Само за една година: 136 българи – бели роби в бели държави

Лъжат мъжете за пари, жените експлоатират сексуално
31 май 2017 07:00,
53
Само за една година: 136 българи – бели роби в бели държави
Снимка: Reuters, архив

136 българи са се превърнали в бели роби в чужбина, показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора за миналата година.

Най-много сигнали – 42, са подадени от нашенци, заминали да работят зад граница, а впоследствие се оказали жертва на трудова експлоатация.

Данните показват, че най-често в "бели роби" се превръщат мъже между 20 и 50 години. "Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство и селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират”, обясни секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова на кръгла маса за противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Основни дестинации за работа на нашенците са Великобритания, Франция, Испания, Италия, Белгия и Гърция. По данни на трудовото аташе на Гърция у нас през миналата година в южната ни съседка са регистрирани 25 сигнала за трафик на хора, като само една от жертвите на трудова експлоатация е била българка.

Най-често жените стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация, пише "Монитор". През миналата година в ресорната комисия са подадени 27 сигнала за българки, изкарани в чужбина като проститутки. Още 11 нашенки пък са били изведени, за да сключат брак зад граница. Част от тях са били принудени да минат под венчило с предварително уговорен жених. "Сред тези случаи има и непълнолетни момичета, които встъпват в уговорен от родителите им брак", обясниха от Държавната агенция за закрила на детето.

Принуждавани да просят са били 8 от жертвите на трафик на хора.

Статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора отчита ръст на жертвите с увреждания. През миналата година са регистрирани 9 случая на експлоатирани хора с физически, психически и ментални недъзи. В сравнение с 2015 г. тези сигнали са нараснали двойно.

Според изчисление на Европол този вид престъпна дейност генерира между 20 и 25 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така е то в б.лгаристан
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бройката дори да е вярна, а не е, е нищо в сравнение с робите у нас!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До адем ти даваш 50 лева надница на работник което е 1100 лева на месец но ти даваш на майсторите и то в София а аз като дойда от Видин в София с жена си и децата си и като зема квартира за 500 лева ток,вода,парно и храна,интернет и кабелна и ще ми трябват поне 2500 лева а аз съм общак... и ще вземам 600 лева в най-добрия случай.
28
1
 
16
 
! Отговори
пропаганда преди 6 години
Хахха дивата пропаганда почна, браншовете плащат за статии, че ако може някой да се излъже и да не тръгне по сезонни бригади или пък към пълна емиграция. Иначе съвет за по-трудно мислещите : Най-добрият вариант е сами да си намерите работа дируктно от работодател, но понеже това не всеки може тогава разчитайте на доказани посреднически фирми с минало и хора ползвали услугите им, а не някъв съмнителен тип на автогарата в Пловдив (например) дето ви предложил европачка хахах
27
0
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
ето Синът ти е бил роб, работил е по 12часа на ден!Ако бе останал в България да поработи 2 лета на някоя нива, щеше да работи и по 14 часа но нямаше да е роб, щеше да е звездата на бустана! :)баси каква поръчкова статия преди сезонните бригади...
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ее тука ББ търси овчари, ония ми хукнали за чужбина. ***!
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
136 заблудени от над 2 000 000 е незначителна цифра,те във България робите са два милиона,измъчвани ,бити и третирани като животни всеки ден
24
10
 
4
 
! Отговори
Бау преди 6 години
И защо заминахте бе господа и госпожи роби ? Защо не седяхте тук да работите и да помагате на държавата да се развива ? Не изпитвам никакво съжаление към такива 'тарикати'. Никой не постила червени килими за нас никъде , разберете го. Ако нямате умения и не ви се учи ще сте никой по целия свят...
23
0
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
споко, вече реват, че нямат нови работници! Точно тук една от новините е за това.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не жертви на Демокрацията . Верен е изводът на Виктор Юго - Всяка цивилизация започва с теокрация и завършва с Демокрация . Съвременни роби - гениално откритие , достойно за Нобелова минус Награда .
21
4
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Първо Благодаря за вниманието!Второ,вие изобщо не сте наясно явно с,действителноста и колко"струва"българската жена(само отиди в една Гърция да видиш малаките кво правят,по скоро наште булки,от всяква,възраст кво правят).И трето,като си завираш глвЪта в ******,няма да,стане по светло!Тенкю пиполь!
20
0
 
21
 
! Отговори
Работник в България преди 6 години
Мисленето но БеГе " работодател " - " Аз моите работници няма да ги правя милионери " ... и това след като работниците му казахме че с увеличаването на работата е редно да се увеличава и заплатата .И знаете ли какво направи чорбаджията ? Започна поетапна смяна на работниците с нови !
19
2
 
15
 
! Отговори
Циник до 21 преди 6 години
Свободата на словото у нас уважаеми се "разрешава" от господа със свръхнаднормено тегло , като депутата от ДПС др.Пеевски.Иначе у мен избуява усещането, че такива "бостански плашила", като въпросното мат'рялче целят да разколебаят тези събиращи пари за Терминал 2! У нас проблемите се решават така - в Румъния правителството вдига заплатите с 200%(от Днес.бг), а нашите политици вадят сопата - и плашат хайваните с големия лош вълк - белким остане някой да им слугува!
18
0
 
4
 
! Отговори
СА преди 6 години
До nkavrakovИ аз така казвам,ама ме трият!Тук сме най-белите!
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да ги лъжат пак им дават повече от колкото тукашните робовладелци. А жените и тук ги експлоатират сексуално за много по-малко пари.
16
1
 
29
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
В България все едно не са бели роби.
15
5
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Айде айде,жените хич и не се дърпат.Даже напротив...Но аз,лично ги разбирам,щото всеки иска да ЖИВЕЕ НОРМАЛНО .Надяват се жениците...и гейофте също!
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СИНЪТ МИ две лета по 4 месеца беше на студентска бригада в САЩ. Работеше като спасител на басейн. Работил е без почивен ден по 12 часа- от 9 сутринта до 6 вечерта спасител, в останалото време поддръжка и чистене на басейна. Платили са му чисти 15 000 долара, от които си донесе 10 000. Другите ги е изхарчил там.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦИТАТ "Това са мъже, подмамени от хора от ТЯХНАТА ОБЩНОСТ да заминат в чужбина..."КОМЕНТАР- За каква ОБЩНОСТ, която ПОМАМВА хора да заминат, става дума? Яво става въпрос за определен етнос.
12
2
 
17
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 16 амче в бг за позиция инженер никога не са ми предлагали заплата по висока от минималната въпреки че съм с 25 годишен опит няколко езика и так далеете така си станах пияница и веселяк