Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?

Това е национален проблем, твърди експерт
30 май 2017 21:12,
228
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Броят на хората в България, които не търсят работа, се увеличава, каза проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която участва във форума "Гаранция за младежта - средносрочен преглед на изпълнението".

По думите й това не е проблем на трудовата администрация, а е национален проблем. Луканова отбеляза, че трябва да се разбере дали тези хора не се припознават като заети и чакат да отидат в големия град или в чужбина, дали са инвалидизирани поради лоши условия на труд.

Анализът на изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България показва, че намалява престоят на младежите за повече от четири месеца в бюрата по труда и, общо взето, който се е регистрирал в тях, получава работа.

"Проблемът е как да се активират младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни", отбеляза проф. Луканова.

В рамките на четири месеца от "влизане" в гаранцията 35,9 на сто от младежите са включени в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, в сравнение с 40,3 на сто за ЕС-28.

Гаранцията обхваща 14,3 на сто от младежите, които не са в заетост, образование или обучение /NЕЕTs/ при 37,5 на сто за ЕС. В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, при средноевропейски процент 35,5 на сто.

Според Победа Луканова в първите години на реализация на младежката гаранция акцентът е бил намирането на работа, докато сега целите са по-големи - качествена заетост с възможности за кариерно развитие, здравословни и безопасни условия на труд.

Младежката гаранция провокира реформи в сферата на образованието, превенция на ранното напускане на училище, както и в трудовата медиация, заяви експертът от БАН, цитиран от БТА.

Три години след започването на гаранцията за младежта има 1,6 милиона по-малко безработни младежи в ЕС, почти 900 000 по-малко младежи, които нито работят, нито учат, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
26
 
! Отговори
1 преди 6 години
А нещо да кажете за възрастовата дискриминация?Всеки търси 20 годишни специалисти с 5г. стаж по специалността!Другите 35, 40, 50 и нагоре години, како да правят?3258
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама и Победа Лука(н)кова има една работа...
118
13
 
6
 
! Отговори
Неграмотен преди 6 години
До 767Много "умни" и "квалифицирани". Не може да попълни елементарен формуляр, но не ще да работи за по-малко от хиляда лева. Толкова му трябвали. Два пъти повече от служителката в бюрото, която го попълва вместо него.
117
4
 
7
 
! Отговори
редактор преди 6 години
заглавието да стане не безработни българи, а безработни "тия, дето ги цензурирате като ги напишем тъмносините"! Ама те работят бе, само че друг вид производство - произвеждат деца!хахаахаа
116
3
 
45
 
! Отговори
767 преди 6 години
Това са умни българи отказващи да работят за жълти стотинки,бравооооо
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не прехвърляйте вината от болната глава на здравата - това е проблем не на нацията , а на Държавата . Какво стана с онзи текст от Конституцията "Всеки български гражданин е длъжен ......... , да работи за благоденствието на нацията " . Само българските граждани , работещи в чужбина , отговарят на това изискване на Основния Закон .
114
1
 
20
 
! Отговори
накратко преди 6 години
плужеците в БАН взимат пари, за да ни изкарат мързелива нация! А сега кажете беше ли прав Дянков????А???
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко скоро ще се вдигнат и цени и заплати :)
112
0
 
46
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Търсят си разбира се ! Но платена а не безплатна . Трудът е стока , която работещия предлага на пазара ! Просто в България няма купувач за тази стока ! Тези които тук се наричат "работодатели " не искат разходи , представят си дейността си само като приходи ! Представят си работещите като военно пленници които да работят за без пари и при това държавата да храни ! Смях вижте какво става по морето !Цените на услугите са като в най-скъпите курорти по света. А представените услуги са , Африкански
111
0
 
28
 
! Отговори
Фанта лимон преди 6 години
Победа Луканова?Тая неква шумкаджийка- дедо и я кръстил "победа" да му дадат телевизор от партията без да чака 5 години ред.И ся ши мъ навива да и бачкаме за 300Е на месец а на час полет дават 2000Е аре нема нужда.
110
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарна икономика брат, плащаш получаваш, не плащаш духаш супата.
109
1
 
20
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Кога съм у дома немам приходи -але си немам и разходи.
108
0
 
56
 
! Отговори
Алоо "професорк преди 6 години
Принципа на скачените съдове знаете ли го ?За да има някой скъпи коли, палати за хиляди евро и лукс почивки - това са парите на някой друг - ниски заплати,източване на данъци,проекти и програми.
107
1
 
36
 
! Отговори
професор от бан ! преди 6 години
"каза проф победа от бан" -Я да каже тя какво "работи" и с какво е допринесла та харчи парите на обществото. -то лесно така ч чантата може и до 95г .Алчен е българина това е проблема - парите по програми за младежка заетост отиват в частен джоб ,чорбаджиите краднат,трупат ,мамят и искат хората да им Работят за 400лв,Бягайте докле сте млади -тук оправия Няма!
106
0
 
60
 
! Отговори
wtf преди 6 години
Бях на борсата. Изкарах курс предлаган от тях, след което ми предложиха работа. На час и половина път от нас, в едната посока с две превозни средства, 6 дневна работна седмица и минимална работна заплата. Ако трябва да имам 8 часа за сън, ми остават 2 часа, за семейството. Как да не приеме човек, такава оферта :)
105
0
 
48
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Помните ли чорбаджи Нено от ,,Мамино детенце,,? Ако можеше аргатите да не почиват...Да не ги храня... Да не им плащам... А ? Помните ли ? Смятате ли,че нещо се е променило ?!
104
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що да си търсят !!!Мама слугува в Италия или Гърция...
103
2
 
34
 
! Отговори
маке преди 6 години
с тия заплати ми е по евтино да си кръкам дома
102
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде да работят само за пазачи и охрана има място едно време хората работеха в заводи сега пазят магазини молове то това е икономиката друго няма
101
3
 
31
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
460лв минимална или 360 чисто им стига на българина.