Сесилия Атиас: Българските медици ми дължат живота си!

Свободата си дължа на Господ и на хилядите българи, каза Кристиана
Обновена: 31 май 2017 07:04 | 30 май 2017 20:08,
112
Сесилия Атиас: Българските медици ми дължат живота си!
Снимка: архив Булфото

Тези шестима медици ми дължат живота си! Това обяви бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас, доскоро Саркози, по адрес на българите, прекарали 8 години в либийски затвор. Те бяха несправедливо обвинени, че са заразили повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН в болница в Бенгази.

Съпругата на френския експрезидент Никола Саркози бе основно действащо лице в разрешаването на драмата, която приключи в нощта на 23 срещу 24 юли 2007 години. Именно тя съпровождаше шестима изстрадали медици при първите им стъпки на българска земя.

Още по темата

10 години по-късно БНТ повдига завесата над политическите преговори и международни афери, довели до освобождаването на медиците. Документалният филм "Сделката за свободата" търси неразказаните досега подробности около развръзката на тази най-тежка в новата история на България заложническа драма.

"Това, че спасих шест живота за мен е най-важното нещо от моето съществуване", казва Сесилия Атиас във филма, който държавната медия ще излъчи утре вечерта.

"Въпреки че после всичко беше критикувано и отречено, това ми е абсолютно безразлично, защото аз зная истината. Аз бях там, а те не бяха, знам точно какво се случи. И мога да ви уверя, че тези шестима медици ми дължат живота си. Настина. Така че ако аз съм на тази земя само заради това, не съм живяла напразно", допълва Сесилия.

"Моята свобода я дължа на Господ на първо място. На второ място – на молитвата на хилядите българи по света, които са се молили да се пребирем", казва на свой ред Кристиана Вълчева, една от медицинските сестри, прекарали 8 години от живота си в ужаса на затвора в Либия.

Съпругът й д-р Здравко Георгиев също допълва от спомените си:"Никой не може да си представи какво страхотно удоволствие е сам да си отваряш вратата. Това сам да си отваряш вратата е нещо незаменимо".

За ролята на българската държава в преговорите разказват тогавашния президент Георги първанов, бившият външен министър Соломон Паси, бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров, журналистът Георги Милков и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
3
 
! Отговори
asas преди 6 години
sasasa1
58
1
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Никога няма да изле истината както за покушението срещу папата , така и за Либийската афера.
57
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо казваш, че България е вечно не признателна?!?! Важното е медиците да са признателни за помощта на Сесилия! За освобождението на България от турско робство мога да изразя признателност към хората жертвали живота си на бойното поле, сред които руснаци, финландци, български опълченци! Но на днешна Русия като институционален елемент, не дължим нищо. За това имаме и паметници, пред които да почитаме хората дали живота си за да имаме свобода днес! На останалите, наши или техни не дължим нищо!
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не е лъжа, така си беше!
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТакова мадо като теб!
54
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Какъв изобщо международен престиж и влияние е имала лично тя, освен като жена на мъжа си?! Тя беше просто едно лице, което изтипосаха накрая и обра лаврите. Хубаво, помогнала е, чест и почитание, но изхвърлянията й са грозни. По случая са работили куп хора, дипломати, разузнавания, но същественият елемент на сделката е, че ОПРОСТИХМЕ либийския дълг към БГ. КОЛОСАЛНА СУМА, платена на терориста и изнудвач Кадафи от бедния български народ.
53
9
 
11
 
! Отговори
Освободителката преди 6 години
Българина е вечно непризнателен.!!!500 години,седял под робство,дори наум неим дошло да се освобождават от теранията,дошли някакви Руснаци да ги освобождават.......Французите освободиха нашите медици,те пак непрезнателни....Българска му работа.
52
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
важното, че жената ги докара, а как и по какъв начин е успяла си е нейна работа. така че, и да злобеете, никой нашенец не успя. така че... майка Тереза ли е, що ли, не е важно.
51
5
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ако не беше Сесилия Саркози и френската сделка за оръжие с Либия, като едното нищо медиците ни щяха да виснат на въжето. В това изобщо не се съмнявам.Колкото до Бог, на него понякога му трябват хора, за да изпълнят молбите в молитвите!
50
8
 
25
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Моля, публикувайте снимката на богомолката Кристиана полугола между двама араби. Българин благодарен? Невъзможно е, приличаме на евреите.
49
9
 
