БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата

И учените от СССР били съгласни със заключенията
26 май 2017 10:30, Елка Василева
235
БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата
Снимка: архив, Булфото

Българската академия на науките /БАН/ излезе със съобщение, с което припомни истината за създаването и разпространението на кирилицата и заявените позиции от Русия по-рано.

Макар че в самия текст на съобщението не се споменава по какъв повод е издадено то, моментът съвпада с разразилия се скандал след заявеното от президента на Русия Владимир Путин, че кирилицата е дошла в страната му от "македонската земя".

Още по темата

БАН само посочва, че това е във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело и напомня:

"През втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от цар Борис I, извършва два съдбовни акта: първо,  християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на Св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители. В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи – Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят".

Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий, пише БАН и специално отбелязва, че особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес.

Академията припомня още, че  през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии. Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано:

1."Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3.Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: банкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 6 години
120.....защо пишеш тогава на КИРИЛИЦА, а не ......на Шльковица?
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 131Интересно не знаех че Преславскта книжовна школа е македонска :) ама това за да оправдаете наглоста на кремъслките путани сте готови и майките да си продадете
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянин"Българите са точно като ''правоверните'' мюмюни - и двете общности имат само едно-единствено ''богатство'', което все още ги държи на повърхността на блатото им - първите имат кирилицата, вторите - ''правата'' си вяра и изпадат в тежка патриотична истерия, когато НЯКОЙ понечи да им ги оспори или отнеме!"За съжаление това не е НЯКОЙ, а най-големият крадец на богатства и история в цялата човешка история Русия. Да си затваряме очите за това като тебе значи да поощряваме крадеца.
98
0
 
1
 
! Отговори
продължението преди 6 години
До УИКИПЕДИЯВъв Великоморавия Кирил и Методий създават писменост и богослужение на славянски език. Озовавайки се сред великоморавските славяни, братята започват да изграждат с ентусиазъм славянската църка и училище, да разпространяват славянската писменост. Натъкнали се на трудности в своята дейност, те отиват в Рим..
97
2
 
5
 
! Отговори
П. по ис....... преди 6 години
Крайно време е нашите престарели комунисти с техните деца и внуци да разберат , че лъжата рано или късно изплува. Достатъчно документи има от миналото във Ватикана. Да се чете.... и казва истината, а не да се ***, премълчава и др. подобни. А дано най -после им се изясни на БКП-БСП начело с Корнелия, която мълчи, като.....Няма да се върне 1917 ....1944-та другари. Забравете го това.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами от македония е тръгнала азбуката от св.Климент Охридски. Или ще кажете че е тръгнала от кирил и методи? Не! те са написали глаголицата а учениците им са написали Кирилицата която е кръстена на Кирил! И това се случва в днешна Македония преди мноооого години!
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със същия успех следващата година другаря Путин може да покани авера си Ердоган и да му благодари че кирилицата е дошла от турските земи, ми така де манастира Свети Полихрон се е намирал в земите на днешна Турция:) зашитници на славянството и православите?
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глаголицата е съдадена в манастира Свети Полихрон в Мала Азия тогавашна Източна Римска Империя, днешна Турция, кирилицата в Преславската книжовна школа и тогава и сега в територията на България, какви македонски земи бълнува Путин не ми е ясно, явно и в кремъл са наблегнали на лусионите
93
0
 
5
 
! Отговори
До УИКИПЕДИЯ преди 6 години
886 г. Изгонване на учениците на Кирил и Методий Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий, от Великоморавия. Радушен прием за Климент, Наум и Ангеларий в България от княз Борис.след 886 г. Дейност на Климент в Югозападните български земи (област Кутмичевица, дн. Македония). По заръка на княз Борис е изпратен в Кутмичевица, за да развива книжовна дейност. Под ръководството на княз Борис в българската държава се оформят два големи книжовни центъра единият е в Плиска другият е в Македония (обл. Кутмичевица, югозападните български земи).
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво излезе сега поклонниците на 3-тия Рим русофилите, всъщност са византийски поклонници с една дума византофили. Внуците на тези които управляваха България по време на Византийското робство от 72 години отново сложиха ръка над България.
91
0
 
2
 
! Отговори
УИКИПЕДИЯ преди 6 години
863 867 г. Мисия на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав. Моравската мисия била предизвикана от моравския княз Ростислав, който решил да освободи земята си от чуждата немско-латинска църковна и просветна пропаганда, проправяща път към владичество на германските феодали. Ростислав искал да славянизира църквата, като съдаде славянско духовенство и славянско богослужение върху основата на една славянска писменост. Византийските управници удовлетворяват молбата на Ростислав, изпращат в Моравия изтъкнатите вече, като мисионери и като работили сред славянството Кирил и Методий. В
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 120 СЛЕЙВянинаЧудесно тогава спри да използваш кирилицата :) мене тя ме храни, облича и свети
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Путин твърди че славянската писменост идва от македонската земя,тогава ние твърдим че нашето Освобождение идва от Украинската земя и точка!Той удобно пропуска че Македонската земя тогава е българска,а ние удобно пропускаме че Украинската земя тогава е руска!Да видим дали ще му е добре!
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинПиши си каквото искаш ***, но кирилицат е създадена в Преславската книжовна школа, това е! и старославянски няма има старобългарски, както няма и македонски jазик, а има бански диалект
87
2
 
4
 
! Отговори
Какво толкова преди 6 години
Всички знаем че Путин е бил спортист и служител в КГБ естествено, че не е присъствал в час Сега ще се научи и до година ще се поправи /нали за това са поправителните изпити.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа в края на 9-ти или началото на 10-ти век, точка по въпроса, какви македонци, какви македонски земи, какъв македоснки език, ако някой незнае къде се намира Преслав това е отделен въпро, а руските путани за пореден път доказаха че не са никакви братя
85
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да нашето освобождение дойде от Румънската земя.И от Украинската!
84
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН да си гледат работата. Кирил и Методий са били дребни византийски чиновници натоварени да християнизират езическото население във Византия. През 1453 година Византия изчезва и част от царския двор бяга заедно с богатствата си в Московия. От тогава Московия се счита за наследник на Византия или трети Рим. Така Русия наследява Византия заедно с чиновниците и т.е. Кирил и Методий са част от руската империя от което следва че писмеността не е българска а е руска. Кирилицата е руска, точка.
83
0
 
5
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
Има документален филм за Българите в Албания,направен непосредствено след падането на комунизма.Той е вдин от първите филми след 10ти Ноември 1989г,когато все още нямаше цензура,100% реални интервюта дадени от Българи.Там хората се учудват на своите роднини от Скопие за това че се наричат Македонци.Викат ,....Как може ние да сме Българи,нашите предци да са Българи,а в Скопие да не са ?Викат че Македонци ги е направил СССР пропагандата.Тъпо е.
82
4
 
2
 
! Отговори
? преди 6 години
А защо не погледнете изказването на Путин в друга светлина. Путин потвърди че Македония е Бьлгарска.