Децата ни вкъщи: Но дали са на сигурно място в интернет?

Специалисти по киберсигурност съветват родители в столично училище
30 май 2017 19:41, Красимир Ангелов
4

Как един пост във Facebook се превръща в ритник в класната стая? Кога емоциите зад монитора ескалират в юмруци? Специалисти по киберсигурност и компютърни експерти влизат в столичното 119-то училище. Те ще работят с учениците от шести клас и с родителите им, за да разберат как безопасно да ползват мрежата.

Добре дошли в час по "Дигитални уроци". На черната дъска застават специалист по киберсигурност, автор на компютърна игра и психолог! А на чиновете сядат не ученици, а родителите им:

"Съвременните родители са от тези поколения, които са израснали без достъп до този тип комуникации", обяснява Цветелина Йорданова, клиничен психолог.

А съвременните деца растат паралелно в два типа комуникация - реална и виртуална. Докато се изграждат като личности, формират и интернет-профилите си.

"Навсякъде - в класните стаи, в коридора, заради липсата на авторитет във възрастния, опитваме да контролираме с камерите и контрол над децата", посочва Йорданова. Но в интернет контролът си остава под въпрос:

"Родителите подценяват – той си е вкъщи и е на сигурно. Но това е подвеждаща сигурност – не знаят с кой, какво си говорят и какво могат да направят", заяви пред камерата на телевизия Bulgaria On Air Доброслав Димитров, автор на компютърна игра.

В часа по "Дигитални уроци" родителите ще разберат кои са рисковете пред децата им и кога игрите и контактите в мрежата се превръщат в опасни срещи. Първите знаци за това често са промени в поведението.

А децата пък ще знаят как да защитят себе си и личните си данни, как да различават анонимните потребители и фалшивата информация в мрежата

След "Училището за родители",  през обучение ще преминат и шестокласниците от столичното 119-то училище.

Още вижте е репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
Както казват сърбите ;"Кога са си у дома немам приходи ,але си немам и разходи".Средната заплата извън Софето е 860лв.от тях 400лв са ти разходи за път храна ,дрехи,кафета ,цигари,парфюми - само задето си на работа.Е за 460 лв за кво да им работим братче.Ходим 6 месеца в ЕС събирам 4-5 хилки евра и си лежим после 7-8 месеца у дома.
3
0
 
2
 
! Отговори
Z преди 6 години
Да лишиш децата си от компютри е лоша идея! Вярно е че трябва да спортуват и да играят навън, обаче и компютрите са им необходими. Трябва да има баланс.В близко бъдеще хората без значителни компютърни умения ще имат много малък шанс да си намерят добра работа.Информационните технологии и програмирането трябва да станат задължителен предмет за изучаване в училище. Наравно с математиката, физиката, химията и биологията.Програмирането страхотно развива логическото и креативното мислене.
2
0
 
2
 
! Отговори
Pimmel преди 6 години
До АнонименНапълно те подкрепям и ти пожелавам успех с това, ама ще видиш като всичките им приятели и познати имат компютри и конзоли, а те нямат. Какви рев и тръшкане ще настанат...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасението за децата е да им се спре интернета. Повече часове по физкултурно възпитание за да изразходват енергия. Децата са създадени за да играят навън на двора а не вътре пред компа. Имам две деца и никога няма да им дам компютър. Компютърът е създаден за съвсем други цели не е за деца. А това че някои си изкарват милиарди покрай децата това си е за негова сметка. Призовавам всички продители да направят като мен тогава ще има здрави деца и спокойни родители!