Българите раздвоени за равенство на раси, религии...

Изследване на "Галъп": Западните общества са най-толерантни
26 май 2017 16:00, Анисия Иванова
38
Българите раздвоени за равенство на раси, религии...
Архив: Булфото

Мнозинството от хората в 66 държави смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това общественото мнение по този въпрос на много места е разделено. Това показва изследване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл" за религиозното, културно и расово равенство.

Проверено е доколко хората се съгласяват или не се съгласяват с твърденията: "Някои раси превъзхождат други раси", "Някои религии превъзхождат други религии", "Някои култури превъзхождат други култури", информират авторите на изследването.

В изследването са анкетирани общо 66 541 души в света, като във всяка страна има представителна извадка от около 1000 мъже и жени. Анкетираните са разпитвани най-много лице в лице - 25 страни; 29 211 души. Анкетите са провеждани и по телефона, и в онлайн допитване.

България и балканските общества са по-скоро раздвоени. У нас няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расовото и културното равенство. Например 45 на сто не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял - 37%, са съгласни.

По отношение на това дали някои раси превъзхождат други раси отговорите у нас са на практика поделени между съгласие и несъгласие - 44 процента споделят това мнение, а 45 процента - не. 50 на сто у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35 на сто са на обратното мнение.

Въпреки преобладаващото убеждение за расово, религиозно и културно равенство, в няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство, коментират анализаторите.

Сред тези страни личат най-вече страни като Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори "напълно съгласен" и "по-скоро съгласен" дават дялове между 50 и 80 на сто. На другия полюс са най-вече западните общества.

Основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните, отбелязват анализаторите.

Според тях всички страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство.

По думите на Кънчо Стойчев, президент на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", като цяло, глобалната толерантност към расовите, религиозните и културните различия е доминираща норма.

Изключения от тази норма се появяват в страни, нации и региони със сериозни външни и вътрешни конфликти. Има страни, в които регистрираме осезаемо разделение на общественото мнение по тези въпроси ("разделени" страни), и това най-вероятно е индикатор за протичащи в тези общества дълбоки процеси на трансформация, смята той.

В сегашното изследване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл" са анкетирани общо 66 541 души в 66 държави. Изследването в различните страни е проведена от октомври до декември 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
2
 
! Отговори
истина преди 6 години
българите са най-големите расисти ,защото са комплексари.мислят се за велики в малкия си свят.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комунистите със сигурност са по ниши и от прасетата ....
27
5
 
17
 
! Отговори
Дилема преди 6 години
Порядъчна, работлива, образована и добре изглеждаща жена от бялата раса съм. Как да оценя като приемлива една религия, според която аз като християнка съм по-низше същество, а в качеството сина бяла жена съм "бял ***"? Представителите на религия споделят, че са дошли в Европа, за да живеят на социални помощи и да налагат религията си. Казват, че според тях "белите жени трябва да бъдат дресирани". Но искат да ядат наготово от парите, които жени като мен изкарват чрез висококвалифициран труд.
26
0
 
4
 
! Отговори
споко преди 6 години
До Анонимен 27Ти си свободен човек,и не си длъжен да харесваш всички!Някои хора не разбират,че демокрацията няма нужда от партийни секретари!Кого ще харесваш и кого не решаваш ти,а тия *** измишльотини за толерастия и интеграстия са празна работа!
25
0
 
14
 
! Отговори
Атанас Буров преди 6 години
"Демокрация и толерантност има само там,където има много пари!Там където няма и човек изкарва с мъка насъщния си,там няма място за демокрация!"
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25, точно религията ти позволява да израстеш духовно, като започнеш да следваш упоменатите правила, норми, да полагаш усилия и т.н.. Това, че някой тълкува писанията грешно, не прави грешна самата религия а м-у другото, повечето войни не са религиозни а са водени от безкрайна алчност, която в никоя религия не е добродетел.
23
7
 
