Кирил и Методий – македонци!? Св. Климент? Нищо подобно!

Путин говорил за македонски земи, не за държава
25 май 2017 10:52, Мария Захариева
175

11410 гледания   |  Още видео

"Нито братята Кирил и Методий са македонци, нито Свети Климент Охридски!" Това каза историкът гл. ас. д-р Владимир Станев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът на Македония Георге Иванов по време на срещата си с Владимир Путин е намесил в темата откъде е дошла славянската писменост и основателя на Охридската книжовна школа Свети Климент Охридски.

Изказването на руския президент Владимир Путин предизвика широк отзвук у нас. "Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

Премиерът Бойко Борисов също отговори на това изказване като заяви, че "важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

Още по темата

Историкът определи думите на премиера ни като дипломатически и допълни, че не смята от българска страна да има желание за обостряне на отношенията между България и Русия.

"Президентът на Русия Владимир Путин говори за преминаване "през" македонските земи, не говори за държава Македония, нито за македонци. Тъй като това изказване се случва на 24 май, по всяка вероятност той визира светите братя Кирил и Методий, тъй като те са от Солун", посочи д-р Станев.

"Самият термин "македонски земи" е доста странен, но ако Путин визира съвременните македонски земи, той може да говори за нещо друго", коментира той.

Според Владимир Станев в създалата се ситуация може просто да става въпрос за дипломатическа куртоазия и не допуска варианта за незнание или някаква форма на провокация.

 


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
македонската земя .... то4но пък тогава носи името ТЕМА България ко да ги правиш византийците така са я писали а москала да въри на ХОЙ и без това нямат бъдеще
130
3
 
4
 
! Отговори
реалноста преди 1 година
Кирил и Методи са Ромей написали глаголицата Климент е Българин написал Кирилицата
129
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е казал полуистина .
Писмеността е дошла от България ( както и религията ) и една от книжовните и школи в провинцията е била на охридското езеро, което е било в състава на Българската държава !
Иначе , може и някоя от книгите дето сме им занесли да е преписана в охридския университет 1
128
1
 
1
 
! Отговори
кокала преди 1 година
Та за това, Преславската школа предпочита да пише на славянски език с гръчки букви, и допълнителни символи.

ето още 1 доказателство че шльокавицата е съществувала преди ерата на компютрите
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На сдващия 24май Путин може да каже че Кирил,Методий,Климент са албанци.
126
0
 
3
 
! Отговори
morelini преди 1 година
Така наречените македонци да четат Димитър Талев и да се образоват...
125
0
 
3
 
! Отговори
Историк преди 1 година
В Нова ера сме и историята вече няма никъква тежест в определяне на битието ни и бъдещето.Света се управлява от пари и около 1300 компании.50% от всички пари в Света са в ръцете на няколко човека...
124
6
 
2
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Кирилицата и християнството са Византийско активно мероприятие-успешно...След това следват 1150 години различни робства.И като бонус няколко стотин хиляди славянски имигранти.
Прабългарския език и бит изчезва.Избити са над 100 хиляди отказващи промените българи.Избити са цели родве дори и новороодени по заповед на българин -византиски агент Борис-Микаел.Само гагаузите-старите българисе запазват традициите и кръвта.
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонска земя си има доста от отдавна, раздора е заради държавата Македония, дето прибързахме да признаем с това име. А Солун и дне с си е в географската област Македония.
122
1
 
7
 
! Отговори
ангел преди 1 година
Путин ТРЯБВАШЕ да премълчи този болезнен за балканските страни въпрос , а не да всява допълнително напрежение , всеки политик то знае това , затова мисля че е умишлено !!!!!
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава не е имало македонска земя.
120
4
 
2
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Путин не греши! Кирил и Методи са солунските братя, нали така се пише в стихотворения и се пее в българските песни! Солун е един от най-големите гръцки градове!
119
4
 
5
 
! Отговори
Исти преди 1 година
Провокация няма и незнание няма- има стремеж да се защити постигнатото и да се играе по правилата и според конюнктурата. "Правилата" на Путин сега са следните:македонска "нация" има,понеже е създадена от Русия и СССР. Българска нация няма,понеже тя е създадена без съгласието на Русия и на СССР.
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Българската област Македония са родени Кирил и Методий,там е и Охридския книжовен център на Българската държава,където се развива бурна просветна деиност(другият е в Плиска-Преслав).Това е имал предвид Путин.Той не говори за македонци,а само за тази територия,която тогава е българска.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен..Ватикана преговаря с българските царе,да приемат католицизма,но Борис Първи,преценява,че Византия,като съсед ще изиграе положителна роля за укрепване на държавата България,чрез независима църква и политически съюз.Той е бил нарушаван,разбира се,но България винаги е оцелявала,прави го и до днес,въпреки опитите на Русия да я противопостави на нейните съседи.
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен118 Писмеността не ни е "дадена"от Византия,а това е политическо решение на българския цар Борис Първи,Покръстител.Като отличен дипломат,той е знаел,че само с независима цълква,българската държава ще е силна и достоен съперник на тези от останалия,известен тогава свят.Че с българската писменост и православието,ще обедини и просвети народа си,че така ще го спаси от набезите на исляма и приобщи към европейската култура.Ватикана е предлагала на българските царе,да приеват католицизма същ
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 119 Къде мву е "съвършенството" на руския език?Страна,в която избиват журналисти/Политкосвская.../,заради политически убеждения,се гаври с езика си,даден на руснаците от България,апропо.
114
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонци или не е въпрос номер 2 . По - важното е , че чрез Кирилицата Руският език е постигнал съвършенство , а българският език е тип Жаргон .
113
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азбуката ни е била дедена от византийците за да бъдем завладяни по църковен път.
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да го завоалирате,истината е,че Путин настройва балканските страни една срещу друга,злоупотребявайки българската история.Антибългаризмът в БЮРМ идва от Москва и Белград.България трябва да приеме твърда политическа позиция срещу това и да я следва неотклонно,особено при председателството си на ЕС пред 2018.