журналисти трябва да престанат с тая русофилска простоия ! А това че нашата писменост се използва от славянски народи, не я прави славянска !И още нещо - надявам че че поне на днешния ден ... журналистическа ... няма да използва думи като "кол център, шопинг, пилинг, фреш, килър" и други гнусни чуждици, за които още не мога да проумея защо ги ползваме като си имаме чудесни български думи ?!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честити Бъдете!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на всички българи и на всички, които пишат на български!
16
12
 
5
 
! Отговори
с преди 6 години
Василий втори ни донесе красивата кирилица.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарим на светите братя и техните ученици донесли писмеността в България - Климент , Наум , Сава ...
14
6
 
12
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Честит 24 май , най- българския празник , не славянски , БЪЛГАРСКИ празник!!!!
13
1
 
12
 
! Отговори
ЛЪВСКИЙ преди 6 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!
12
9
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Днес Волен прави митинг, за да извлече дивиденти от празника, не че го зачита. Всички сме пред площада за пари.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник българи въпреки че в момента българската азбука във света е на нивото на ФортранИ двата езика съществуват но малко пишат на тях
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под тази статия не би трябвало да се допускат коментари, написани на шльокавица!
9
3
 
12
 
! Отговори
До8 преди 6 години
Не ти се разбира бе Кривод3урлат ***