Кирил и Методий – македонци!? Св. Климент? Нищо подобно!

Путин говорил за македонски земи, не за държава
25 май 2017 10:52,
175

"Нито братята Кирил и Методий са македонци, нито Свети Климент Охридски!" Това каза историкът гл. ас. д-р Владимир Станев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът на Македония Георге Иванов по време на срещата си с Владимир Путин е намесил в темата откъде е дошла славянската писменост и основателя на Охридската книжовна школа Свети Климент Охридски.

Изказването на руския президент Владимир Путин предизвика широк отзвук у нас. "Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

Премиерът Бойко Борисов също отговори на това изказване като заяви, че "важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

Още по темата

Историкът определи думите на премиера ни като дипломатически и допълни, че не смята от българска страна да има желание за обостряне на отношенията между България и Русия.

"Президентът на Русия Владимир Путин говори за преминаване "през" македонските земи, не говори за държава Македония, нито за македонци. Тъй като това изказване се случва на 24 май, по всяка вероятност той визира светите братя Кирил и Методий, тъй като те са от Солун", посочи д-р Станев.

"Самият термин "македонски земи" е доста странен, но ако Путин визира съвременните македонски земи, той може да говори за нещо друго", коментира той.

Според Владимир Станев в създалата се ситуация може просто да става въпрос за дипломатическа куртоазия и не допуска варианта за незнание или някаква форма на провокация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то Кирил и Методий не са и българи.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде червените, звездочели, партийни книжки ... почват да замазват изказването на вожда и учителя си товарищ Путин, защото как така ... та той ни обича дори когато ни бие, нали така другари ?
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно това е - дипломатическа куртоазия, моментно нагаждане към събеседника. Ако вместо македонският президент срещу Путин седеше българският президент, думите щяха да бъдат "писмеността е дошла от българските земи".
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жужака путин явно е препил с лосион за вана, все пак това е национална руска традиция по евразийски стандарт.
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време в СССР ги учиха ,че Ленин писал кирилицата а сега в Русия ги лъжат ,че идва от бюромски земи.