За да няма отлив, Каракачанов иска ръст на заплатите в МО

Парите в бюджета не стигат за нова техника за Сухопътните войски
50
За да няма отлив, Каракачанов иска ръст на заплатите в МО
Снимка: архив, БулФото

Сегашното ниво на разходите за личен състав не позволява попълването му и спирането на отлива от военната професия. Това е заявил военният министър Красимир Каракачанов на заседанието на КСНС при президента Румен Радев, на което бяха обсъдени рисковете и заплахите за националната сигурност.

Некомплекта във въоръжените сили е над 20%.

Още по темата

"Необходимо е да се вземат спешни мерки за предотвратяване на очертаващия се кадрови дефицит и риск от загуба на способности, като се актуализират заплатите на военнослужещите и се подобри системата за кариерно развитие", е казал министърът, цитиран от пресцентъра на МО.

По думите му общо предизвикателство към всички ведомства от системата за национална сигурност остават недостатъчното финансиране, недостигът на кадри и технологичното изоставане.

"Променената среда на сигурност поставя все по-високи изисквания към въоръжените сили като основен инструмент на отбранителната политика. Същевременно обаче недостатъчното ресурсно осигуряване поставя въоръжените сили в изключително тежко положение да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната с много затруднения и повишен риск", е изтъкнал Каракачанов.

Той е посочил, че страната ни все още остава далеч от реализацията на целта за разходване на 2% от БВП за отбрана и е призовал да се постигне траен политически консенсус по въпроса. За 2017 г. заложените в бюджета разходи в сектора представляват 1.52% от БВП. Този процент обаче включва и предвидените за 2017 г. допълнителни целеви разходи от централния бюджет за реализирането на двата големи инвестиционни проекта – финансови средства, които могат да бъдат отпуснати и усвоени само при стартирането им, разяснил министърът на отбраната.

Отпуснатите в бюджета капиталови разходи не позволяват придобиването на необходимата нова модерна техника за Сухопътните войски. "Всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите", е заявил още Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Не пиши на шлъокавица бе *** ! първо научи родният си език и после давай мнение .....
22
1
 
37
 
! Отговори
службар преди 6 години
До меннието,Да ги намалят! Тогава едва ли ще остане някой да работи в армията, с изключение на "хибридите" и разни местни, дето си имат собствени жилища(не ипотеки) и такива дето служат по родния си край!Ти наясно ли си изобщо каква материална отговорност носят доста хора в армията?Средната заплата в страната е вече около 1000лв. Млад офицер в армията почва със същата сума! Да не мислиш, че е лесно да си се пренесал на 300-500 километра от родния си край и всичко да ти е на магазина!
21
2
 
36
 
! Отговори
КАРА преди 6 години
ТЪРПИ НАРОДЕ ТИ ИМАШ СТАЖ 500 ГОДИНИ
20
0
 
32
 
! Отговори
един там преди 6 години
До мнение,Ти някакъв вид работодател в частния бизнес ли се явяваш?
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на тия дето им изкарват заплатите едно голямо нищо, късно е либе за китка пак от главата та за краката почнахте.
18
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закрийте я тая държава не ставате бе, ако се върне откраднатото не за една за 5 армии ще има. Ама ние вече не искаме да ви служим ще си счупиме маникюрите там много ви здраве.
17
2
 
