БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата

И учените от СССР били съгласни със заключенията
26 май 2017 10:30, Елка Василева
235
БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата
Снимка: архив, Булфото

Българската академия на науките /БАН/ излезе със съобщение, с което припомни истината за създаването и разпространението на кирилицата и заявените позиции от Русия по-рано.

Макар че в самия текст на съобщението не се споменава по какъв повод е издадено то, моментът съвпада с разразилия се скандал след заявеното от президента на Русия Владимир Путин, че кирилицата е дошла в страната му от "македонската земя".

Още по темата

БАН само посочва, че това е във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело и напомня:

"През втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от цар Борис I, извършва два съдбовни акта: първо,  християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на Св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители. В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи – Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят".

Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий, пише БАН и специално отбелязва, че особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес.

Академията припомня още, че  през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии. Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано:

1."Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3.Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: банкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
104 Е УЦЕЛИЛ ДЕСЯТКАТА В СЛУЧАЯ.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И учените от СССР били съгласни със заключенията"Е щом учените от СССР го твърдят, кои сме ние да го оспорваме? Същите учени, които за по-лесно ни причислиха към тюркските племена.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апологетките на "възродителния процес" се писаха първи демократки, а протежетата им ще се разчекнат от писане по темата колко хубаво нещо е мулти-култи, колко ярко са откроени различните етноси - точно в такава степен, за каквато се полага автономия и само посмей да им направиш забележка, че с калпавите си конюнктурни писания съсипват хомогенността на нацията, постигната вследствие на естествени процеси, протичали в продължение на век и половина! Ще те изядат и ще те обвинят, че си "червен"!
78
1
 
14
 
! Отговори
Две истини ! преди 6 години
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земяИсторик: Освобождението ни от турско робство дойде при нас от румънска земя
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония е географска област също като Тракия или Мизия. Така че не виждам нищо грешно в изказването на Путин. Ако беше казал че идва от Македонската държава, тогава вече щеше да сгази лука.
76
2
 
1
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
В главата ти е голяма каша.Угро-фини в Скандинавието са само финландците,техния език е коренно различен от всички.Викинги са норвежците и шведите,да руснаците имат 20% общ корен с тях.Първата им царска династия идва от викингите.Останалото са славяни,а защо не и прабългари,от Волжка България.Така че българи и руснаци имат общ корен от славяни и прабългари,като тук има и траки,а там-викинги!
75
0
 
2
 
! Отговори
А етнографите? преди 6 години
Същите малограмотни тетки, които до Десети ноември бяха партийни гаулайтери или "учени", плашещи колегите си със свои роднински връзки в партийната върхушка,същите тези карикатурни "авторитети" захвърлиха партийните си книжки и още близо 15 години "управляваха" науката - разбирай, чудеха се откъде да докопат допълнителни пари, да настанят протежетата си и да им осигурят най-високите длъжности, та да ги оставят непоклатими, след като те - лелките, се пенсионират!Апологетки на "възродителния"
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво грешно е казал Путин? Охрид е в Македония. Вярно е твърдението, че кирилицата е дошла от "македонската земя". Само дето забравя да спомене и България, където се намирала Преславската книжовна школа.
73
0
 
4
 
! Отговори
Още се помни преди 6 години
как навремето се разправиха с хора от Института по български език, които дръзнаха да защитят твърдението, че македонският език е диалектна форма на българския език.Но ето, минаха почти 28 години откакто вече уж няма цензура.Защо досега не излезе нова многотомна История на България, която да опровергае неистините, съдържащи се в предишни подобни издания и да представи и анализира толкова много факти, известни на тесен кръг специалисти, но скривани от широката общественост?
72
0
 
2
 
! Отговори
Преди 1990 г. преди 6 години
историци, българисти, етнографи, изкуствоведи от БАН първо чакаха ЦК да се произнесе по някой въпрос и после се залавяха да търсят аргументи, за да подкрепят онова, което е казано "отгоре". Прогонваха специалисти и съсипваха не само кариери, но и човешки съдби, ако някой дръзне да публикува (което беше по-трудно) или да каже на конференция (което беше по-лесно осъществимо) нещо, което не е предварително "спуснато отгоре".Още се помни как се разправиха с хора от Института по български език,
71
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Това,което трябваше да направим,бе да запитаме каква е позицията на Путин по историческия факт,че македонска нация съществува не повече от 100г(след I-та Световна),а македонска държава-след 1991г.Дотогава* тия земи са част от България,а народът-част от българския.Ако е съгласен с това-няма проблем.Ако ли не-ще си направим изводите.*Всъщност до 1913г-след Междусъюзническата война
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OHRIT E BULGARSKI.
69
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Ако България имаше национална доктрина(вкл. и по историческите въпроси) приета с консенсус,то нямаше да ги има тия проблеми!А сега всяко нещо се интерпретира през интересите на различните лобита,а националният интерес отива по дяволите...Определено трябва да вземем пример от гърците,как дават твърд отпор на античните напъни на макетата!
68
0
 
1
 
! Отговори
Atri преди 6 години
Ei tam v sadebnata palatka sa pribrali bg ezik...zad tabelkite ...
67
0
 
8
 
! Отговори
Daniel преди 6 години
До АнонименКирилицата идва от България, а не просто от "македонските земи". Нещо не чух Путин да го казва това, така че не го оправдавайте. Искаше да ни обиди и го направи, това е. Сега да не се сърдят, като им размахваме пръст.
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заслугата на България в съхраняването и развитието на СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ Е ОГРОМНА, но в изказването на Путин няма нито исторически нито географски факт. Хората от БАН припомнят за двете книжовни школи - Преславска, Охридска, а по-късно и Търновска. Сега те да си спомнят коя година Русия приема християнството и от къде идват богослужебните книги и попове и отново ще стигнат до там, че идват от тъпите македонски земи,просто защото са македонски/и преди и сега Охрид е Македония/Драма няма
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 88 : "...проф. Б. Димитров каза най точно какви са тези " македонски земи" споменати от руският президент"Обяснението на Б. Димитров и на цялата путинофилия щеше да е съвсем друго, ако това нещо беше казано например - от американският президент !Апропо, поинтересувай се за тълкованието на понятието "македонски земи" в Македония !
64
3
 
6
 
! Отговори
Историята преди 6 години
Руснаците Никога не са били славяни, те са угро-фини, скандинавски племена.Това и те го признаха след генетичното изследване на руския народ преди 2 години."Викинг", руски филм от 2016 г., гледайте го, там си казват че не са славяни.Ние също не сме славяни, имаме около 30% славянски гени, не повече. Останалото ни е българи и траки - генетично доказано през 2010 г."Прусаците на Балканите"- така с уважение са ни наричали германците!
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалено много шум за нищо. Видният историк проф. Б. Димитров каза най точно какви са тези " македонски земи" споменати от руският президент.Впрегна се какво ли не, че и БАН за въпрос които се учи в гимназията и никой не го оспорва в исторически план.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН да напомни на Путин и Макаров да престанат да въртят хибридки из Балканите !