2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?

Останалите я намират за губене на време, сочи анкета на Dnes.bg
255
2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?
Снимка: Булфото

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Още по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
12
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Бавите се с военното обучение! Губите време и следващото поколение! Отглеждате си следващите търтеи с претенции!
208
0
 
2
 
! Отговори
мъка преди 6 години
пак ли се намърдал съседа под фикуса ти, ей тоз Казанлък, в Сирия децата за два часа се научават да стрелят, пардон, да паркират с калашник, тука десет години не стигат за професионализъм
207
10
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Само на 1000 км. на юг и на север от нас се водят боеве и то с обикновени калашници. Някой от тях правени в Казанлък. Българските момчета трябва да го могат ако искаме да има България. Демокрацията се оказа нещо ултра ялово - налага се да убеждаваш кратуни в очевидни неща. Същото е с паркирането по тротоара Не знам колко години ще отнеме на българите да разберат че на тротоар не се паркира даже и да "няма къде".
206
1
 
2
 
! Отговори
вечна дружба преди 6 години
тъй е, крайчо, днес цял ден ги гледам младите патреоти редят се на опашка пред Доброволната родна казарма, едва успяват да ги запишат и да им зачислят натовското снаряжение, с което ще поразят турецкия враг веднага, щом тавариш Путин разреши, стига да не пречат на туристите и да не газят доматите
205
6
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Противниците на военното обучение мислят че живота се измерва само с изядени кебапчета, изпити пред блока найлонови бири и конските сили на леко загнила бегачка "нов внос". Кой ви научи така и защо въобще ви направи в грешната дупка.
204
5
 
10
 
! Отговори
край преди 6 години
Добре че тия "скапаняци" опълченците, тия лузари гимнастическите дружества в Източна Румелия, тия загубеняци от българската армия от времето на сръбско-българската война не са "разсъждавали" като вас. Оставили костите си за да говорите български и да имате държава. Не тези млади мъже са виновни че не можете да подредите и направите богата.
203
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще се събуди само, когато бъде откъсната територия от нея, а това време наближава. Югоизточната часдт опт страната отдавна не е българска на практика, остава да се официализира и да ни унижат всички.
202
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ми впечатление, че тук разни индивиди говорят как трябвало да има казарма .Въпроса ми е защо вие , не сте се записали в частната армия , където плащат заплати и ползвате добри облаги в държавата ? А искате там да отидат хора , които нямат желание и без заплата ? Лидерът дава пример !Нито вие нито министъра на това не давате точен пример .
201
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поддържането на казарма е огромно перо в бюджета. Абсолютно не нужно на този етап .По-добре да се инвестира в самолети поне 50-100 броя + модерно ПВО мобилно. Така веднага могат да се охлаждат страсти на нашите съседи . С група деца и стари военни глуппацци абсолютно нищо не се прави.
200
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само задължителен затвор, наречен казарма, може да "оправи" всичкинеобразовани, невъзпитани и всичкото от което се срамува държавата...това е безсилието на едно беззъбо общество.
199
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До крайИ ти смяташ, че ако имаме армия, ще успеем да спрем някой?
198
16
 
8
 
! Отговори
край преди 6 години
Не искате военно обучение за българските момчета - няма проблем -скоро ще имаме обща граница с албанска държава. Имаме граница и с 80 милионна ислямска държава. България до преди 130 г. я не е имало на картата - може пак да я нема. Учете англииски и си купете плюшени мечета и вазелин.
197
9
 
25
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Наборната служба е пълна глупост! Като видя Каракачанов войник, тогава и аз влизам! хахахахах....пухчо..... Каракачаноооов каво става с икономиката и доходите на населението,....не ни занимавай с *** популизъм, какъвто е връщането на набораната служба....За икономика и високи доходи обаче се иска акъл и то много, а ти немаш дори малко, ........ не е като да се изхвърлиш с предложение за връщане на наборната служба
196
10
 
28
 
! Отговори
старшината преди 6 години
Не познавам човек, който е ходил в казармата да иска да изпрати децата си в казармата, Това е поръчкова статия. Младежите също не искат казарма, ако искаха и сега могат да отидат срещу заплащане, обаче няма кандидати за такова мизерно заплащане. Та целта е да се набират роби за казарма безплатно, понеже няма пари. Армия и въоръжение се правят и поддържат с пари и то с много пари. Това дето иска дебелака с голия *** не е реалистино. А и защо той не е ходил в казармата, него първо трябва да взе
195
11
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Интересно,защо не...пищят в Израел,където служат задължително две или...три години,не съм сигурен.За тези,които по някаква причина не са в редовната армия,има...алтернативна служба.Без отговорности,обществото не може да се крепи.На първо място,това е отговорноста за защита териториалната цялост на държавата.Лъжедемокрацията приета у нас,свали тази отговорност преди 12 години,но историческата необходимост ще нанесе...корекции,независимо от...бесния нихилистичен отпор.
194
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако въведат казармата, няма спасение. ЕС е единно пространство, ще ни връщат рожбичките мамини от Европа да служат на Родината.
193
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тролът Крайчо с трите да на Славчо и бивш фен на приказния Бюреков и той се записал пенсионер доброволец в казармата, а морлайн ще го пазят кандидат редниците Волен и Краси на завет в щаба
192
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече няма родина, няма държава. В Бойколандия оцеляват само безморалните и безгръбначните. Читавия човешки материал, носещ българския ген отдавна изтече в чужбина. Има още малко умни дечица, учещи в езиковите гимназии и познайте по кой път ще тръгнат. Към терминал 2 или към казармата?
191
14
 
2
 
! Отговори
край преди 6 години
Желаещите да емигрират - моля да се изнасят и да не си мислят че това им желание е божествено осенение дето са го получили само те пък народа им и държавата им въобще не ги заслужават. Здрав и прав мъж които откаже да защитава Родината с оръжие ако се наложи всъщност НЕ НИ ТРЯБВА.
190
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-обичам някоя бгмама антиваксър веганка да ми обяснява, как детето и щело да стане мъж, ако го задължат да влезе в казармата.