8
 
! Отговори
баю преди 6 години
От както се помня в бг е имало расисъм. По Татово време беше приспан щото имаше държава и работа за всички. Но след 1989 г. се отпуши. По Цвета на кожата се оценяват всички народности. Не се гледат други ценности които притежава даден човек от дадена националност. Гледа се цвета и ако той не е бял лошо. Макар че прабългарите преди да се омесят със славянките са били мургавели. Корена е забравен произхода също защото местните тракиики и славянки ни претопиха и направиха белоснежковци.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20, религията винаги води до отклонения, от разумното, вземи инквизицията, изчисли жертвите в името на нечий бог и ще осъзнаеш че всъщност човешкото идва, когато религията е наказана в ъгъла, а човека е свободен да критикува мерзостите на които е способен ограничения човешки ум.
21
1
 
8
 
! Отговори
ужас преди 6 години
В Египет са убити при нападение 36 деца християни Копти от манастира Св.Самуйл в южната част на страната!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми е турчин а майка българка но с ръка на сърцето мога да кажа че българката е поне 1000 пъти по-красива от туркините българката има много по фино лице и в по-вечето случай е по елегантна от турската жена въпреки това уважавам и туркините.
19
0
 
14
 
! Отговори
Тъпизъми преди 6 години
Да бе да азиатците от снимката са расисти защото предпочитат да се женят само с други азиатци , що за консерватизъм на генните им е това , в Африка черните се мразят помежду си ама най мразят някой бял да им прави вятър и да им казва как да живеят и т.н.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-голяма грешка е да лъжеш угоднически, отколкото да наричаш нещата с истинските им имена. Няма равни религии, култури, хора, всички имат различна философия, потенциал, ум, заложби и т.н. света е шарен и В ТОВА НЯМА НИЩО ЛОШО !!! В исляма, едно дърво е по-ценно от живота на неверник, в християнството живота на всички е ценен защото е дар от Бог, няма как двете да са равни. Ако си сатрап ще предпочетеш исляма, ако си няколко крачки на горе в еволюционното стъпало ще предпочетеш християнството.
17
2
 
1
 
! Отговори
Ukvite преди 6 години
Kogato rbg beshe svetska darjava, bg lideri ne celuvaha racete na bg patriarh...Dneshno vreme bg lider e bg patriarh, zatui e takav razkol navred....i zatui Iotova tarsi novi lideri...kade li gi tarsi...v Libia li...v Afganistan li...
16
1
 
29
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Абе, Българина си е прагматик, ръководещ се от принципа - "Всяка жаба да си знае гьола"!Мултикултурализма на баба Меркел и компания се провали с гръм и грясък!Но още дълго време ще "сърбаме горчивата попара" която ни надробиха (касаещо цяла Европа).
15
3
 
46
 
! Отговори
стига бе преди 6 години
Я стига либерални глупости,я някой християнин да влезе нелегално в мюсюлманска страна да си прави каквото иска по улиците и да претендира за права!ще го пребият с камъни и ще го хвърлят в затвора за 10 год.А ни я тука толерантни и пр. простотии....
14
1
 
29
 
! Отговори
така е преди 6 години
Толерантността е двустранна ако дошлия без покана у вас не спазва правилата и вия няма да сте толерантен нали?
13
4
 
30
 
! Отговори
факт преди 6 години
Те западните атрофирали общества защото са най толерантни затова ги взривяват и насилват всякакви ***....
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 5Затова спят по гарите и кюшетата. Няма случайни неща. Не са прокопсали и няма изгледи
11
2
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Еми може би си сляп, но така се случва откакто свят светува, че определени раси ги бива само във физическите неща и само бягат при други които градят, а сами нищо не правят.
10
4
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Докато бяхме нация от етнически българи имахме държава, а населението се умножава ще и благоденствие.Сега сме нация от ***, роми и бежанци, както повелява глобализацията и Новия световен ред.Резултатите са налице ! ...