2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?

Останалите я намират за губене на време, сочи анкета на Dnes.bg
255
2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?
Снимка: Булфото

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Още по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
С толкова *** народ никога няма да се оправим.
148
5
 
21
 
! Отговори
Ходом,марш! преди 6 години
Тези, които искат казарма, да се записват войници. Никой не им пречи. Да си поигтраят с пушките, да се почувстват важни,защото май само там са ги наричали с фамилно име.
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До слуги съвремената военна техника не е за индианци а за специалисти + нау4аване как работи ОРГАНИЗИРАНА среда слуги са тъ.пи мкомуняги като теб
146
0
 
0
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 145 Канада се пише с главно К.
145
7
 
15
 
! Отговори
слуги преди 6 години
какъв патриот е тоя ?докато европейските младежи учат и са готови за живота, ние ще учим как да трием ботуши. вместо да сме конкурентноспособни на останалите, нека затъпееем още повече!вместо да учим информатика, финанси или бизнес задължително, ние трябва да се стремим да бъдем кеенефа на европа?е какъв патриот е тоя каракачаанов ??фалшив !
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 141 в пост 135 ти е отговорено защо трябва- и набор - към професионалните
143
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 140 A да пишеш,научи ли се в казармата ?Май е трябвало не две, а дест години да те държат там.
142
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 138 русия загуби толкова в 4е4ня и към 3000 в украйна сърбите към 30 000 срещу хърватите а и хърватите загубиха към 11 000 Верно това са скапани армий- без хърватите- но се пак е някаква база
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Професионалната армия е достатъчна. Даже ако професионалистите не ходят на впйни да ги пенсионират на 65.
140
3
 
6
 
! Отговори
:)) преди 6 години
В полицейско-мафиотска държава като БГ младежда може да не ходи в казарма, да няма военна подготовка, но пък може да търгува с дрога под зоркото око на "възпитателите", охранителите МВР и разбира се да купува амфетките на Боко! :))
139
3
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Каквато и армия да правим, който не е рекъл , той не ние превзел.Единственото добро е че сме калпави , нямаме природни ресурси и никой не ни иска.
138
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ли казарма...добре, че се махнах от тая дупка преди 20 год, в канада ми е добре.
137
2
 
17
 
! Отговори
НИЕ преди 6 години
Тези,които искат връщане на наборната служба нека първи да постъпят в казармата те или техните деца и внуци и след това да отговарят на анкетата!Против съм ,защото:1.Съвременната армия е високотехнологична и изисква професионализъм.А за някалко месеца това е невъзможно да се постигне.2.Страната няма финансов ресурс да издържа такава армия по численост.3.Ако ще е старата казарма,тя смазва личността на младежа,обезличава го.4.Ще се върви към обща европейска армияс висока боеспособност и на кос
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kazarmata uchi na tova!!!Na otgovornost v jivota.Пьрво да се учим да изберем национално отговорни а не бодигард на дс мутра и псевдо педиатъри които не знаят що е успешен наряд.
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да се върне и първо да бъде призован Сидеров да си отбие службата, после останалите
134
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всъщност някой знае ли за какво ни трябва наборна армия? Професионалната не ни ли върши работа? Аз мисля, че и тя ни е излишна, само хвърлени пари на вятъра.
133
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vsichki nabornici da se gotvyat.Bezotgovornostta ne se uchi vkushti,a v armiyata.Da nosi istinski patroni,da dava naryadi i da se nauchi na otgovprnost,tova e nai poleznoto ot kazarmata i edno po malko polezno da se nauchat mladite da slushat zadachite na po visshite serjanti i oficeri,ppsle v jivota,priatno ili ne,tryabva da se nauchite na otgovornost v rabotnite si mesta ot tova shte zavisyat semeistvata vi,kazarmata uchi na tova!!!Na otgovornost v jivota.
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и след това 3 месеца практика. Практиката е в безплатни лагери за колебаещите бьдещи офицери и сержанти или решилите за профеционални войници. А заплащането за тях да е като на львово точка.
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 125Тази армия ще бъде използвана за защита на държавата не за демонстриране на мускули в някоя умряла афро-арабска дупка.7000 жертви наведнъж са голяма количество загубени военни единици.Такова нещо не се е случвало в съвременният свят от 30-40 години.
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не искате големи разходи,въведете военно обучение в средните училища,без оценки,както беше някога и след това някаква интензивна практика от около 3 до 6 месеца.