Сесилия Атиас: Българските медици ми дължат живота си!

Свободата си дължа на Господ и на хилядите българи, каза Кристиана
Обновена: 31 май 2017 07:04 | 30 май 2017 20:08,
112
Сесилия Атиас: Българските медици ми дължат живота си!
Снимка: архив Булфото

Тези шестима медици ми дължат живота си! Това обяви бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас, доскоро Саркози, по адрес на българите, прекарали 8 години в либийски затвор. Те бяха несправедливо обвинени, че са заразили повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН в болница в Бенгази.

Съпругата на френския експрезидент Никола Саркози бе основно действащо лице в разрешаването на драмата, която приключи в нощта на 23 срещу 24 юли 2007 години. Именно тя съпровождаше шестима изстрадали медици при първите им стъпки на българска земя.

Още по темата

10 години по-късно БНТ повдига завесата над политическите преговори и международни афери, довели до освобождаването на медиците. Документалният филм "Сделката за свободата" търси неразказаните досега подробности около развръзката на тази най-тежка в новата история на България заложническа драма.

"Това, че спасих шест живота за мен е най-важното нещо от моето съществуване", казва Сесилия Атиас във филма, който държавната медия ще излъчи утре вечерта.

"Въпреки че после всичко беше критикувано и отречено, това ми е абсолютно безразлично, защото аз зная истината. Аз бях там, а те не бяха, знам точно какво се случи. И мога да ви уверя, че тези шестима медици ми дължат живота си. Настина. Така че ако аз съм на тази земя само заради това, не съм живяла напразно", допълва Сесилия.

"Моята свобода я дължа на Господ на първо място. На второ място – на молитвата на хилядите българи по света, които са се молили да се пребирем", казва на свой ред Кристиана Вълчева, една от медицинските сестри, прекарали 8 години от живота си в ужаса на затвора в Либия.

Съпругът й д-р Здравко Георгиев също допълва от спомените си:"Никой не може да си представи какво страхотно удоволствие е сам да си отваряш вратата. Това сам да си отваряш вратата е нещо незаменимо".

За ролята на българската държава в преговорите разказват тогавашния президент Георги първанов, бившият външен министър Соломон Паси, бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров, журналистът Георги Милков и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенчо, къде видя да обвинявам Бога? Мога ли да обвинявам или да благодаря на нещо или на някого когото го няма? Ти ми отговори на въпроса за логическото противоречие.
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като Господ и пресветата му майка са ги освободили, то те същите са им пратили и това изпитание. Тогава какъв е смисълът да го молят да си променя изпитанието което им е изпратил. Излиза, че са недоволни от това което Бог и пресветата му майка са им отредили и в същото време са му благодарни. Нека Пенчо да разясни този логически конфликт.
37
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските медици дължат живота си на Бога и Пречистата Божията Майка и Дева Мария ...Ами тогава защо искаха компенсации и обезщетения от държавата ами не се помолиха на Господ и пресветата му майка да им напълни банковите сметки?
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само ще кажа жалко, че убиха Кадафи. Каквото и да е правел там като диктатор няма никакво значение защото не ме интересуват араби и африканци и не им съчувствам. Виждаме какви диваци са. Убиват, изнасилват, бият безмилостни са. Но американците решиха да внасят и при арабите демокрация и сега виждаме резултата на онези *** от САЩ. Всичките араби и африканци искат бели жени и да живеят в Европа на гърба на данъкоплатците в Европа. Надявам се този ад скоро да свърши.
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Размениха ги за сделка за френско оръжие, самолети и много пари. И връщане на Мекграхи в Либия.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ти пратим завряния зет да те убеди, че нищо не ти дължат. Той е убеден, че те са виновни и до ден днешен не знам очерненият да се е извинил!
33
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимо че това беше политическа сделка между ЕС и Либия и преди всичко Франция и Либия, Сесилия беше посланикът и преговарящият и тя свърши блестящо задачата си. А тази Кристияна би трябвало да замълчи, щом не може едно "благодаря" да каже. Прости хора, неблагодарни. Между другото Надежда Михайлова/Нейнски/ в качеството си на външен министър тогава , не свърши нищо. Изключителна некадърна и безхаберна.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадафи ги затвори защото седесарите ликвидираха Живков.
31
6
 
22
 
! Отговори
Кирилов преди 6 години
Размина им се много леко. Ако бяха направели тези гнусотии в САЩ или щяха да им дадат доживотен затвор или щяха да ги имат смъртна присъда. Но Муамар Кадафи беше човек и се смили над тях.Още нещо си спомням, че Кадафи беше казал, че той държи арабските орди да не тръгнат из Европа и, че той ги контролира там. Беше поискал от САЩ и Европа 5 милиарда долара за да има спокойствие в Европа, а те му казаха твърдо не. След неговото убийство Европа се напълни с араби. Колко беше прав Кадафи.
30
5
 
17
 
! Отговори
Иван Костов преди 6 години
Ами ако са виновни?
29
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не е ли талибанска държава Либия?Вождът дето въздишате че го свитнаха е чукал 6-7 годишни деца (момиченца ако тва ви успокоява не е бил гей) и после ги е убивал от бой за удоволствие.Има документален филм с разни приближени охранители на тогавашният режим който сега пеят срещу парички и амнистия.Тва ли ви харесва някакъв дърт извратен козел на който му пръснаха афро-арабският коптор?Единствената грешка е че сега милозливо приемат либийските отпадъци под формата на бежанци.И тва ще свърши.
28
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** те тия хора луди ли са?Да ходят да лекуват болните от спин и проказа талибани ?Иначе браво на женицата която им е спасила задниците.По-принцип е достатъчно самоубийствена идея да им ходиш в държавата камо ли да те обвинят в някакво престъпление.В ония държави спинът е като хрема и на всички беше ясно,че обвиненията са скалъпени.
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 е описал всичко, за съжаление с латнски букви.Повечето от обвиненията са отговаряли на истината.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен 25 преди 6 години
До Анонимен 26Извинявай за грубостта, разбирам те!
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАМИНАЛИ ОТ ДЪРЖАВНА РУСКОБЪЛГАРСКА ФИРМА В ЛИБИЯАМА ТАЯ ФИРМА СЕ ОТРЪПНА ОТ ТЯХ /НО СИ ПРИБРА ПЕЧАЛБАТА/ И ДУХНА В БОЛШАЯ И МАГУЧАЯ.И СЕГА И ПРЕДИ РАЗРЕШЕНИЕ В ЧУЖБИНА СТАВА С КВОТИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ТЯ ПРИБИРА 70% ЗА ДА ХРАНИ п. А разитите от държавната ясла.
24
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия които ги оставиха на вълците са за затвор.
23
8
 
8
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Дали наистина са заразени децата и може ли Либия да ги зарази заради един заем които ни дължаха? Пропиляха ли живота на децата?
22
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vinovni byaha
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Razbiram te,no niamam kirilica vunka sum.Izvinete za latineca!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Пиши на български бе неразумний, каква е тая шльокавица?