БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата

И учените от СССР били съгласни със заключенията
26 май 2017 10:30, Елка Василева
235
БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата
Снимка: архив, Булфото

Българската академия на науките /БАН/ излезе със съобщение, с което припомни истината за създаването и разпространението на кирилицата и заявените позиции от Русия по-рано.

Макар че в самия текст на съобщението не се споменава по какъв повод е издадено то, моментът съвпада с разразилия се скандал след заявеното от президента на Русия Владимир Путин, че кирилицата е дошла в страната му от "македонската земя".

Още по темата

БАН само посочва, че това е във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело и напомня:

"През втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от цар Борис I, извършва два съдбовни акта: първо,  християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на Св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители. В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи – Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят".

Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий, пише БАН и специално отбелязва, че особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес.

Академията припомня още, че  през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии. Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано:

1."Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3.Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: банкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ннВсъщност благодарение на Русия и нейната шовинистична политика употрбата на кирилица през вековете спада, в т.ч. дори и в Румъния се прекратява употребата на кирилица в средата на 19 век, напрактика со началато на 19 век тя е била основна писменост за почти цяла източна европа в т.ч. е използвана и в Хърватия заедно с глаголицата, във Венеция масово се издава кирилска литература, а Дубровник и Далмация са едни от центровете за развитите, естествено това съвецките учЕни го избягваха
120
2
 
4
 
! Отговори
нн преди 6 години
Къде е Охрид? В Македония. Кой може да каже кой наши грамотници са отишли в Русия, от Преслав или от Охрид, пък може и от двете. Голяма държава сме били, големи работи са направили предците ни. Благодарение на Русия, славянската писменост е световна, ако беше останало на България, каквата е сега, каква кирилица, никой нямаше да ни има за нещо, шепа народ , да си гледа работата.
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За русоробите, кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа в края на 9 и началото на 10 век, къде тук виждате македонска земя, македонци и македонски jазик
118
2
 
1
 
! Отговори
? преди 6 години
БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата_________________________________________________________1."Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен езикПутин нали точно това каза... Какъв е проблема?
117
1
 
2
 
! Отговори
До СЛЕЙВянина преди 6 години
Не е далеч времето когато Волжка България ще бъде възстановена, а изкуствените Ви творения ще отидат на бунището на историята както и вие
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинОкастрени сме благодарение на Вас кремълските путани, но не се притеснявай дните на творението Ви македония са преброени. на сръбските Ви приатели също, а Вие отдавна сте на бунището
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така така, руснаците воюват с нас, ето и в днес !!1
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво правят руснаци в чуждестранни за тях сайтове? *** н с жълти стотинки прави пропаганда -вкарал тук 8 трола да бълват постоянно. А в рускис айтове без регистрация не може. Трябва да се вкара със закон задължителна регистрация и на путин хибридната война приключва!
113
1
 
1
 
! Отговори
братушки, преди 6 години
вие си подрязвате клончето! Не става с омраза! Тя се връща към вас! Вие сами си затворихте вратата, не се праавете на сърдити!
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
влизам в руски сайтове и поч1вамяко да ги храня руснаците! Путин заделил жълти стотинки за пропаганда, набрал 15 трола да смърдят във всички сайтове
111
0
 
0
 
! Отговори
днес, преди 6 години
почвам активно да копвам провокативните руски коментари в **** сайт до ДАНС, така че оаквайте в 1 момент да бъдете закрити!
110
3
 
5
 
! Отговори
до СЛЕЙВанина преди 6 години
Виж сега кремълска путано, ние сме тук от 14 века, преживяли сме Римската импери, Латинската империя, Монголската империя,Османската империя, Руската империя, Съветската империя, ще преживеем и твоята Путинска империя, можеш да си сигурен :)
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинМи откажете се бе, що не се откажете, направете си ваша руска азбука, както си "направихте" и Ваша руска родна операционна система и вап руски роден интернет, хахахахахахах намалете одеколона
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 147 славянинТова какво очакваме ние си е наша работа, но с Вас русоробите взимане даване повече няма да имаме.Понял товарищ, айде чемодан, вокзал, Сибир
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 145 славянинНай-много ще се радвам и когато вие в московията спрете да пишете с кирилицата и да я цапате с мръсните си помисли
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама Вие какво очкаквате от Кремълските разбойници ? от тия дето дадоха Добруджа на Румъния, западния шоплък на Сърбия, създадоха македонизма, депортираха кримските българи, унищожиха волжките българи....... какво очаквате от тях ???
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗБУКАТА, НА КОЯТО ПИШАТ ДНЕС МАКЕДОНЦИТЕ НЕ Е КИРИЛИЦА - В НЕЯ ЛИПСВАТ МНОГО КИРИЛСКИ БУКВИ.ТАЗИ АЗБУКА Е СЪЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРИНА НА СРЪБСКА СЛУЖБА КРЪСТЬО МИСИРКОВ И ТРЯБВА ДА СЕ НАРИЧА "МИСИРКОВИЦА".
104
1
 
6
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Опитен политик като Путин много добре знае как ще бъдат приети думите му , провокацията е умишлена и обидна и той със сигурност загуби доста от феновете си в България , жалко !
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 138 славянинМен новия свят не ме интересува, виж далеч повече съм притеснен от съдбата на Волжките Българи унищожавани систематично в продължение на векове от кремълските ти господари, отделен въпрос са македоните
102
1
 
3
 
! Отговори
Национален Легион преди 6 години
Сега разбрахте ли? Почти всички са против България. Русия, Сърбия и проекта им Македония, oбичайно турция НАЙ-МНОГО.Положително отношение в днешни дни имат само Полша и Унгария към страната ни.