20
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Тези които са работили в Либия по онова време много добре знаят с какво се занимаваха Българските медицинсли сестри - подаваха алкохол и проституираха !Има още живи хора които са го виждали това с очите си второ: доста гозно звучи: "ако не бях аз до сега да са мъртви" това най-вероятно е лъжа която Сороската пропаганда ни я пробутва за да ни създаде илюзията колко много е направил западът за нас
48
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи според мен, 1. тя не бива така да се изказва сякаш 100% тя е помогнала, било е колективно усилие на няколко хора. 2. Онази дето говори, че бог и молитвите помогнали - да вземе да не говори глупости, щото ако беше с молитви не 8, още 80 години щеше да си кисне в затвора. Айде, моля тея молитвени изпълнения на някой друг да ги пробутва.Аз ако съм лекар и заедно с екипа ми спасим човешки живот, и оня почне да ми бръщолеви, че молитвите и бог са го спасили - ще му шибна един зад врата ...
47
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Последно обобщение:Твърдо вярвам,че медиците ни(въпреки някои закононарушения с битов характер) не са били причина за смъртта на деца!Най-малкото защото са повече професионалисти от другата пап.лач,която работи там,а и заговорите(сложна организация) не са в стила на българите.Нали знаете-"Трима българи-чета с предател",т.е. не става....
46
22
 
11
 
! Отговори
PP преди 6 години
Медицинските сестри в затвора в Либия си признаха, че някакъв Джон им дал по 800$ да заразят децата. За мен те не са невинни, а терористи, серийни наемни убийци. Аз такива щях веднага да им отсеча главата. Само си помислете, между тези 500 деца колко момичета е имало и каква огромна демографска загуба е това за либийския народ.
45
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази дължала спасението си на бог и на молитвите.По-голяма малоумщина не бях чел.Ами другият път тогава не чакай държавата да ти помага нито пък който и да е.Човек трябва да може да каже едно простичко "благодаря"
44
6
 
27
 
! Отговори
Chivars Pantev преди 6 години
МИЛА КРИСТИЯНА, АКО НЕ БЕШЕ ПО ВОЛЯТА НА ТАЗИ СИЛНА ЖЕНА НА ИМЕ СЕСИЛИЯ САРКОЗИ ДО СЕГА ТВОИТЕ БЛИЗКИ ЩЯХА ДА СА ТЕ ЗАБРАВИЛИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕЯ ВИЕ ХВАНАХТЕ ГОСПОДА ЗА ШУШЛЕКА, А СЕГА И ПРИЗНАНИЕ НЯМАТЕ НЕЩАСТНИ МЕРЗАВКИ.
43
7
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До ФактПродължениеБългарите в Либия може да са правили незаконни неща(варене на ракия,платен се.кс и дребна контрабанда,но такива заговори-НЕ!Просто защото не ни е в кръвта!Пределно ясно е,че Кадафи очакваше сделка!Обаче нашите мал.о.у.мници във Външно просто не са дорасли за това!И трябваше от Франция да ни свършат работата(със съответните ползи за тях)!Изобщо-жалка работа....
42
6
 
19
 
! Отговори
***** преди 6 години
Странно как медиците ни си промениха мнението. Много добре си спомням как кацнаха със самолета и сестрите благодаряха на Сесилия Саркози , че ги е спасила. Знаеше се, че тя е пракарала ужасни и несигурни часове с Кадафи , да го убеждава . Тази Кристияна никак не е невинна , а сега се оказва , че е и неблагодарна.
41
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Историята с медиците в Либия има нещо общо със скандала с Азбуката,та и с много други такива случаи!А общото е,че ВСИЧКИ управляващи се държат като ликвидационен съвет на ТКЗС-грабят и бягат,а народът просто гледа да избяга!Е няма как да има бъдеще такава държава!Какво друго може да са получи,когато посланикът пет пари не дава какво се случва със съгражданите му,а мин.председателят(Костов) казва:"Може да са виновни".То може и да има някаква вина,ама поляците и филипинците си изтеглиха хората!
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"След като Господ и пресветата му майка са ги освободили, то те същите са им пратили и това изпитание. Тогава какъв е смисълът да го молят да си променя изпитанието което им е изпратил. Излиза, че са недоволни от това което Бог и пресветата му майка са им отредили и в същото време са му благодарни. Нека Пенчо да разясни този логически конфликт."...Пенчо, отговори на човека каквото те пита!Иначе звучиш като изкукуригал религиозен фанатик.