Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?

Това е национален проблем, твърди експерт
30 май 2017 21:12,
228
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Броят на хората в България, които не търсят работа, се увеличава, каза проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която участва във форума "Гаранция за младежта - средносрочен преглед на изпълнението".

По думите й това не е проблем на трудовата администрация, а е национален проблем. Луканова отбеляза, че трябва да се разбере дали тези хора не се припознават като заети и чакат да отидат в големия град или в чужбина, дали са инвалидизирани поради лоши условия на труд.

Анализът на изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България показва, че намалява престоят на младежите за повече от четири месеца в бюрата по труда и, общо взето, който се е регистрирал в тях, получава работа.

"Проблемът е как да се активират младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни", отбеляза проф. Луканова.

В рамките на четири месеца от "влизане" в гаранцията 35,9 на сто от младежите са включени в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, в сравнение с 40,3 на сто за ЕС-28.

Гаранцията обхваща 14,3 на сто от младежите, които не са в заетост, образование или обучение /NЕЕTs/ при 37,5 на сто за ЕС. В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, при средноевропейски процент 35,5 на сто.

Според Победа Луканова в първите години на реализация на младежката гаранция акцентът е бил намирането на работа, докато сега целите са по-големи - качествена заетост с възможности за кариерно развитие, здравословни и безопасни условия на труд.

Младежката гаранция провокира реформи в сферата на образованието, превенция на ранното напускане на училище, както и в трудовата медиация, заяви експертът от БАН, цитиран от БТА.

Три години след започването на гаранцията за младежта има 1,6 милиона по-малко безработни младежи в ЕС, почти 900 000 по-малко младежи, които нито работят, нито учат, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що е то? .....НИСКИ ЗАПЛАТИ
139
8
 
12
 
! Отговори
Лазаров преди 6 години
Който не го мързи и не се плаши от работа - винаги има пари в джоба си. Това не съм го казал аз, а някой мнооого преди мен ;)
138
9
 
22
 
! Отговори
Лазаров преди 6 години
Не не съм в сивата икономика осигурявам се на 1400.Занимавам се с организация на събития, външна и вътрешна реклама.4-5 пъти месечно отивам да разтоваря един камион в събота вечер (когато повечето пият) и си прибирам още 400-500 лева в джоба.И каквото излезе друго. Да ще успея с жена, която не е мързеливо мрънкяло.Тези неща не ме притесняват.Не се бутам да карам скъпи коли и да имам айфон, не ходя да пия уиски от 30 за 200 лева в чалготека и за това имам достатъчно. Мога да си правя сметката ;)
137
1
 
21
 
! Отговори
до Лазаров преди 6 години
Браво, че се чувстваш перфектно! С 2деца и жена ще успееш ли ? А в дългосрочен план ?Предполагам, че си в сивата икономика, пенсията след време (изобщо ,ако не фалира държавата дотогава) ще ти стига ли за достоен живот?
136
15
 
8
 
! Отговори
Лазаров преди 6 години
Тъжничък ми се виждаш от живота който водиш. Сълзи ми оная работа за това на колко работиш ти. Работя на две места правя по 1800-2000 лева на месец, все ми е тая какво мислиш, какво правиш и как го правиш. Седи си, мрънкяй си без пари, аз си живея ПЕРФЕКТНО в България. Айде заминавай да тролваш сега, аз отивам да си направя едно кафе, че имам 30 мин сутрешна почика ;)
135
1
 
16
 
! Отговори
Лизаров преди 6 години
До ЛазаровМой в ЕС сме минимално заплаше 9 Е на час ,бегай в Чукотка да философстваш ама там ще ядеш дървото.
134
28
 
