Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!

Ние сме си виновни, че не знаят чия е писмеността, смята Стефан Цанев
28 май 2017 18:32,
326
Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!
Снимка: Reuters, архив

 "Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични". Така писателят Стефан Цанев коментира изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. За него обаче провокацията е факт.

За него обаче провокацията е премерена и добре премислена - така, че да не може да се протестира от българска страна.

Още по темата
Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от "македонската земя".

"За да кажем на света, че писмеността е наша, трябва да обявим 24 май за официален празник", каза още Стефан Цанев.

Самият Цанев бе категоричен, че изказването на Путин не го е притеснило. Неговите притеснения идвали от съвсем друга посока - нашето отношение към писмеността. "Вината е у нас, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена в България от българи", заяви той. Той призна, че спор може да има за глаголицата, тъй като Кирил и Методий не са българи, а азбуката им е предназначена за Великоморавия.

Азбуката на Климент и Наум обаче е създадена от българи за българи. Именно затова според Цанев трябва да наричаме азбуката българска, а не кирилица, тъй като за западния свят това означава руска азбука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 100% е провокация221 Признаваш,че руснаците политизират историята така.Историческите факти не могат да се променят,Путин обиди България и ще получи това,което си поръча.А го чакат и още санкции от ЕС и САЩ.
190
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 100% е провокация 221Едно е,да предложиш,съвсем друго е да го направиш!Комунистите избиха де що имаше образовани и интелигенти хора,защото бяха инакомислещи,измислиха "македонската нация и език",забраниха да се говори пред света истината за българската азбука,продадоха суверенитета на България на СССР/Русия.
189
0
 
0
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 219,Отговора на този ти въпрос е много лесен и ***- на латиница щяха да пишат! Без това в руската история има преиод при който доста голяма част от населението на империята население пише на латиница, а и налагането на кирилицата в същата тази Руска Империя не е било съвсем безпрепиятствено! Почти докрая на 19 век в Русия са съществували проекти за латинизация на писмеността!
188
1
 
1
 
! Отговори
и сега както и преди 6 години
Преди повече от 1000 г. Пишем на български с българска азбука. То и Желев ни прави франкофони *** френски не проговорихме.Изцепките на отделни личности не променят фактитеДори да става дума за изцепките на Путин
187
4
 
6
 
! Отговори
100% е провокация преди 6 години
Путин не приказва ей така, всичко е провокация и намек към България.Вие какво искате след като в последните няколко години имахме президент, външен министър и министър на отбраната, които се изявяха тотално с изказвания и действия срещу Русия. Преди 1 години Плевнелиев, Митов и Ненчев искаха да участват във флотилия - на практика война срещу Русия.А като сте се загрижили за азбуката - какво писахте на времето срещу Петър Стоянов-коня, който искаше да въведе да се пише български на латиница?
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един там 218 За кой Ленин говориш,за онзи дето лежи във вид на мумия в центъра на Москва ли?Руснаците нямат нищо общо с православието,те са варвари.Непограбването е много голям грях в православието и християнството въобще."СЛавянството и православието"те употребяват за руските имперски интереси.
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Разбирачев211 Кои "са я разпространили"??Вие,тъпите комунисти,си мислите,че светът е започнал с Октомврийската ревълюция?!Ако България не бе създала своя азбука,не бе превела византийската,църковна книжнина и не бе я разпространила,включително и в Киевска рус-сетне Русия,на какво щяха да пишат твоите руснаци денс?По времето на мракобесието на комунизма,СССР забрани популяризирането на българската история и култура по света,затова не я познават хората отвъд завесата,които бяха.
184
4
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 215,То и Ленин е измислил украинската нация, ама това не ви пречеше да поддържате родоотстъпниците, дето скачаха на "Майдана" и викаха против сънародниците си в Русия!Та така- ние явно бяхме здраво за разделянето на икономическите и културни между двете страни, населени с един и същи народ, Русия и Украйна, нали! Сега Путин ни показва, че може да има същото отношение спрямо други две страни в Европа, населени с един и същи народ, България и Македония!
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Разбирачев 211 Едно е,да предложиш,съвсем друго е да го направиш!Комунистите избиха де що имаше образовани и интелигенти хора,защото бяха инакомислещи,измислиха "македонската нация и език",забраниха да се говори пред света истината за българската азбука,продадоха суверенитета на България на СССР/Русия.
182
0
 
6
 
! Отговори
от историята на преди 6 години
БЮРМ. Като се махне откраднатото от 1/ Антична македония2/ Царство България3/ Московските и сръбски измишльотиниЩе останат само ....Едно нищо.То и името и такова. Бивше...
181
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите от БСП/АБВ-***.БКП измисли "македонската нация и език",заради тях сега БЮРМ попада в комични ситуации,да не знаят кои са и що са,да крадат българска история.Путин е масов убиец и велик интригант,който всява раздор сред балканските народи,за да ги манипулира по-добре.
180
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаДори няколко века общуване с балканските народи не е направило от турците хора.
179
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До РазбирачевДано такива предатели никога вече не позорят България,един СеДеСралски президент-предател стига.
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Разбирачев 211 *** се прегледай при някой добър психиатър.България е страната,по чиято вина е създадена кирлицата.Тя притежава огромна по обем литература,класически творби,които ти ,изглежда не си учил в училище,не си чел,нито четеш сега.Комунистите,по команда от Москва,забраняваха да се говори пред света произхода на т.н славянска писменост,както и популяризирането на българската култура.Затова светът знае само руската.Путин премълча това и обиди България,за кой ли път.Сега ясно ли ти е?
177
4
 
4
 
! Отговори
Разбирачев преди 6 години
Каква провокация,кви 5лв.?Много бързо забравихме че само преди 18г. Петър Стоянов предложи да сменим азбуката с латиница и така веднъж за винаги да скъсаме с руснаците и да се влеем в запъда.Тогаз всите седесари бяха за и само загубата на изборите от царя провалиха латинизацията.Сега същите тия нац. предатели лаят че путин ни крадял писменоста.Да прав е Цанев че в цял свят я знаят тая азбука като руска,понеже те са я разпространили.Айде по малко да говорим и вярваме на глупости!
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛЪВСКИЙВ България русофили НЯМА, има СССР-офили....:))))
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се защити българската азбука със закон.И да се търси отговорност за свободно тълкуване на авторските права.
174
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му дреме какво е казало джуджето.
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е,че глаголицата е преобразувана в кирилица,т.е. разбираема за българите и приета от останалия свят,който я използва и до днес,с малки,фонетични корекции,според това,кой народ я използва,по волята на българския цар Борис Първи Михаил Покръстител,в България,където те са намерили радушен прием,прогонени от Великоморавия.В България са преведени за първи път,византийските църковни книжа,които тръгват към останалия православен свят.Това е заслугата на страната ни.
172
2
 
4
 
! Отговори
до 182 преди 6 години
Какъв САЩ те гони бе момче, какви бомбардировки...аве ей...