Радев перифразира Левски: Думите са в нас и ние сме в думите

Езикът ни ще надживее невежеството, заяви президентът
24 май 2017 12:15, Александър Попов
68
Радев перифразира Левски: Думите са в нас и ние сме в думите
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев поздрави нацията по случай празника на българската азбука и култура 24-и май на официалната церемония пред Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София.

Той прескочи обичайните протоколни обръщения в началото на речта си, тъй като се обърна към всички.

"Днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете", заяви Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, всеки българин носи със себе си частица от нашата държава, когато му се налага да напусне пределите ѝ.

"Всички ние имаме една родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. И това е българският език", каза той.

По думите на президента, колкото и да се опитват "неразумните" да правят експерименти с речта ни, те няма да успеят, защото "винаги ще има образовани хора, които ще пишат и дишат в ритъма на българския стих".

"Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни, страда граматиката. Като в запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Езикът на Вазов и Михайловски, Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите", категоричен бе държавният глава.

"Ще си позволя да перифразирам Апостола – думите са в нас и ние сме в думите, те наш обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата“

И завърши с пожелание да опазим българския език и култура.

"Думите са нашият общ капитал, нека да ги пазим защото и те ни пазят. Честит празник, скъпи деца, ученици, учители, будители и артисти! Честит празник, скъпи българи", пожела президентът Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: азбука24 майРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Марин Русеборнмного е велик нема що, зарязал си жената и децата за една щабна вувзела
36
18
 
13
 
! Отговори
Марин Русеборн преди 6 години
До nr 37Той, президента е велик! А ти си нищожество! И то анонимно
35
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прецедента Рупъм Репи е изгубен в превода тотално видяхме го и днес !!! Добре че се понаучи да не срича !!!
34
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е по-смешен и жалък даже и от Бойко :) така с червени фуражки начело на държават последното място в ЕС ни е гарантирано
33
6
 
15
 
! Отговори
Абе преди 6 години
къде е Мутрьо? Няма го да ни огрява със светлина. Отчете се само с едно кратко писание във Фейсбук. Ама едва ли е лично негово, защото е прекалено грамотно написано за МЕкащ еднокнижник. Подозирам, че е в Рим да го галят по тиквата. Но май няма да го огрее, защото в момента там е другият шут (световен) с оранжева перука.
32
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а тия в кремъл що не празнуват, нали са "защитници" на славянството и православието:) а да сетих за тях няма ли петолъчка и войници да маршируват не е празник
31
3
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Ами там бяха-и учителите и учениците и студентите и хора от всякаква възраст празнуваха най-българския празник,ама твоите очила май са за смяна или може би съзнанието и умствения ти багаж.
30
17
 
14
 
! Отговори
да помислим преди 6 години
Подавай оставка заедно с русофилката Фандъкова на един самолет миг и с гриво до Крим .Ти не си наш президент ,а делиш нацията по сталинистки на комунисти и фашисти.Марш оттука.
29
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в нормална държава с тоя нальот който има, няма да стигне дори и до капитан, тука го направили генерал, абе комична работа
28
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе червената фуражка си е червена фуражка, освен да перефразира лозунги друго неможе
27
7
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
А къде беше негово светейшество премиера на страната?Или щом не го снимат само него няма смисъл да присъства.Той си празнува във фейсбук.Сигурно така и управлява.
26
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой долу беше споменал че Радев има изпълнения с Миг 29 в ю туб. Преди малко гледах. Мога да кажа че наистина е ГОЛЯМ! Том Круз и Топ Гън гледах все едно. Браво, Генерале!
25
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорросите завиждат че имахме 5 години една *** за президент, а сега имаме един истиснки мъж и голям пилот!
24
3
 
9
 
! Отговори
до 21 Проблемът е преди 6 години
Проблемът е в твоя прекалено и не естественно разширен евроатлантически *** портал.....
23
8
 
9
 
! Отговори
Абе 21 преди 6 години
Върви се лекувай.За целта отиди в Сибир, там слушай песните на Муслим Мугумаев и Йосиф Кобзон -- те съответстват на умствения ти багаж.Такива Idio-ti като теб не ни трябват в България
22
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно по ви е харесало изказването на марионетката Фандъкова. Колко *** трябва да си за да започнеш речта си точно на тоя ден с...атентата в Манчестър. Че да беше споменала десетките хиляди деца избити в Сирия, Либия, Ирак.... от английски и други пилоти. Какъв *** кмет.Браво на Президента Радев. Отново с различно и силно изказване. Най после един политик с българско самосъзнание да имаме. Да е здрав!
21
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 21 Проблемът е в теб. Радев си е извоювал прозвището Генерал. Нещо повече да ти кажа- той е най-добрият български летец. Скрива шапките на всички български летци като умения.
20
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Президент,гордея се с Вас!Честит Празник,българи!
19
13
 
6
 
! Отговори
Проблемът е преди 6 години
Проблемът е, че българския народ, като чуе Генерал се nasirа.Сега ще си чуваме с години тази Руска подлоога.
18
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 18 По-добре московски генерал- летец , отколкото хамериканска педдеруга като Плявата!