17
 
! Отговори
Лазаров преди 6 години
Това са тая ***, която мрънка, че заплатите са малки, но уменията им са никакви. Едната част неграмотни, другата неспособни на нищо. Винаги е виновен някой друг, особено много политиците са им виновни, че не могат нищо. Те чЕкат някой да ги оправи, ама го чЕкат у кварталния Еврофутбол или у кръчмата с другите безперспективни алкохолици. Най-големия тиранин за тях е "Боко", разбират от политика и знаят как да се оправи държавата, а с досег до семки Вуйчо Ваньо, разбират и глобалната политика.
133
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"..младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни"Повечето от тях тролят Нон стоп на компа и развяват руското знаме пред Парламента !
132
0
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 6 години
До До narin 2808Като гледам и на теб здраво ти куца българската граматика:)
131
1
 
33
 
! Отговори
Руди преди 6 години
Телевизия не гледам повече от 2 години. Сам съм си държава в държавата. Никакви скъпи телефони и излишни суетни. Без татоси, без часовници, без скъпи заведения. Така спираш да бъдеш заложник на благополучието и ставаш почитател на здравите нерви и господар на свободното си време. Мързелив съм, а това, че мога да си го позволя, означава, че съм умен. Чакам да се уморите и тогава ще започнем заедно да си подреждаме ***, но засега съм сам и ме е яд, че слугуват много хора
130
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прогледнали и осъзнали се българи,че не са толкова богати,че да спонсорират измислени тарикати,, работодатели" в 1 абдикирала държава
129
0
 
15
 
! Отговори
Антимен преди 6 години
Май сме си все още 16-та република ,само дето цените са като в ЕС ,а заплатите като в Узбеская СССР.Браво другари получва ви се.А по тв-то само некви войснтващи политици свикват съвети а у заплахи световни некви терори африканци Путин Ердоган,казарми Валери -огради филм .Спрете им ЛСД-ито не тия бе.
128
0
 
10
 
! Отговори
Лукавия преди 6 години
Наташа -Победа Наша!
127
1
 
15
 
! Отговори
КАРМА преди 6 години
ромчето инвалид ,което на 3 годинки било взето от французи,във Франция сатана виртуоз на пиано и звезда -тук щеше да е мъртво отдавна...
126
6
 
34
 
! Отговори
Руди преди 6 години
Аз съм на 35, българин с едно дете и в очакване на второ. От 15 години по документи не работя и съм намерил начин да си докарвам средства. Не е кой знае колко - 1300-1500лв. месечно. Идват ми чисто, не плащам данъци, нито осигуровки. Това е моят начин да не ме крадат. Сега съм си у нас, пия кафе и чакам да стане 18 ч. , за да изкарам днешните 70-80 лв. В 19:30ч. парите са ми в джоба. Плащам и на една жена по 15 лв. Дейността не е незаконна, но съм в сивия сектор тотал. Ето така става.
125
1
 
15
 
! Отговори
Бакалавър преди 6 години
Как така за Информатик с Бакалавър от Германски Университет заплата 3500 лева в България а за местните само 1000 лева
124
1
 
16
 
! Отговори
JOBS преди 6 години
Няма никакви Обучения или Квалификации , тоест никаква перспектива за вбъдеще , за развитие не може въобще да говорим направо си е умряла Държава , а Борисов само манипулира българските избиратели , само за пример давам Германия там 1000-ди възможности особенно от техния Арбайтсамт(Бюро по Труда)
123
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи един определен етнос му се плаща, за да се размножава без да учи, но ние като учим и останем без работа или решим да си гледаме децата, моментално се превъщаме в безделници с висше образование.Що е то? Подобни статистики са меко казано садистични, защото смятат хората просто като цифри, зад тях не стоят личности, съдби...Със същият успех можете да приложите тази формула и към добива от едно стопанство,заменете хора с крави или овце и смисълът на текста се запазваНали, проф. Луканова?
122
1
 
27
 
! Отговори
BG преди 6 години
До *** да ....Проблемът е, че над 90% от политиците в България са потомци на членове на ЦК. Комунизмът никога не е напускал българската политика. Затова няма оправия.
121
0
 
29
 
! Отговори
Анна преди 6 години
Тая Победа ли е каква е защо не поработи за 500 лв цял месец да видим тогава ква песен ще запее.Защото в моя град толкова се плаща...и то за 26 работни дни.После що има безработица...