Сесилия Атиас: Българските медици ми дължат живота си!

Свободата си дължа на Господ и на хилядите българи, каза Кристиана
Обновена: 31 май 2017 07:04 | 30 май 2017 20:08,
112
Сесилия Атиас: Българските медици ми дължат живота си!
Снимка: архив Булфото

Тези шестима медици ми дължат живота си! Това обяви бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас, доскоро Саркози, по адрес на българите, прекарали 8 години в либийски затвор. Те бяха несправедливо обвинени, че са заразили повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН в болница в Бенгази.

Съпругата на френския експрезидент Никола Саркози бе основно действащо лице в разрешаването на драмата, която приключи в нощта на 23 срещу 24 юли 2007 години. Именно тя съпровождаше шестима изстрадали медици при първите им стъпки на българска земя.

Още по темата

10 години по-късно БНТ повдига завесата над политическите преговори и международни афери, довели до освобождаването на медиците. Документалният филм "Сделката за свободата" търси неразказаните досега подробности около развръзката на тази най-тежка в новата история на България заложническа драма.

"Това, че спасих шест живота за мен е най-важното нещо от моето съществуване", казва Сесилия Атиас във филма, който държавната медия ще излъчи утре вечерта.

"Въпреки че после всичко беше критикувано и отречено, това ми е абсолютно безразлично, защото аз зная истината. Аз бях там, а те не бяха, знам точно какво се случи. И мога да ви уверя, че тези шестима медици ми дължат живота си. Настина. Така че ако аз съм на тази земя само заради това, не съм живяла напразно", допълва Сесилия.

"Моята свобода я дължа на Господ на първо място. На второ място – на молитвата на хилядите българи по света, които са се молили да се пребирем", казва на свой ред Кристиана Вълчева, една от медицинските сестри, прекарали 8 години от живота си в ужаса на затвора в Либия.

Съпругът й д-р Здравко Георгиев също допълва от спомените си:"Никой не може да си представи какво страхотно удоволствие е сам да си отваряш вратата. Това сам да си отваряш вратата е нещо незаменимо".

За ролята на българската държава в преговорите разказват тогавашния президент Георги първанов, бившият външен министър Соломон Паси, бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров, журналистът Георги Милков и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Помогна Сесилия но най много помогна това че България опрости дългът на Либия към България това реши проблема парите от които се отказахме.Поляците още в началото изтеглиха техните сестри но нашите политици не искаха да се срещнат с кадафи да угодят на запада работата стана лоша.
18
13
 
15
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Децата може да са заразени, но не БЪЛГАРИТЕ СА ВИНОВНИ а са били на неподходящото място и време и са си избърсали ръцете с тях.
17
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Purvo e imalo dalavera s varene na rakiya,posle trugnala dalavera s kruvni banki,razvrat totalen e bilo i dalavera,tova niama da kajat nikoga,no osnovata za problemite im sa ot tam.Taka e trugnalo i zarazyavaneto na nad 300 deca ot dalaverata,shemata za gnusna pechalba,burza,nechestna i platiha,no i tamoshni 300 deca sushto platiha.Greshkata beshe na Nadejda che ne gi izkara svetkavichno,niama go v bg politik da reagira vednaga..niama go
16
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези неблагодарници дори си направиха устата за някакви парични компенсации....като видяха ,че тук няма да ги огрее уж от либийците щяха да искат -ама закономерно на либийците им беше през оная работа за техните претенции ! Да благодарят ,че изобщо са живи !!
15
8
 
15
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
За съжаление нямаме политици.. само меки китки които за благото на другите предадоха нас.
14
3
 
36
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Муамар Кадафи - ,,Ако не бяха от страната на моя приятел Тодор Живков, никога нямаше да ги пусна живи!''. Факт!
13
6
 
14
 
! Отговори
Малийййй, преди 6 години
До АнонименРусия можеше без проблеми да ги освободи,Тогава щеше да ги изкараш руски шпионки и щеше да протестираш срещу освобождението им *** ко.
12
9
 
