Обществените поръчки: Извиняват ли шефа на Онкологията?

Според eксперти д-р Валентин Ангелов не е имал избор
Обновена: 26 май 2017 08:50 | 26 май 2017 08:45, Петя Славова
1
Обществените поръчки: Извиняват ли шефа на Онкологията?
Снимка: Bulgaria ON AIR

В България имаме огромен проблем със Закона за обществените поръчки, по който трябва да бъдат закупувани лекарствата в държавните учреждения. Той не дава възможност да бъдат купени скъпи лекарства, тъй като няма как да знаем колко човека ще се разболеят.

Още по темата

Това обясни в "България сутрин" специалистът по медицинско право Мария Петрова по повод обвиненията към шефа на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София д-р Валентин Ангелов, че е източил 2 млн. лева от болницата.

Припомняме, че според разследващите става въпрос за обществени поръчки за доставка на лекарства с изтекъл срок на годност.

"До голяма степен д-р Ангелов не е имал избор", отбеляза Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR и добави, че фармацевтичните компании дават една цена при първоначалните преговори, а след това могат да пуснат лекарството под друга форма на 3 пъти по-висока цена.

"Законът за обществените поръчки трябва да се промени - или всички лечебни заведения да купуват лекарства през него с по-улеснена процедура, или да отпадне, както за частните болници", коментира още юристът.

Основателят и председател на фондация "Неогенезис" Елена Банова не се съгласи с тезата на Мария Петрова и уточни, че всяка година има 37-40 хил. души, които са новодиагностицирани с рак. Към тях тя подчерта да се прибавят хората, които са диагностицирани в предишни години.

"Не може повече тази болница да съществуава като болница второ качество за пациенти второ качество. Тя е последното парче от някогашния Национален онкологичен център. Всичко вътре се поддържа на равнище на най-бедна болница, а това трябваше да бъде водещото научно заведение по онкология", разясни Елена Банова.

"Когато прокуратурата отправя обвинения, трябва много добре да се мотивира и здраво да работи по разследването", заключи тя.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Тази докторка - експерт говори такива глупости - не бил имал избор.Що за експерт е това