За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари