За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 174Русия не е Путин, но на него също така е безсмислено да му се чете морал, а и една малка и невъоръжена държава едва ли може да си го позволи. Не е лесно да си достоен и горд българин, като се опитват да принизят български световен цивилизационен принос. Политическите заигравки отминават, Путин - също. Остават фактите.
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДo 176Няма пропаганда срещу Русия, а реакция на българи в защита на своя историческа правда. Руска държавна , великодържавана политика е едно, а руски народ и велики в света руснаци е съвсем друго.
158
0
 
6
 
! Отговори
Георги Бялков преди 6 години
До Друг России 174 Абе хора,защо не разберете,че азбука не се създава за една нощ,както това го предписвате,че го е сторил Климент Охридски,който е,, сътворил,, Кирилицата .Това гой го е направил,но не е работил на,,голо поле,, а е имал на разположение ТРАКИЙСКАТА БУКВЕНА АЗБУКА,КОЯТО ИДВА ОТ гРАДЕШНИЦА,СЪЗДАДЕНА ТАМ ОТ ПРАТРАКИГЕ ПРЕЗ7-5 ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПР. Н. Е. зА ПОВЕЧЕ ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА,,НАЧАЛОТО,,-АВТОР ГЕОРГИ БЯЛКОВ,но къде ще е намерите,като отдавна е мушнаха под хасъра наш........
157
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ако целта на Путин е била да настрои макс българи срещу себе си....... УСПЯ!
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята букви не пише кoмуня пpoсти. Събирайте си цървyлите и бeгoм мaрш в масква да пишете с македонски букви.
155
2
 
6
 
! Отговори
жцв преди 6 години
Бат *** пъсна,ние се насрахме!
154
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен189 Ако руснацету не са варвари,защо се кланят на мумията на Путин в Москва,на Червения площад?Трупополагането е задължително при православието и християнството въобще,а непогребването е голям грях.
153
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 189"курица не птица, Болгария не ЗАГРАНИЦА" - това е правилният израз.Синко, ти да не си превеждал изказването на Путин?Пак не сте разбрали, пак недочули, пак сърдити... геpбеpacти ***...
152
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашето бъдеще е в ЕС и НАТО само временно. Руснаците не ни брояха за държава "курица не птица, Болгария не держава" - това се оказа истина в условията след разпадането на СИВ и Варшавския договор.Руснаците не са варвари, както се опитват да ги представят неграмотни американски джурналисти. А ако са грамотни не им се разрешава да пишат, т. е. САЩ са фашизоидна държава, която иска цял свят да й се клани, но няма как да стане.
151
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да го сложи в някой 4ъвал и да го метне в яма с гладни ку4ета Обикновено така са правили в Плиска с дипломатите когато техния владетел згафи по подобен на4ин
150
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Кучетата си лаят, кервана си върви!
149
1
 
6
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Хубаво е- единият в България, а другия в Русия, да организират издаването на последния научен труд за ПИСМЕНОСТТА книгата ,,Началото,, от Георги Бялков,че тогава.....
148
13
 
1
 
! Отговори
Зевзек преди 6 години
Глаголицата, кирлилицата и всички останали писмености са създадени по нареждане на товарищ Сталин. Той като баща на народите е и баща на всеки един човек на тая земя, включително на Крили и методий, на Климент и Наум.Слава на товарищ Сталин, баща на всички хора на земята!
147
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПрав си за еврейчетата но забрави да поясниш че те също убиват Руският Цар и поробват Русия с комунизма а в момента държат целия свят в ръцете си и унищожават народите включително нашият
146
2
 
14
 
! Отговори
Друг России преди 6 години
До анонимен. Спри да гледаш Viasat History и другите западни бози, ами отвори дебелите книги. Преди да им бъде възложена Великоморавската мисия Кирил и Методий са пребивавали в Крим по време на тяхната мисия при Хазарите. И заради това са получили забрана за влизане в Украйна /майтап бе Уили!/. Там не само, че са научили хазарски език, но са създали и азбука на хазарски език. Един малко известен факт у нас. И двамата са били забележителни полиглоти и най-големите учени за времето си...
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинВолен не е първият министър на БГ неговото име е Борисов Българският предател.
144
13
 
16
 
! Отговори
Черноризец Храбър преди 6 години
Колкото повече ровим в тоя скандал предизвикан от неграмотния ни външен министър,толкова налице излиза истината ,че писмеността ни е дело на двама византийци...
143
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Коментарът ми беше до номер 177
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен179 Този път,Русия сама си направи антиреклама."Еврейчетаа",са органицирали ,провели и управлявали СССР почти век.Само Сталин не е бил евреин,останалите са.
141
8
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
За всичко си прав с изключение на едно:Конците не се дърпат от "Козяк", а от "Лубянка".Волен не ходи на спявка във Вашингтон, а в Масква!