2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?

Останалите я намират за губене на време, сочи анкета на Dnes.bg
255
2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?
Снимка: Булфото

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Още по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
8
 
3
 
! Отговори
край преди 6 години
И въпроса е с такова очевидно решение и реално 2/3 от населението иска военно обучение за момчетата НО ... нещо все пречи. Пречи яловата ни демокрация. Същото дето остави руините на соц. заводите 30г. след промените да "красят" страната ни.
188
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-голяма глупост от това здраве му кажи. Тази няколко месеца наборните войници ще бъдат загубено време. Няма пари за издръжка на наборници. Нито ще им се осигури необходимата храна, нито необходими условия за провеждане на военното обучение. И най-важното. Колко от тези младежи, от които болшинството искат да имигрират биха се сражавали за родината, не дай боже да се наложи.
187
0
 
11
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
Е какво им пречи и сега да ходят.
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепят - колкото има подкрепа за референдума на Слави или колкото е народната любов за БиБи и Ко! Статистика на наколенките!
185
4
 
2
 
! Отговори
край преди 6 години
Земята става родина ако има готов да умре за нея /Р. Ердоган/. Български мъже имате ли Родина. Интересно че някой са готови да я управляват, да я крадат но не и да се борят за България ако враг я поиска. Д Пеевски не е ходил в казарма.
184
0
 
3
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
Каквото и да правим Путин ще ни анексира.Дигнал ни е мерника.
183
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 6 години
До АнонименАко става въпрос за политика демокрация е само дума! Виж Кисинджър "Дипломацията"
182
6
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Как се засегнаха мамините синчета,дават го по лоши и от ***.И някой да очаква тези глезльовци в един момент не дай си Боже да се наложи да бранят Родината...директно са заминали за терминал 2
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнението и демокрацията я прилагаме у нас точно според образцовия модел в другите държави, след лично почерпен другарски опит на място
180
0
 
2
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Тук повечето пишещи отричащи казармата изхождат от собственият си опит като повечето нежелаят да видят други образци и модели в други държави!
179
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армията не е само ядене и стрелба,но и знания,умения,подготовка,дисциплина,занаят.Идеята е много добра,но много е важно да не се ос-е-ре изпълнението на практика.
178
4
 
5
 
! Отговори
мнение преди 6 години
До 168 АнонименИ мъжете плачат, *** не хленчат като теб! :)) какви тежки условия били в казармата?!? :)) Гнусно поведение !
177
1
 
13
 
! Отговори
Винаги преди 6 години
съм вярвал, че сме малък, но много *** народ!
176
4
 
8
 
! Отговори
край преди 6 години
Заемането на държавна служба и безплатното висше образование трябва да се обвърже с военно обучение от 6м. и задължително клетва че ще браниш родината си и с оръжие ако тя те призове. Как така ще си депутат, кмет, министър пък ако стане война ще запрашиш към топлите острови. 6 м. е оптимален срок да се овладеят основните умения с оръжие и момчетата ще станет мъже.
175
1
 
1
 
! Отговори
полеви условия преди 6 години
До Шаран-БГе как къде, в найлонови палатки на калъп и змийски землянки с тревен сенник, обаче да ги напръскат против кърлежи и папатаци, че живи ще ги изядат. и да не хрупат специалитета пържени яйца с немито грозде, че ще събират гилзи на шокови прибежки, а да, землянките с отводен канал и тръстикови сламки за дишане докато подпират калашниците, че го дават дъждовно
174
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми щом на 2/3 им се ходи в казармата, да отиват доброволци и да изградят армията. Дастроят казарми и да оправят поделенията. При 2/3 желаещи. ще се получи внушителна армия. Ще маршируват, ще набиват крак, ще дават наряди, ще пазят родината. От останалите войници не става, така че споко, 2/3 стигат! Само да не излезе друго!
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kamuni shte yadat kazvashe mayor Peev ot Pomorie.Shteli da spyat niakude,niaama da spyat))) s edna pruchka vmesto pushka i da obikalyat selata..Istinata e che BG ima nujda ot stroitelni voiski naistina,a zatvornicite da gi vpregnat da rabotyat s tyah okolo 10 000 sa..
172
2
 
7
 
! Отговори
Гражданска гвардия преди 6 години
е нужна на всяка държава.При разумно военно обучение, за няколко месеца могат да се научат полезни неща. И момичетата би трябвало да понаучат нещо - как се оцелява, ако при извънредни обстоятелства се окажеш сама далеч от населено място. Също и как да окаже първа помощ и какво да прави в случай на природно бедствие. Не само лекции, но и тренировки. Мъжете да са способни да съдействат на армията и полицията в случай на нуждаСтроителни войски - строго задължителни за мъже без основно образование
171
2
 
3
 
! Отговори
1231 преди 6 години
До ***, дето говори за Мариус..., Да вземе да отиде да гледа някоя негова постановка, после да говори.Мариус има сексуални отклонениея, но е Българин и то от тези с достойнство!
170
11
 
5
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
Ако е "губене на време" защо Турция има голяма редовна армия??? Там да би да си "губят времето"? Доколкото знам и Гърция има редовна войска и не позволиха да им я разпердушинят като нашата.