БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата

И учените от СССР били съгласни със заключенията
26 май 2017 10:30, Елка Василева
235
БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата
Снимка: архив, Булфото

Българската академия на науките /БАН/ излезе със съобщение, с което припомни истината за създаването и разпространението на кирилицата и заявените позиции от Русия по-рано.

Макар че в самия текст на съобщението не се споменава по какъв повод е издадено то, моментът съвпада с разразилия се скандал след заявеното от президента на Русия Владимир Путин, че кирилицата е дошла в страната му от "македонската земя".

Още по темата

БАН само посочва, че това е във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело и напомня:

"През втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от цар Борис I, извършва два съдбовни акта: първо,  християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на Св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители. В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи – Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят".

Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий, пише БАН и специално отбелязва, че особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес.

Академията припомня още, че  през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии. Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано:

1."Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3.Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: банкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До ай стига квичахте бе"Солун и Охрид по онова време са в България, какъв е проблема !?"В интерес на истината Солун никога не е бил български. Имало е бългир много там, имало е училища. Има българско име... но винаги е бил Византийски.
60
0
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименЕ винаги ще има хора дето ще се кланят на руснаците, американците, турците или други бабаити. По времето на комунизма турнира за УЕФА в България беше за купата на съветската армия ?! Откъде накъде ? Защо на руската а не на българската ?!Когато спрем да си говорим колко ракети направили руснаците и американците и България над всичко ... тогава ще се оправят нещата. И купата е за Българската армия !
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не казват, че по същото време са изгорили катарите, поредния геноцид. Катарите са били носители на най-древните учения и са създали богомилството, проклети да са католиците и запада. Пошлост, разврат, лицемерие, алчност, корупция налагане на тия ценности със сила Но всичко се връща ЕС ще страда.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като жанет 45 издаде POD IGOTO и това не предизвика такъв скандал, ако настоящият ви отучи от шльокавицата-егати иронията D
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен81 Какво се чудим,като в сръбските учебници пише,че техният Св.Сава е "навел"-склонил,българите към християнството?!Сръбските историци са най-неграмотните в света,а бюрмски,просто няма,защото споделят сръбските виждания за история на Балканите.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен67 Русия употребява "славянството" и "православието" за имперските си интереси.Разбираемо е,когато от Москва се чува грухтене за обединението на сляваните и православните,за да ни манипелират от там по-добре,но какви ги плещи Румин Радев,не ми е ясно?Не е ли той президент на всички българи,независимо от религията и произходът им?Не е ли България в обединен ЕС,където живеят различни по етнос и вероизповедяния хора,вкл .и славяни?Срещу кого ще се "обединяват славяните",както зове и Рад?
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 71: "...И ОМРАЗА КЪМ РУСИЯ - ОСВОБОДИТЕЛКАТА"Тебе Путин от какво те освободил, та си се пльоснал пред краката му!?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев: Крим е дошъл на Черно море от "македонските земи" !
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 68 Кагебеецът Путин не случайно изопачи историята,целта му е,да поласкае руските кочини БЮРМ и Сърбия,за да ги държи още в руската орбита и по-далеч от ЕС,и НАТО.Той добре знае,какво искат да чуят в Белград и Скопие,това,че България няма никакъв принос в създаването и разпространението на българската писменост,приета от много сродни народи,т.н."славянска писменост",включително и от руският,а и Русия се присъединява към тяпното желянеу.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SS ДИНАСТИЯ 75 Най-много монголоиди живеят в днешна Русия,да не говорим,колко са в ЕС,САЩ,Канада,Австралия...
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Руский 73 Щом САЩ казаха,че БЮРМ не е държава и трябва да се подели между съседите,изобщо няма да можете,да ни вземете и 1 сантиметър.
50
0
 
4
 
! Отговори
SS ДИНАСТИЯ преди 6 години
До РускийВие пък сте монголоиди.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със закъснение.
48
13
 
0
 
! Отговори
Руский преди 6 години
Българите сте татари. Пирин ще ви вземеме той е македонска земя.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със същия успех путаните от кремъл могата да кажат че славянската псименост е тръгнала от турските земи, щото глаголицата е тръгнала именно от там, е верно че тогава не е имало Турция, ама какво значение има нали са дружки със султан Ердоган
46
2
 
12
 
! Отговори
ай стига квичахте бе преди 6 години
Солун и Охрид по онова време са в България, какъв е проблема !?
45
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАНСКИ ВИКОВЕ защото путун бил казал нещоЕ не можете да ме убедите.Като тръгна по улиците и се чудя къде съм в България заради мизерията и мърсотията или в чужбина заради надписите на английски ПЛЮС ШЛЬОКАВИЦАТААйде спрете! Писането на кирилица го обсъждахме ден преди въпросното изказване и повечето се опитваха да убедят, че няма просперираща страна, ползваща кирилица))Става смешно...
44
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на Путин и Русия днес всички ние не пишем на немски и конския им език. Да живее Русия и да живеят славянските народи, янки го хоум и си вземете и мароканците и афганистанците.
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГалинРуските *** разчитат именно на русофили като теб за да им вършите мpъсната работа по плюенето по България и българите. А вие го вършите с мерак и удоволствие.
42
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55Не се опитвай да замажеш нааканото дупе на вожда!Няма "македонски земи"!Тогава е имало Византия и България.Македонските земи и македонската нация са измислица на Коминтерна.Дори едновремешните македонци са били Елини.Така както са Елини и Спартанците и Микенците и Дорийците и Ехеите и т.н.Та, Путин да беше казал, че азбуката им е дошла от Гръцките земи, щеше да е по-прав отколкото да изтърси тази глупост.