20% от младежите у нас нито работят, нито учат

Как да се повиши мотивацията на младите - Христина Христова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 27 май 2017 09:34 | 27 май 2017 09:18, Елка Василева
138

20% от младежите у нас нито учат, нито работят и не се влияят от трудовата и социалната система у нас. По този показател страната ни е първо място в Европейския съюз, сочат данни на УНИЦЕФ, цитирани от Bulgaria ON AIR.

Все по-тревожно е нарастващото неравенство на доходите. Преди дни Европейската комисия излезе с ключова препоръка към страната ни по отношение на реформите в социалния сектор. Програмите по отношение на пазара на труда трябва да са по-добре насочени.

Трябва да се подобри и връзката на социалните услуги със заетостта на хората в неравностойно положение.

Ромското население трябва да получи по-добър достъп до образование. Друга мярка е прословутият "прозрачен механизъм" за определяне на минималната заплата, който към момента буксува заради неразбирателство между социалните партньори.

Има ли формула за това как да се повиши мотивацията на младите да работят?

Темата коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
33
 
! Отговори
добавям преди 6 години
И реститутките и реститутките останаха в България, заедно с ромите и червените пенсионери
30
2
 
35
 
! Отговори
Ицака преди 6 години
До Работодател 28Приятел, ти нямаш грам мозък! Ако си нищожен "работодател" (робовладетец), който има дребен бизнес и за който може да наеме пенсионери да вършат работа, те разбирам. Това е така. Но помисли за няколко години напред.Едрия бизнес, не може да се развива, защото младите бягат. Това знаеш до какво ще доведе?!?Много скоро данъците ще ви бъдат вдигнати, защото хазната няма да има от какво да се пълни.Няма да има, кой да учи вашите деца. Няма да има кой да ви ликува.Идва криза!!
29
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29 Тая куца теория е рааз правяй другаде. Избягаха страхливите и слабите на лесното. Тук има много умни хора и работещи. ИТ сектора ни превъзхожда половин Европа. Туризма се управлява от млади хора с много идеи. Това че ти си търтей и неспособен е деуг въпрос.
28
4
 
19
 
! Отговори
ПАЦО ОТ ГЕРБ преди 6 години
БАТЕ БОЙКО ТРЕБЕ ДА ГИ ИЗТЕПА КУМОНИСТИТЕ КОИ УТЕПАХА ДЕДА МУ И ЧАК ТОГАВА МЛАДИТЕ ЧЕ СЕ НАУЧАТ ДА РАБОТАТ
27
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от вас големите по дадохте ръка на младежи ? Колко от вас осигуриха някаква работа на младежи ? Защо все вината е мятаме на младите ...та те са деца ..Не знаят нищо ! Ние сме тези , които трябва да ги научим. Аз всяка година намирам младежи и им давам каквото мога . Има много умни и дейни деца работещи повече и от големи хора. Плюене то по тях е плюене по себе си.
26
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадърните млади избягаха в Западна Европа. В България останаха само ромите, търтеите и червените пенсионери.
25
24
 
26
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Младите трябва да разберат, че комунизма свърши и при капитализма работодателят се стреми към възможно най-висока печалба като плаща възможно най-ниска заплата на работника. Капитализмът е най-справедливата система, никой не е измислил по-добра. Ако не им харесва да работят за 500 лева да си стоят в къщи, никой не ги кара насила. Има толкова много възрастни безработни с много по добра кфалификация които трябва да си плащат сметките и ще работят дори за по-малко.
24
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек на 18 19 години не му трябват 1000 лв. Той няма разходите на голям човек. Въпроса е самосъзнанието и какво им говори родителя. Младежите трябва да се впускат в всякаква работа и да се учат с желание, а времето ще им покаже правилния път към успеха. Като им повтаряте, колко малки били заплатите нищо не правите. Преди 20 години и вие вземахте 400 лв. Не сте умрели.
23
4
 
22
 
! Отговори
младен преди 6 години
20% от младежите у нас нито работят, нито учатЕ па за какво им е. Тате носи, мама меси, кръчми и кафенета бол....
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са комунистите, трябва да се изчистим от комунистите.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновна е избирателната система. Трянва да се реформира избирателната система.
20
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи на 18 години давали 500 лв заплата ? Колко да ти дадат ? Нито си с професия, нито си кадър . На тези години не трябва парите да се водещи , а желанието да се учиш. Човек на 18 години има много да учи за бизнеса и отношенията. Не ставайте смешни с тея заплати. От такива като вас младите се настройват така.
19
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как става, ама всички младежи, които заминат за Европа си бачкат и получават много добри пари. Много от тях са и работници в индустрии, където се работи стабилно, но знаят защо работят, а шефовете ги уважават.В България шефът ще ти даде 400 кинта на месец и ще те кара да работиш по 6 дни в седмицата и по 10 часа на ден. Еми няма как да стане. Сами да си работят шефовете, а младите избягаха в нормалната Европа.
18
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са политиците. Трябва да ни дойдат политици които да мислят за България и за народа да взима големи заплати.
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновна е съдебната система. България трябва да реформира съдебната систем.
16
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родителите са виновни. Не възпитават правилно. При всяко лято идват да търсят работа младежи и то надъхани. Бизнеса да им дава повече шанс и да се отнася към тях с уважение. Защото утре те ще са гръбнака.
15
4
 
29
 
! Отговори
Търтей преди 6 години
При живи родители кой е луд да бачка за 460 лв. А относно *** те просто не искат да учат. Те и сега имат достъп до образование, но държавата плаща помощи и то доста добри, за да си лежат в къщи.
14
3
 
42
 
! Отговори
Демонокрадец преди 6 години
След 30 години демонокрадция и 10 години в ЕС 76% от българите живеят под прага на бедността, 3 милиона слугиват на запад, безработицата реално е над 35% и България е първа по смъртност в света.
13
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те на запад чакат само нашите необразовани и мързеливи младежи.
12
3
 
24
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
да благодарим на българо-съветската дружба и посткомунистическите им метастази в България - обществото се дели на 3: червени азиатци - богати, червени азиатци - бедни и умни и красиви европейци.