Кой избра делегацията ни при папата? Ватиканът срещу Радев

Папският нунций опроверга президентската администрация за състава
Обновена: 30 май 2017 14:07 | 30 май 2017 14:07,
62
Кой избра делегацията ни при папата? Ватиканът срещу Радев
Снимка: Facebook

Съставът на българската делегация във Ватикана стана повод за задочно противопоставяне между администрацията на президента Румен Радев и папския нунций в София.

Монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари обяви, че не Ватиканът решава кой да е в държавните делегации, приети от папата.

По-рано от администрацията на Румен Радев пък обясниха, че именно от Ватикана са поискали в българската делегация да има само светски лица.

Още по темата

За напрежението стана ясно от изявление на Западноевропейския митрополит Антоний в профила му във Facebook.

Днес той се е срещнал с папския нунций, а преди дни именно той повдигна въпроса за липсата на духовни лица в делегацията ни във Ватикана.

Румен Радев бе на аудиенция при папата на 26 май, а в делегацията с него бяха съпругата му Десислава, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, зам.-шефът на парламента Веселин Марешки, министърът на културата Боил Банов, актьорите Цветана Манева, Мариус Донкин, ректори на висши училища и др.

"Сред въпросите, които обсъждахме, беше и този за отсъствието на духовници – православни и католически в делегацията, срещнала се с папа Франциск на 26 май по повод Деня на славянската писменост и култура.

От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо", написа днес в профила си Дядо Антоний.

Той напомня, че Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква има дългогодишни добри отношения на уважение и сътрудничество с Римокатолическата църква, които се основават на честност, откритост и добронамерен диалог.

"Смея да се надявам, че добрите отношения между БПЦ и президентската институция няма да пострадат от този инцидент и през следващата година представители на държавата и църквата заедно ще участват в срещата с папата в Рим по случай деня на нашата писменост и култура", допълва митрополитът.

Той изткъва и че единството на църковната и държавна власт в отбелязването на 24 май не е формален протокол, но изпраща важно послание за това как разбираме делото на светите Братя и дали наистина сме техни наследници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 6 години
До АнонименПо-тъпо парче от Радев - няма. И никога няма да научи и най-елементарните протоколни правила, защото трябва да има поне елементарна куртура, а той няма. Простащината им с първата дама няма граници. Да не говорим за всяка лъжа, която бълва. Още от предизборната си кампания. След това излъга народа, че е против споразумението с Канада, без да се замисли тъпака, че документа, където се е подписал е обнародван на сайта на Европеския съвет в малките часове на същия ден.
53
0
 
5
 
! Отговори
нн преди 6 години
Гаф. Това е истината. Не поканили свещеници и се оправдават. Грешка. Да не им дойде на акъла, абсурдно мислене. Дори и при соца нямаше такива работи. Не може да се каже на черното бяло.
52
0
 
0
 
! Отговори
до Дъ преди 6 години
А ти в качеството на какъв раздаваш определения? ДГД
51
3
 
1
 
! Отговори
д преди 6 години
Боже и за това ли се скарахме ? А ,че няма християни по нашите земи ,а Църквата е фасадна никой не казва.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА СНИМКАТА - АНТОНИЙ И КЛЕОПАТРА
49
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е президент на България следващите 5, а може би и 10 г. , каквито пишещи тук злобари никога няма да бъдат.Това ги яде отвътре, но какво да се прави.
48
2
 
9
 
! Отговори
gadev преди 6 години
Как кой ? другарката *** разбира се ! Тоя чехлю не смее и гъ.за да си обърше сам.
47
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек дори няма достойнство да си признае гафовете. Какви трябва да са ни очакванията от такъв човек? Надежда тука всяка оставете. Не мога да повярвам колко ниско сме паднали като нация, щом имаме такъв президент.
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление и свещениците ни както и управляващите, за нищо не стават.
45
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
...с него бяха съпругата му Десислава, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, зам.-шефът на парламента Веселин Марешки, министърът на културата Боил Банов...Метри под дъното сме вече и тинята я минахме...
44
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че Деса е била на приема, като го е държала за ръката през цялото време.
43
9
 
15
 
! Отговори
Кво се чудим?! преди 6 години
Селя.нинът президент!
42
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пука ми че ми дреме за папата и за соц президента!
41
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От католическите педофили акъл не щем.
40
4
 
14
 
! Отговори
скатче преди 6 години
Митрополитът пишел в профила си...вече няма диалози, а само монолози. Вероятно се смята, че е достатъчно някой нещо да каже в профила си и готово. Профилът на дядо митрополит срещу думата на Президента - това е изборът за преценка на ситуацията .А по вайбъра какво са си казали ?
39
7
 
19
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Папата да не е Господ.
38
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При толкова много съветници Хвърчилков отново с голям гаф!
37
14
 
19
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Държавен глава отива при друг такъв,за чий трябва и килимявка да му се вре.
36
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26е добре сме се представили ... с Марешки и Каракачанката :)пропуснал си най-важната - Деса-поетеса :) На всяко гърне мерудия.
35
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента? Явно "неистината", широко употребявана през соцтоталитарния режим властва там: спомням си как делегациите за Ватикана около 1980г включваха преподаватели по МАРКСИЗЪМ-ЛЕНИНИЗЪМ...???.. Отиваха на екскурзия, след това с присмех говореха... Така беше, млади хора..Затова не обичаме този натрапен ни безчовечен режим 1944-1989.Погубени животи на интелигентни хора, България остана НАЗАД в развитието си за 45 години: без соцрежима щяхме да бъдем ПОНЕ като Португалия и повече...