За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми Константинопол пада след отказа на българския владетел да помогне на византийците. Казал им, като дойдат ще му мислиме. Ето резултатът от българската простотия.
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците нямат претенции да са велика държава, някой ако е чул Путин или друг да говори подобни нека посочи къде да прочетем и ние. Такива глупости говорят само в такива мизерни държави като България, Турция или Македония. Тука всичко е велики юнаци, воеводи и тн. простотии, а хората гладуват
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво му се обясняваш бе , гони тая руска пияница и цялата му кохорта
97
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обръщам се към по интелигентните българи ако искат да знаят повече какви са българите,гърците и македонците , то има независимо изследване на швейцарски учени побликувано в ютуб - напишете DNA ofthe balkans и вижте какви гени носите и дали има разлика със македонците ...ще се изненадате . Спрете да слушате само бращолевенията на пишман българските историци . Лъжат ви.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичкия матрял, който не знае история... Хитлер е жив и дава автографи срещу централата на Каракачанов, бързайте...
95
0
 
0
 
! Отговори
художника преди 6 години
До Дядо МразВерно че не съм внимавал, когато чета. ПРАВ СИ !!! Ама то трябва да се чете внимателно, а не на тъгъдък. :-)
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, какво значение има че сме последни в Европа, важното е да се караме македония чия е? Вече без английски си никой само *** бедняка дай да се тупа у гърдите
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За енерго проектите пишете на друго място, тук е за политика
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115Русия никога *** НИКОГА НЕ Е ПОБЕЖДАВАЛА ХИТЛЕР...абе тук не си обективен.победиха го със силен дух, това не може да се отрече, но и с "ленд лииз" "чърчил"-те и "матилди" от чърчил...
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най старите хроники показват че хора наричащи се българи са в основата на арийците. Логично в по-късен етап и на руснаците . Били са по тея земи доста късно са слезли към Европа .Картината е много объркана. Споровете ненужни . Трябва да се гледа бъдещето и силна България. Миналото пари не вади. Ако вадеше щяхме да сме най-богатите с римляните и гърците. Ама уви.
90
5
 
6
 
! Отговори
историк преди 6 години
Ако не разкарате паметниците на съвеЦката армия от страната си сега, след време Русия ще обяви България за изконна руска територия.виж: Историята - Покримчването
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 96Отново материалът ще забрави, че преди около месец токът, парното, водата и газта му бе увеличен с 50%..е с такова отношение към "материала", хич не се учудвай, че панаирджията няма да спечели скоро избори.а да припомниш - кой държи контролният "пакет акции" на енергийната система? чий е най-скъпият слънчев ток? нещо и за дългият инкасатор да кажеш?а газа от къде идва да кажеш и на каква цена, и чак тогава да "оправдаваш" високите цени?не сте обективни от позитано, хич!
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-отвратителното е че Путин се гаври с исторически истини за да човърка съвременните рани на уж "братски" народи.
87
2
 
5
 
! Отговори
художника преди 6 години
И друго, което не им изнася на Руснаците е, че България е в основата на създаването на Русия. Елена, внучката на Цар Борис 1ви и дъщеря на Цар Симеон е почитаната от цяла Киевска Рус - Княгиня Олга. Тя обединява всички източноевропейски славянски племена и създава Първата Руска държава, а за "благодарност" синът и напада и опустошава северна България.
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски език няма ,има църковнославянски,така както руската салата е френска така и руския не е руски а църковнославянски.Същото се отнася и за преписаната им победа над хитлеризма и ден победъй,Русия никога *** НИКОГА НЕ Е ПОБЕЖДАВАЛА ХИТЛЕР.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската простотия в новото време започва с признаването на бившата югославска република мацедониа, продължава с косово???И завършваме с джамии на всеки километър.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето съм чел доста исторически статии, но така и няма точно написано - кой,къде,защо.Всичко е толкова объркано от племена и драскачи, че е трудно даже за нашите историци да са 100% сигурни. Трябва света да зарови томахавката и да спре да се рови в миналото. Защото се използва за лоши цели. Ето че едно изказване на уж голям водач донесе напрежение. Очевидно е че освен скандали нищо друго не носи историята.
83
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 6 години
До художникаТи май не си внимавал в училище? Кирил и Методи не достигат тогавашните граници на Българската държава, а техните ученици. Най-малкото, защото Кирил е починал и погребан в Рим, а Методи в Моравия. И да, тази писменост по начално не е готвена за българската държава, която вече е била чрез покръстването в лоното на Византия. Не бива да четем историята както на нас ни харесва. Но от друга страна, не трябва да сме и снизходителни към опитите на "макета" да крадат това, що е наше.
82
0
 
1
 
! Отговори
соца преди 6 години
Искам си соцааа жигулката пълна с бензин и газ на ммц приморскоо и Николета лозанова и Азис на картичка в завода по манта рубашка ударници на работна групааа
81
1
 
1
 
! Отговори
Oh riit преди 6 години
Bugarskata zaplata ke stane kako luksemsburkata ...ke stane...