Веган алпинистът Скатов е добре, замръзнал му телефонът

Атанас копнее да се върне в България по най-бързия начин
Обновена: 25 май 2017 12:33 | 25 май 2017 10:45,
54
Веган алпинистът Скатов е добре, замръзнал му телефонът
Снимка: Атанас Скатов

Българският веган алпинист Атанас Скатов е добре и е на сигурно място.

"Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха", заяви алпинистът по сателитен телефон в базовия лагер.

Още по темата

"Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единствения от участниците от всички експедиции - около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа", заяви той.

Българинът направил страхотни снимки и видеа. Снимал и изгрева от Еверест.

По думите на алпиниста емоциите били много силни: "Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме".

Цели групи се отказвали и се връщали обратно, условията тази година били много тежки.

"Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България", сподели той по сателитния си телефон.

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017 година е 20% а през 2016 тя е била 68% - повече от 3 пъти по-добра.

Броят на смъртните случаи (около 10) също вече е по-голям, като най-значителния случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до вр. Нупце на 30 април при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце.

С това си изкачване алпинистът веган Атанас Скатов стана първият българин успял да изкачи два осемхилядника за рекордното време от малко под 6 дни, безпрецедентно за България а и в света.

Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов - Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце ( 2017) и Еверест юг ( 2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години. В рамките на тези три години той успя да изкачи Еверест два пъти по два различни маршрута, с което се превръща в единствения българин постигнал това до този момент.

Изкачванията са част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
18
 
! Отговори
Непревземаем преди 6 години
Върхът все още не е покорен от веган-еврогайка(с обратна резба), с колоело и фотоволтаик на главата.Върхът не е покорен и от евро-азиатец, пил лосион и пишеш на кипу("писменост", неразгадана до сега, на основата на възли).Върха не е покорен и до сега от US рейнджър-содомит с козичка в ръка, аналогично арабин с камила в ръка.Абе дали 'македонец" го е качил?
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "веган алпинист"? Докато се катери пасе ли?
18
0
 
15
 
! Отговори
карина преди 6 години
Веган-алпинист нова професия ли е ? Или да си веган е нещо изключително ? Да му се възхищаваме повече ли като е веган ? Или да се чудим как веган е изкачил Еверест ? Или обратноно - за чудене е , че и невеганите се изкачват ?Нещо се обърках....
17
0
 
8
 
! Отговори
поправка преди 6 години
Не е вярно, че е единственият българин изкачил Еверест по 2 маршрута, Николай Петков също е бил на върха два пъти по различни маршрути.
16
0
 
22
 
! Отговори
Бай Онзи преди 6 години
Добре,че баба му и дядо му не са били вегани, що ше качи на некой онаа работа сега.
15
0
 
16
 
! Отговори
Яне се казувам преди 6 години
И все пак, върхът остава непокорен от Трансджендър-Веган who does cross-fit.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че е веган наистина не е важно, алпинистите са неч'овеци по природа, независимо как се хранят. Може би се натъртва навсякъде, защото обществото смята веганите за хилави и немощни, докато хора, хранещи се много по- разнообразно всъщност често се оказват пълни развалини.
13
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До мИсотоОт последователността е :)"Hi! I'm Nasko. I am VEGAN!!!"
12
5
 
28
 
! Отговори
мИсото преди 6 години
Където и да чета за този, на първо място стои думата веган. Та имам въпрос: това малкото му име ли е или просто обича да казва, че е гей?
11
8
 
10
 
! Отговори
Lora преди 6 години
До Дедо тиДеде, аз съм вегитарианка от две десетилетия вече, а когато постя минавам и на вегански режим. Има растителни пордукти с много по-високо съдържание на протеини от животинските, както и с много високо съдържание на калории - ядки, фурми други слушени плодове. Има хранителните добавки, с които можеш да компенсираш липсата на всичко. Веганството е хранителен режим. Според мен (след като съм пробвала), несъвместим с човешката природа и не би трябвло да се споменава като геройство
10
3
 
6
 
! Отговори
Дедо ти преди 6 години
До Ангел : Разсъжденията ти, най-вероятно са плод на недоспиване, препиване или недостиг на пари...Със същия успех може да попиташ, що скачат да плуват в басейните след като други са го правили. Или какъв е смисълът от леката атлетика и т. н.
9
6
 
8
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Кво ми го хвалите тоя, като той никъв българин не е. Един истински българин яде мазно, мастно, месно, мръсно, всякакъв *** стига да е евтин и се потупва по издутия тумбак, и се злоби и трудно храносмила, че един човек се качва за пореден път над облаците по свой начин и със собствени убеждения. Как да го не оплюеш такъв! Но шегата настрана. Браво, голямо постижение! А хейтърите...
8
6
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Повечето коментиращи тук трудно биха се качили на стълба дори :D *** !
7
5
 
4
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До LoraВероятно блъска протеинови барове като за последно. По принцип, миналата година на Ком-Емине установих, че е много по-естествено да хапвам по малко, но редовно ядки, сушени и високопланински плодове, като консервите, дето мъкнех, оставях за другите. Няколко дни това ми бе хранителния режим и се чувствах екстра. Самият аз се изненадах. Като бивш вегетарианец, който държи на разнообразната храна. Животинските мазнини и белтъци се разграждат бая бавно. Дават тяга, дотам. Дърва vs. ***.
6
3
 
2
 
! Отговори
Дедо ти преди 6 години
До Lora : Има значение, щото от растителната храна организма получава много по-малко калории /енергия/. При тези там условия е направо невероятно, как постига Атанас всичко това ! Браво на него !
5
1
 
6
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Браво! Това си е бая сериозна заявка
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е важно да си веган,само на чия,фия и алабаш може да се изкачва вече Еверест.След някоя година и само гейове ще имат право и тъй като катализаторите им са отпушени ще го катерят като моторетки.Наслада за шерпите
3
7
 
16
 
! Отговори
Чичо Пишо преди 6 години
Айде да не е единствения българин с такова постижение , авторката нека се образова малко . Първия с подобно постижение е Николай Петков . И какво като е веган .. аман от безхаберници , вегани и обикновенни ***
2
6
 
32
 
! Отговори
Lora преди 6 години
Не мога съвсем да разбера подвига, който извършват тези алпинисти и защо трябва да се вълнуваме за тях. Трудната работа я вършат шерпите. Те носят багажа, правят лагерите, всичко. Шерпите са се изкачвали десетки пъти на тия върхове,а нашето момче се качило веднъж и дай да скачаме от радост. А и това, че е веган какво общо има с изкачването на планината.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсач на силни усещания.