38
 
! Отговори
КАРА-ЧЕРЕН преди 6 години
ЗА УЧИТЕЛИ ДВОИНО, ЗА ВОЕННИ И ПОЛИЦИЯ СЪЩО И ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИ.СЪДИ , ЧСИ,АДВИКАТИ,ПОЛИТИЦИ, ТЕ ЗАКОНО СИ КР...... И ЗА ДРУГИТЕ 80% ОТ НАРОДА 400 ЛВ. АКО ИМАШ КЪСМЕТ ДА СИ ГИ ПОЛУЧИШ ЗАЩОТО ХАЙ ДУ ШКИЯ БИЗНЕС ИЗНЕМОГВАЛ.НИЕ СМЕ РАТАИ НА ШЕПА ЛУ М ОЕ НИ
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНа времето княз Борис първи-Михаил -този който е дал мило и драго за да въздигне просвещението на народа си ,веднъж когато отива в бедното българско школо и веднага даскала става от стола и му отстъпва мястото си ,а князът му казва :Не стой си ти на мястото ,защото твоето място трябва да е първо сред най-първите за да я има България. И не случайно при синът му България достига своят ЗЛАТЕН ВЕК -АКО СТЕ ЧУЛИ ЗА ТОВА. Защото са въздигнали образованието на почит а сега не да се чудите з
15
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ВАШАТА ЛАКОМИЯ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ПАРИ ЗА 80% ОТ НАРОДА НЯМА,НЯМА И ЗА ПЕНСИИ-ПРОСТО БЮДЖЕТА ВИЕ ГО ИЗТЪРБУШВАТЕ С БЕЗКРАЙНО МНОГО ГЛЕЗОТИИ И ПРЕВИЛЕГИИ С НЕОБОСНОВАНО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ. НА КАКВО ОТГОРЕ ВЗЕМАТЕ ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ ? ДАЛИ ЩОТО МНОГО РАБОТИТЕ ИЛИ ЩОТО БЪЛГАРИЯ Я ВОДИТЕ КЪМ ПЪРВИТЕ МЕСТА НА ЕВРОПА И ДОВОЛНО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ. СЕГА ГОРАНОВ СЕ ИЗЦЕПИ ,ЧЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВАЛИ ДА БЪДАТ ДЕФЕРЕНЦИРАНИ А НЕ НА КАЛПАК А НА ВАС ПОЛИТИЦИТЕ И ДЕПУТАТИТЕ ЗАЩО Е НА КАЛПАК ,НА КАКВО ОТГОРЕ
14
6
 
43
 
! Отговори
Мнвние преди 6 години
Този като онзи от МВР-то. Иска повече пари, а пък другия иска гражданите да помагали на полицаите. Аз пък искам да им намалят заплатите на военните и полицаите, че и да им вземат оръжията. Просто защото са много прости. Парите се изкарват в частния бизнес, а за бюджетниците каквото остане. В противен случай стават дебели като и нагли като министрите си.
13
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите за партенки нестигали, а ще връщаме казармата!? Да ви Е и шмекерите долни
12
1
 
42
 
! Отговори
6 преди 6 години
говоря основно за чиновниците във мо , не мисля , че заслужават увеличения и привилегии,а що се отнася до армията то такава няма на практика за съжаление и не виждам смисъл да се наливат пари от пусто в празно
11
3
 
47
 
! Отговори
wes преди 6 години
Каракачанka икономисай от ядене бе -така хем ще се намали търбуха ти и ще има . Заплата за ониа други като теб турбуци /МВР И МНО / дето знаят само да лежат и пър дят - и това им е много ама дъл са слуги на управляващите и техни защитници - аман от мързеливци на гърба на народа АМАН !!
10
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо шкембе?
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да плаща оня Паси, Костов и там дето бяха около тях дето разсипаха армията сега наново да градим всичко нема стане.
8
1
 
41
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
до 6и как така платени пък 6000 калпака ня *** за войската, нещо издишаш.600 кинта чистачка в София и Пловдив не харесва ти ще накараш някой пагон да сложи за тез пари.
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразим САЩ, мразим САТАНАТО мразим всички политици на прехода свикнахме да сме келнери ще си бъдем келнери на запад, вие си воюювайте търтеи.
6
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига с това мо бе , тия са най добре платени чиновици и с най- много привилегии!!!!!!!!!!!!!!!!!! а за военните нямам какво друго да добавя освен същото и те са добре платени на фона на останалите професии !!
5
1
 
39
 
! Отговори
гого преди 6 години
къде е дъртия Аню Ньойски който доразсипа армията в тандем с Дянков.Изкарал едно курсче в англия и голям стратег станал.Всички дружки му бяха, заплахи вече йок :) ,сега се крие мишока.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости щом сме в НАТО и заплатите трябва да са като в НАТО и пак не е сигурно, че идем.