31
 
! Отговори
А тате каза, преди 6 години
че мъките си дължат на тогавашния министър на външните работи, Надежда Михайлова-Нейнски. Тя е най-некадърния министър, политик, човек на България.
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕС искаше, можеше да измъкне тези хора много, много по-рано! В Европа имаше достатъчно много политици, които да натиснат Кадафи и на които той не можеше да откаже! Проблема е че на никой реално не му е пукало за тях, а европейските политици са си гледали своите егоистични интереси! Помните ли наш Гоце как бързо - бързо пусна един английски футболен хулиган??? Можеше ли да откаже? КАТЕГОРИЧНО НЕ! По същия начин и Кадафи щеше да ги пусне, ама нямаше кой да го натисне
10
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишеш пълни лъжи. Как не те е срам!Затова ли Иван Костов каза: "Ами ако са виновни?"....Именно, за да успее планът обществото трябваше да повярва, че са виновни.Чак тогава можеше да има сделка членство срещу свобода.Мисли!!!!
9
11
 
23
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
А от къде знаете, че са били "несправедливо обвинени"?Ами ако наистина са били виновни? Ами ако са направили това, което се говореше?Защо са били арестувани над 30 души, и в последствие - само нашите "невинни" са оставени в затвора?На тая *** господ и бил помогнал.... какъв господ ***?Няма господ! Помогна ти Саркози и хората с нея! Господ и молитвите и били помогнали....
8
5
 
14
 
! Отговори
више опщество преди 6 години
Помните ли как тогава родните ,,водещи медии'' изпаднаха не в достойна благодарност, а в тотално раболепие и слугинаж, постоянно повтаряха ,,Господин Саркози и неговата мила съпруга, г-н Саркози и неговата прелестна първа дама.....'''?! Не мина 1 месец от тезй евхаристични лигавения и мосю Саркози натири милата съпруга и отиде да се снима с 3 глави по високата от него Тарла Бруни!
7
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой реално спасил др човешки живот не би се изказал така....тази наглост и чуство за собственост, примесено с "всички са ми длъжни" май не са характерни само за бг мутрите
6
11
 
16
 
! Отговори
До лъжец 8: преди 6 години
Целият този цирк беше режисиран. България водеше преговори за членство в ЕС. Муамар беше руска ***. Братушките не само не помогнаха, но и искаха да изтъргуват свободата им срещу членството ни. Не им се получи за щастие. =====Пишеш пълни лъжи. Как не те е срам!Затова ли Иван Костов каза: "Ами ако са виновни?"
5
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият този цирк беше режисиран. България водеше преговори за членство в ЕС. Муамар беше руска ***. Братушките не само не помогнаха, но и искаха да изтъргуват свободата им срещу членството ни. Не им се получи за щастие.
4
6
 
30
 
! Отговори
Каква е исината? преди 6 години
Мина толкова много време и нямаше дори и едно българско издание да напише изцяло истината за това, което се е случило в Либия.Някой да напише, че в Африка е имало чер пазар на евтина кръв (вероятно заразена със СПИН), с която кръв се е правил бизнес сред някои медици в Либия. Кои са те, и замесени ли са нашите сестрички. Става въпрос не за атентати, а за гаден мръсен бизнес.Проституирали ли са нашите сестрички там?
3
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Моята свобода я дължа на Господ на първо място. На второ място на молитвата на хилядите българи по света, които са се молили да се пребирем", казва на свой ред Кристиана Вълчева, една от медицинските сестри, прекарали 8 години от живота си в ужаса на затвора в Либия.....Ако разчиташе само на Господ и на молитвите към него още щеше да си в затвора.Кажи поне благодаря на хората които реално направиха нещо за да си на свобода.
2
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си...бяха гримирани със прически и хич не им личеше ,че са били в "затвор",че са били"изтезавани",въобще нямаха вид на изтормозени хора!?
1
33
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Сесилио, направи добро и го хвърли зад гърба си! Френска...Ти без нищо не си помогнала, взела си си това, което е било нужно.