Сироп за нуждаещи се трансплантирани деца – безплатен

На пациентите се е налагало да доплащат 7,86 лв. за него
2
Сироп за нуждаещи се трансплантирани деца – безплатен
Снимка: visualhunt.com

От 2 юни сиропът Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution става безплатен за нуждаещите се трансплантирани деца, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Промяната ще бъде публикувана в сайта на Съвета на 2 юни – денят, в който се прави месечната актуализация на Позитивния лекарствен списък. В аптечната мрежа сиропът ще бъде достъпен без доплащане от 16 юни, когато НЗОК актуализира аптечния софтуер.

В периода от 2 до 16 юни лекарството ще бъде отпускано безплатно и срещу рецепта в аптека "Мина" (бул. "Георги Софийски" №10 – срещу арката на "Александровска"). 

Неправителствени организации сезираха Здравното министерство за това, че се налага пациенти да доплащат 7,86 лв. за лекарството. Проверка на ресорното ведомство показва, че сиропът е включен в Позитивния лекарствен списък през 2010 г.

След това обаче лекарството било разделено в две различни групи - на таблетки и на сироп. Така на пациентите се наложило да вадят от джоба си допълнителната сума за всяко закупено шишенце сироп. Доплащането е започнало от 2 ноември 2016 г., установява проверката на министерството.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
До Анонимен

дали ти се ще да разбереш наистина?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво трябва да означава "трансплантирани деца"?!