Радев: За обединение на славяните - уважение към историята!

Президентът настоя за дебат за модернизацията на армията ни
87
Радев: За обединение на славяните - уважение към историята!
Снимка: архив, БулФото

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти в Брюксел в коментар на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Още по темата
"Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура", посочи президентът Румен Радев.

Преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел Радев каза, че България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности.

"Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България", коментира президентът.

Държавният глава посочи също , че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток, съобщиха от прессекретариата му.

По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства.

"Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България", заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.

В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.

"Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми", заяви държавният глава.

 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
6
 
! Отговори
Срам ме заради Радев преди 1 година
С кого искаш да ни обединяваш, бе товарищ льотчик ? Радев е срам за Европейска и натовска България. Той не е надживял в себе си дори етапа на "руската перестройка", защото е продукт на Сталиново-комунистическата военна дресировка и живее в света на провинциално-безпрекословната преданост към съветските имперски стереотипи.
68
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по далеч от Русия толкова по близо до триполовите терористите и сатаната (т.н. цивилизация).
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев иска да се обединим със славяните а Боко с евреите. Айде да ви видя за кого сте сега. Гърчовете ви могат да започнат.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ма стига с това "море " от славяни в които се претопили българите , които оставили българска писменост , българска държава , българска църква .....
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фатмака да престане с общите призиви! Те не са нужни никому!
64
3
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин в България - това ще най-голямата провокация към българската нация и най-голямото унижение за всички времена !
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Поканата 65 Путин не е добре дошъл в България,особено след това изказване за "славянската писменост от македонската земя".Румен Радев може да си отиде в Москва,да си го посети,ако желае.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да обясни,срещу кого трябва да се обединяват славяните,останалите граждани на България и съседните страни,да ги трепем ли?Не е ли той президент на всички граждани на страната си?А това са турското,ромското и др.малцинства.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Македо 17 Руснаците и бюрмците са варвари.Руснаците се молят на мумията на Ленин в центъра на Москва,а непогребването е голям грях в православието.Бюрмците драскат по средновековни,български ръкописи и изтриват името на "България",сквернят и трошат паметници ,замерват българската делегация в Скопие с камъни...
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 24до 27 Само да знаеш,глаголицата е почти пълно копие на коптската азбука."Македонци"е имало по времето на гръка Александър Македонски,днес имаме сърбомани,антички и руски марионетки.
58
1
 
7
 
! Отговори
Поканата преди 1 година
Радев беше поканил Путин за следващата година - да честват 3-ти март.
На какъв език ще си говорят не е ясно , но протокола от срещата ще го напишат на чист македонски език.
57
2
 
6
 
! Отговори
60 преди 1 година
Според мен най-адекватно реагираха ... Господарите на ефира!
Евалла!
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми сънародници,българи,имайте малко повече самочувствие и не обръщайте толкова сериозно внимание кой какво е казал,пък бил той и руския президент.Мисля,че институциите реагираха адекватно,затова не е нужно да се комплексираме толкова.
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54

Руски лакей=безродник и българофоб
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам тук от няколко дни сайта е налазен от Местан или Евгени Михайлов ефенди,но яко плюят и по българи и по руснаци и по славяни въобще.А пък президента им е виновен,че не прави метани на Ердоган.Толкова сте елементарни и прозрачни,че и злобни,та чак ми става смешно.Русия и България са исторически свързани и не само езика ни обединява.Ако не бяха те,сега щяхте да ходите забулени и с онези шапки на главите,а децата ви щяха да бъдат там,където не ви се ще и да си помислите.Затова по-кротко и умн
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хм 55
И как се нарича този съюз?
Всички тези са католическа гмеж, много по-опасна от православните мишоци.
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Русия е най-големия враг на България а руските слуги са най-продажните, гнусни и безродни същества на света!
51
5
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Голяма част от славяниге вече са обединени. Поляци, чехи, словаци, словенци и хървати вече са в един Съюз. Скоро и най-голямата европейска славянска държава, Украйна.
Така че споко.
50
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...а историята много ясно сочи България като" :
1.Предателска банда, воювала срещу Русия в две световни войни.
2.Предателска банда, предоставила военни бази и летища на световния терорист сащ.
3.Блато, населено с дeбилoидни чaлгаpи, кланящи се на ориенталски нрави и музика.
4.Гнycно племе, плюещо Русия всекидневно.
5.Мъpшляcaли чеpвеи, забравили какво са плямпали вчера и правещи се на Очудени.
Радев, това ясно сочи историята...