КАТ настоява: Да се махне знакът за камери за скоростта!

Затруднявала се работата, шофьорите не станали по-примерни
26 май 2017 17:30,
112
КАТ настоява: Да се махне знакът за камери за скоростта!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

КАТ отново иска да премахне обозначителния пътен знак за пътни камери. Това съобщи началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Той обясни, че знакът затруднява работата на пътните полицаи и ще настоява за премахване на сигнализацията поне преди мобилните камери. Подобен опит имаше и през миналата година, но предложението беше отхвърлено от Транспортната комисия, припомня "Дарик".

Още по темата

Знак Е24, който обозначава участък с пътна камера за контрол на скоростта, бе въведен през май 2015 г. с цел КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Тяхното използване бе спряно от Върховния административен съд през 2014 г., тъй като според магистратите нямало достатъчно гаранции, че те не се манипулират и не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта.

Според началника на КАТ комисар Бойко Рановски знак Е24 обаче затруднява работата на "Пътна полиция", затова ще се настоява отново за неговото премахване.

"Ние ще го предложим, а дали ще го одобри нашето ръководство и ще стигне до Народно събрание, не мога да кажа категорично. За стационарните камери не е проблем да бъдат сигнализирани и да се знаят местата, но мобилният контрол, за да може да сме по-реални и мобилни, знакът ни затруднява", каза Рановски.

Опит за премахването на знака имаше и през миналата година – тогава обаче депутатите от Транспортната комисия отхвърлиха предложението с мотива, че табелата има силен превантивен ефект, а работата на КАТ не била да се крие по храстите. Според Бойко Рановски обаче въпросният "превантивен ефект" не е толкова голям.

"В стационарните камери имаме по 1500 нарушения на камера на месец. Така, че това, че има знак, не означава, че повече се спазва. По-ефективен е контролът с мобилните камери, защото там може един час да контролираш на едно място, следващия час на друго място", каза още той.

В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знак Е24 и да са обявени предварително на сайта на МВР, както и по медиите.

В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
25
 
! Отговори
Случаен Минувач преди 6 години
Не разбрах едно, след знака задължително ли е да има камера ?Ако не, какво пречи след като знаците имат дисциплиниращ ефект да бъдат увеличени.Мисля, че сещам: Катаджиите ще станат излишни !
81
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
60 xil policiq na biudjetni sredstva ,xrantutnici tva vsi4koto iska zaplati da qde ot kade mislite 4e idvat sredstvata ot globite da ne mislite 4e gi interesuva kolko xora zaginali po pati6tata,vav vseki grad po edna 4astna i edna ob6tinska policiq s paqci i skobi sabirat para i to mnogo para ot globite zeleni sini zoni vseki den se uvili4avat
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва такава система, че всеки нарушител да се самоглобява, като почне да прави простотии.Сега май не могат да си съберат глобите...Ако КАТ не знае къде да проверява - да питат. Всеки шофьор знае, само те - не. Или са некадърни или...
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо да не знаят къде са имам друго предложение да са до кварталните кръчми по доходоносно щее тъкмо излезе качи се на кола се чуди каква го е сгреяла не да е като на магистрала и като стоят по цял ден само ела гледаи
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80Не може така за специалните! Те за какво са усвоявали пари родителите им!Нали да са щастливи дечицата!
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък настоявам след всеки знак за камера да има камера и тя да работи. Аман от специални в тази държава
76
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност защо трябва да се спазва закона само на определени места, обозначени със знаци?Моля късочурковците веднага да започнат да протестират срещу премахването на знаците за камери. Даже да се иска да се махнат камерите, за да може мамините синчета със скъпите коли и ония с таралясниците BMV да могат спокойно да убиват по пътищата.
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре всички знаци да се премахнат и да умираме като мухи по пътищата
74
4
 
30
 
! Отговори
Тигъра преди 6 години
Защо да се маха знака Е24 бе Бойко? В цяла Европа той си стои, а сега се сетих- пак огладняхте за парички.
73
1
 
27
 
! Отговори
Готвача преди 6 години
Просяците огладняха.
72
0
 
11
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
проблемът е човешкия фактор, трябва дасе сведе до минимум. мобилните камери не решават проблема, трябва да има повече стационарни камери/радари, които да правят щрак и готово. Понятие, като показен контрол няма. или има контрол или няма!
71
8
 
10
 
! Отговори
Лично мнение преди 6 години
До Анонимен На такива снимки лицата не се разпознават мисля! Мен ме снимаха два пъти т.е. автомобила ми и не се видях! Но имайки предвид, колко човека загиват от превишена скорост мисля, че трябва да се премахнат тези знаци и по важно да има преносими мобилни камери. Два пъти платих, не е приятно, сега вече внимавам! Според мен контрола на КАТ е никакъв към момента, където го има е Показен и съответно няма нарушения!
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да махнат знаците, да махнат и изискването за жилетки, и табелки с имена на полицаите на пътя и тогава ще настане такъв рахат, че само си викаме дано, дано .. нашата (пътна) полиция ще стане европейска - хахахаха
69
1
 
16
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Днес бях в КАТ Варна и изчислих,че за да регистрираш автомобил трябва да се редиш на 5 опашки и на още 2 с колата.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не го слагат и без това !
67
3
 
13
 
! Отговори
Галин преди 6 години
КАТ могат да ме хванат за палката, и да ми я потъркат до като стане ЧЕРВЕНА :)
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
работата на КАТ не била да се крие по храстите.това казва всичко!!!!
65
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че трябва да има предупредителен знак ,тука не става въпрос за закона за пътищата, а за правата на човек, никой няма право да те снима без твое съгласие ,когато навлизаш в територия в която има предупреждение за камера ти се съгласяваш да те снимат след като минаваш след знака, но без твое съгласие примерно не преминеш след знака те нямат право да те снимат.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрах логиката на КАТ , просто си слагат такива знаци повече и мобилните станции си снимат където искат по тези региони , поради липса на стационарни за да покрият тези места.Реално това ще повиши вниманието ,независимо има ли камери или няма на важни места , просто е и не им трябва благословия за неразумните им обяснения ,следват си сегашните правила.Просто винаги е въпрос на воля ,не на оправдания.
63
0
 
0
 
! Отговори
от 65 преди 6 години
Да се чете без ,,света"